Για τη ΔΗΜΑΡ είναι κρίσιμο το θέμα της παραμονής στην Ευρωζώνη, αλλά δεν υπολείπεται σε σημασία και « η σταδιακή αποδέσμευση από τις ρυθμίσεις του Μνημονίου και της δανειακής σύμβασης», τονίζει ο Φώτης Κουβέλης.
Μιλώντας στην «Ημερησία του Σαββάτου», ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ κλήθηκε να απαντήσει σε ερώτημα σχετικό με το μέλλον της χώρας στην Ευρωζώνη. Απάντησε:
«Διαφωνώ με το κλίμα φόβου που θέλουν να δημιουργήσουν με την κινδυνολογία. Βεβαίως στο ενδεχόμενο απομάκρυνσης της χώρας από την ευρωζώνη επενδύουν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με κινδυνολογικούς όρους. Αυτό όμως είναι ανεξάρτητο από το γεγονός ότι τυχόν επιστροφή της χώρας στη δραχμή θα σημάνει επιστροφή σε μακρινές δεκαετίες του παρελθόντος. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα σημάνει ταυτόχρονα όχι μόνο οικονομική αλλά και πολιτική απομόνωση της χώρας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της».
Ερωτηθείς για την απροθυμία του να στηρίξει κυβέρνηση χωρίς το ΣΥΡΙΖΑ, είπε:
«Μια κυβέρνηση που δεν θα εξασφάλιζε μια ευρεία κοινοβουλευτική και λαϊκή στήριξη και, με δεδομένη την κατάσταση που επικρατεί στην κοινωνία, θα κατέρρεε την επόμενη ημέρα της γέννησής της».
«Θέλω φερέγγυα κυβέρνηση»
Μιλώντας για τις προοπτικές συγκρότησης κυβέρνησης έπειτα από τις εκλογές του Ιουνίου, ο κ. Κουβέλης είπε ως «εκείνο που τίθεται είναι μια προοδευτική κυβέρνηση στη βάση μιας προγραμματικής συμφωνίας με φερέγγυα πρόσωπα».
Ο επικεφαλής της ΔΗΜΑΡ καταλόγισε στο ΣΥΡΙΖΑ ταλαντεύσεις, λέγοντας συγκεκριμένα:
«Εχουμε μια διακύμανση των πολιτικών του θέσεων. Ξεκίνησε από το να εισηγείται την καταγγελία του Μνημονίου, την τριετή παύση των πληρωμών, μετά την αναστολή πληρωμών, στη συνέχεια τη μονομερή περικοπή του χρέους, για να φτάσει με την επιστολή του προς την Ε.Ε. να εισηγείται την επανεξέταση του γενικότερου στρατηγικού πλαισίου. Πρόκειται για μια κυμαινόμενη με αντιφατικό τρόπο πολιτική θέση, που είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα».
Αναπτύσσοντας τις θέσεις του για την οικονομία, ο κ. Κουβέλης υπογράμμισε:
«Το κλείσιμο δεκάδων χιλιάδων επιχειρήσεων τροφοδοτεί την ανεργία, η οποία καλπάζει πάνω από το 22,5%- πέρα από το πλήγμα που δέχονται οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων. Το ζήτημα είναι να στηριχθούν οι επιχειρήσεις με όρους νομιμότητας και διαφάνειας, μακριά από τη φοροδιαφυγή και την παραοικονομία και όχι να επιβληθούν σε αυτές τις επιχειρήσεις βάρη»
Κληθείς να σχολιάσει την πρόταση του Μανώλη Γλέζου περί παρακράτησης ποσού για εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ, ο κ. Κουβέλης είπε: «Άκουσα και εγώ να εισηγούνται το αναγκαστικό δάνειο για εισοδήματα 20.000 ευρώ. Αυτό αν το υπολογίσει κανείς, είναι πολλές φορές περισσότερο από το απαράδεκτο κατά τα άλλα χαράτσι που επεβλήθη στα ακίνητα».