ΤΟ AIDS «έδειξε» την άγνοια των Ελλήνων για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα - iefimerida.gr

ΤΟ AIDS «έδειξε» την άγνοια των Ελλήνων για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα

ΤΟ AIDS «έδειξε» την πλήρη άγνοια των Ελλήνων για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μετά από το σοκ που προκάλεσε η αποκάλυψη πως ιερόδουλες που ήταν μολυσμένες με τον ιό του AIDS είχαν έρθει σε σεξουαλική επαφή χωρίς προφυλάξεις με τους πελάτες του, το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ πήρε φωτιά από νέους ανθρώπους, ηλικίας 25 έως 45 που εναγωνίως ζητούσαν να μάθουν πληροφορίες.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από την ανάλυση των τηλεφωνικών κλήσεων που έχουν συγκεντρώσει οι ειδικοί του Κέντρου Ελέγχου Λοιμώξεων και Πρόληψης Νοσημάτων τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, είναι αποκαλυπτικά τόσο για μέγεθος της άγνοιας των Ελλήνων σε ότι αφορά την προστασία της σεξουαλικής τους υγείας από τα κλασικά μεταδιδόμενα νοσήματα όπως η σύφιλη και τα χλαμύδια μέχρι τον ιό HIV που προκαλεί το AIDS.

Όπως αναφέρει και το Πρώτο Θέμα, ενδεικτικό είναι πως το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΕΕΛΠΝΟ δέχθηκε περισσότερες από 8.000 κλήσεις, ενώ αυτό που προκαλεί ανησυχία είναι πως το το 80% των τηλεφωνημάτων έγιναν από άτομα που δεν έκαναν χρήση προφυλακτικού, στο παρελθόν είτε με εκδιδόμενες είτε με γυναίκες που δεν γνώριζαν και απλώς είχαν ερωτική επαφή για μία βραδιά.

Σε ό,τι αφορά τον τόπο κατοικίας τους οι περισσότεροι δηλώνουν κάτοικοι του λεκανοπεδίου και μεγάλων πόλεων της περιφέρειας. Ως προς την ηλικία τους δηλώνουν 25 – 45 χρόνων. Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι τουλάχιστον το 50% των ανδρών που απευθύνθηκαν στο ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσαν ότι είναι παντρεμένοι ή βρίσκονται σε σοβαρή σχέση.

Επιπλέον από τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ, οι άντρες που τηλεφώνησαν και ζητούσαν οδηγίες και κατευθύνσεις, σε ποσοστό 90% αναφέρονται σε στοματικό σεξ και το υπόλοιπο 10% σε άλλες επαφές. Οι περισσότεροι προσπαθώντας να δικαιολογήσουν την πράξη τους ανέφεραν ότι ήταν σε κατάσταση μέθης που δεν τους επέτρεπε να πράξουν το αυτονόητο, δηλαδή να λάβουν μέτρα για την υγεία τους.

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως σε ποσοστό που αγγίζει το 45%, ανέφερε ότι δεν γνώριζε ότι το AIDS και γενικά τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα μεταδίδονται με τον στοματικό έρωτα.

Εντύπωση προκάλεσε πως πολλά τηλεφωνήματα που έγιναν στο ΚΕΕΛΠΝΟ ήταν από μητέρες γεμάτες αγωνία οι οποίες ζητούσαν οδηγίες για το πώς μπορούν να μάθουν εάν έχουν μολυνθεί με τον ιό HIV. «Θέλω να με βοηθήσετε με τον γιο μου. Πώς μπορώ να μάθω εάν έχει κολλήσει τον ιό HIV ή κάποιον άλλο ιό;», ήταν μερικές από τις ερωτήσεις που έκαναν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ