Ποιος είναι ο καθηγητής Κρούγκμαν που προβλέπει την έξοδο μας από το ευρώ - iefimerida.gr

Ποιος είναι ο καθηγητής Κρούγκμαν που προβλέπει την έξοδο μας από το ευρώ

Ο Αμερικανός Κρούγκμαν που φαγώθηκε να μας βγάλει από το ευρώ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αρθρα επί άρθρων, σε καθημερινή σχεδόν βάση, γράφει ο αμερικανός οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν για την επάνοδο της Ελλάδας στη δραχμή. Ο τιμημένος με Νόμπελ Οικονομίας το 2008 Πολ Κρούγκμαν εμφανίζεται βέβαιος για την αποχώρηση μας και την παράλληλη διάλυση του ευρώ.

Ο Κρούγκμαν είναι καθηγητής Oικονομικών και Διεθνών Σχέσεων στο Princeton, διδάσκει στο London School of Economics και είναι πολύ γνωστός ως αρθρογράφος των "New York Times". Από τη στήλη του πυροβολεί τακτικότατα τους χειρισμούς των ηγετών της Ευρωζώνης με εκρηκτικούς τίτλους, όπως «Ποιά Ελλάδα και ποιο ευρώ ; Ερχεται η αποκάλυψη σε όλη την Ευρωζώνη» ή, ακόμη χειρότερα, «Η Ελλάδα θα πεθάνει στη λιτότητα για να ξεχρεώσει τους πιστωτές της». Προχθές, από τη ίδια στήλη που διατηρεί στην αμερικανική εφημερίδα που διαβάζεται από τις παγκόσμιες αγορές, προέβλεπε «Εξοδο της Ελλάδας από το ευρώ τον Ιούνιο», μιλώντας για τον προσεχή Ιούνιο του 2012 !

Στις αρχές του χρόνου, μιλώντας στο Φόρουμ Ρωσία 2012 έκανε ομιλία με τίτλο «Η Ελλάδα θα γυρίσει στη δραχμή». Το τελευταίο «χτύπημα» του Πολ Κρούγκμαν είναι η σημερινή του συνέντευξη στο γερμανικό περιοδικό Spiegel, που θεωρείται μεγάλης επιρροής όπου χαρακτηρίζει πάλι αναπόφευκτη την αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του κοινού νομίσματος.

«Δεν μου αρέσει να το λέω έτσι ωμά, γιατί είναι σαν να φωνάζεις 'Φωτιά' σε ένα θέατρο γεμάτο κόσμο. Παρόλα αυτά, πλέον, δεν υπάρχει κάποια ορατή εναλλακτική λύση» αναφέρει.
«Η έξοδος θα έχει τον πρώτο χρόνο τρομακτικές συνέπειες, την ώρα που ότι έχει πέσει στο τραπέζι για την επίλυση της κρίσης, δεν φαντάζει ικανό να την αντιμετωπίσει. Αντίθετα θα οδηγήσει και σε άλλες χώρες της περιφέρειας της ευρωζώνης σε μαζική φυγή κεφαλαίων», εκτίμησε ο Αμερικανός οικονομολόγος.
«Μοναδικός τρόπος να περιοριστεί η μετακύλιση της κρίσης στην υπόλοιπη περιφέρεια της Ευρωζώνης και η φυγή κεφαλαίων, είναι να δοθεί απεριόριστη ρευστότητα από την ΕΚΤ. Αν δεν επέμβει η ΕΚΤ, το ευρώ θα εκραγεί και εμείς θα πρέπει να σβήσουμε τη φωτιά» κατέληξε ο Πολ Κρούγκμαν.

O Κρούγκμαν θεωρείται ένας από τους βαθύτερους γνώστες της παγκόμιας οικονομίας και των μηχανισμών της. Αναγνωρίζεται ως το μεγαλύτερο ταλέντο στην παρουσίαση και ανάλυση του διεθνούς γίγνεσθαι και των οικονομικών δομών με τον πιο εύληπτο και προκλητικό τρόπο, που γεννά άμεση ευχαρίστηση στον αναγνώστη. Ο Πωλ Σάμουελσον τον χαρακτήρισε ως τον σημαντικότερο οικονομολόγο του 20ού και των αρχών του 21ου αιώνα. Στο ΜΙΤ αναδείχθηκε και ως ο πλέον αγαπητός οικονομολόγος καθηγητής στους νέους και στους διανοούμενους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ