O Ολάντ θα πιέσει την Μέρκελ για ευρωομόλογο στην Σύνοδο Κορυφής - iefimerida.gr

O Ολάντ θα πιέσει την Μέρκελ για ευρωομόλογο στην Σύνοδο Κορυφής

O Ολάντ θα πιέσει την Μέρκελ για ευρωομόλογο στην Σύνοδο Κορυφής
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο γάλλος Πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ είναι αποφασισμένος να φέρει στο τραπέζι των ηγετών της Ευρώπης, μεθαύριο Τετάρτη, τις προτάσεις του για την ανάπτυξη και το ευρωομόλογο.

«Δεν θα είμαι ο μόνος που θα τα προτείνω», δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά το τέλος της Συνόδου του G8 στο Καμπ Ντέιβιντ και πρόσθεσε ότι έλαβε διαβεβαιώσεις από τους G8. Ο Ολάντ έχει δεσμευτεί ότι θα πιέσει το Βερολίνο να άρει το βέτο στην έκδοση ευρωομολόγων ή να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να δανείζει απευθείας τις κυβερνήσεις. Και τα δύο αποτελούν «κόκκινο πανί» για την κεντροδεξιά κυβέρνηση της Ανγκελα Μέρκελ, αν και η τελευταία δεν έχει αποκλείσει εντελώς την ιδέα των ευρωομολόγων εφόσον η Ευρώπη κάνει περισσότερα βήματα προς μια πολιτική και δημοσιονομική πειθαρχία.

Την πεποίθησή του ότι στη μεθαυριανή σύνοδο θα τεθούν στο τραπέζι όλα τα θέματα – το τραπεζικό σύστημα, η ανάπτυξη, η προστασία – εξέφρασε και ο γάλλος Πρωθυπουργός Ζαν-Μαρκ Ερό σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν». «Πρέπει να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα στον ελληνικό λαό, αλλά και σε όλους τους Ευρωπαίους», τόνισε. «Δεν υπάρχει κανένα ταμπού. Ο στόχος είναι να ανοίξει ένας δρόμος για την έξοδο από την κρίση χωρίς να στραγγαλιστούν οι λαοί».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το έδαφος για έκδοση ευρωομολόγου θα προλειάνει σήμερα ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος θα συναντηθεί στο Βερολίνο με τον γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Θα είναι μια συνάντηση καθοριστική για τη συνέχεια και για τον καθορισμό των σχέσεων των δύο σημαντικότερων χωρών-μελών της Ευρωζώνης, αφού σε αυτήν οι δύο υπουργοί θα συζητήσουν εφ' όλης της ύλης – «η ατζέντα της συνάντησης είναι ανοιχτή», ανακοίνωσε το γερμανικό υπουργείο – πρωτίστως όμως θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν τις διαφωνίες των δύο κρατών ως προς το περιβόητο δημοσιονομικό σύμφωνο και την ακολουθούμενη οικονομική πολιτική. Μια πολιτική που φέρει την υπογραφή της Γερμανίας και προς το παρόν αποδεικνύεται άκρως ατελέσφορη.
Ουσιαστικά ο νέος υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας θα μεταφέρει και επισήμως στον Γερμανό ομόλογό του τις γαλλικές θέσεις για την Οικονομία. Σωστότερα τις νέες γαλλικές θέσεις, έτσι όπως αυτές εκφράστηκαν από τον νέο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ και στη συνεδρίαση των G8 στις ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, ο κ. Μοσκοβισί έχει δηλώσει πως η Γαλλία «θα πιέσει για την επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς θέλει να συμπεριλάβει σε αυτό προβλέψεις για μέτρα ανάπτυξης».
Την ίδια ώρα, στη Γαλλία ο Φρανσουά Ολάντ δέχεται αυστηρή κριτική για τις απόψεις του περί ευρωομολόγου και ανάπτυξης. «Το θέμα δεν είναι να μιλάμε για ανάπτυξη, όλοι επιθυμούμε την ανάπτυξη. Το θέμα είναι να βρούμε τη στρατηγική που θα εφαρμοστεί σε κάθε χώρα ώστε να έρθει η ανάπτυξη», δήλωσε χθες ο γραμματέας του γαλλικού συντηρητικού κόμματος Ζαν Φρανσουά Κοπέ. «Πρόκειται για εμπόριο ανοησιών» πρόσθεσε.

Επίθεση κατά του Ολάντ έκανε και η πρόεδρος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου Μαρίν Λεπέν. «Το πρώτο πράγμα που έκανε ο Ολάντ όταν εξελέγη ήταν να τρέξει στη Μέρκελ, προφανώς για να αποδείξει ότι θα υποκύψει στη συνταγή της λιτότητας» δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή και πρόσθεσε ότι ο νέος γάλλος Πρόεδρος δεν κάνει πόλεμο υπέρ της ανάπτυξης αλλά «πόλεμο με τις λέξεις».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ