Η Μπάρμπαρα Πάλμερ επικαλέστηκε "επανειλημμένες αντισημιτικές δηλώσεις του Μίκη Θεοδωράκη τα προηγούμενα χρόνια, με τις οποίες ο ίδιος άφησε άσχημες εντυπώσεις" και έτσι «κόπηκε» το ομώνυμο έργο του από το πρόγραμμα του εορτασμού των 66 χρόνων από την απελευθέρωση του ναζιστικού στρατοπέδου Μαουτχάουζεν.
Η απόφαση της προέδρου της αυστριακής βουλής πάγωσε πολλούς Βιεννέζους οι οποίοι έκαναν λόγο για απόφαση-προσβολή στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη του οποίου το όνομα ταυτίστηκε με τον αγώνα υπεράσπιση της Δημοκρατίας.
Ο ίδιοι επισήμαναν, σύμφωνα με την εφημερίδα "Το Έθνος", πως με τη ματαίωση της παρουσίασης του συγκεκριμένου έργου, προσβάλλεται και η μνήμη του Έλληνα συγγραφέα, ποιητή και Ακαδημαϊκού, Ιάκωβου Καμπανέλλη, ο οποίος πέθανε πρόσφατα και είναι αυτός που έγραψε τα ποιήματα του Μαουτχάουζεν. Ο Καμπανέλλης υπήρξε κρατούμενος στο ομώνυμο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης.
Ο Μίκης Θεοδωράκης, έχοντας δίπλα του τον Ιάκωβο Καμπανέλλη, είχε παρουσιάσει για πρώτη φορά το μελοποιημένο το 1966, μνημειώδες έργο του Μαουτχάουζεν σε ποίηση Καμπανέλλη στον τόπο του μαρτυρίου στο Μαουτχάουζεν το Μάιο του 1988, σε μια ιστορική συναυλία του με την Μαρία Φαραντούρη, την Ελινόαρ Μοάβ-Βιντιάδη και την Ανατολικογερμανίδα Γκίζελα Μάι, παρουσία του τότε καγκελάριου της Αυστρίας Φραντς Βρανίτσκι και δεκάδων χιλιάδων προσκυνητών από όλη την Ευρώπη.
Την ερχόμενη Κυριακή θα γίνει εκδήλωση στον τόπο μαρτυρίου χιλιάδων ψυχών στο Μαουτχάουζεν. Εκεί μαρτύρησαν και 3.700 Έλληνες. Αντιπροσωπεία της Ελλάδας θα παραβρεθεί για να τιμήσει τη μνήμη τους.