Μελετούν σενάρια εξόδου μας από το ευρώ; Η Κομισιόν παίζει ... διπλή παραλλαγή - iefimerida.gr

Μελετούν σενάρια εξόδου μας από το ευρώ; Η Κομισιόν παίζει ... διπλή παραλλαγή

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αντιφατικά και αλληλοσυγκρουόμενα είναι τα λόγια παραγόντων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως προς το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με το βέλγο επίτροπο εμπορίου Κάρελ Βαν Χουκτ, η Κομισιόν εξετάζει σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη. Μιλώντας στην εφημερίδα της χώρας του «De Standaard», ο κ. Χουκτ ανέφερε μάλιστα ότι αυτήν την προετοιμασία δεν την έχει αναλάβει μόνο η Κομισιόν, αλλά και οι υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο επίτροπος είπε ακόμη:

« Πριν από ενάμιση χρόνο υπήρχε κίνδυνος του ντόμινο. Σήμερα όμως, τόσο η ΕΚΤ όσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διαθέτουν υπηρεσίες που εξετάζουν σενάρια έκτακτης ανάγκης για την περίπτωση που η Ελλάδα δεν τα καταφέρει». Στο τέλος, πάντως, ο κ. Βαν Χουκτ διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Ελλάδα θα παραμείνει, τελικά, στην Ευρωζώνη.

Εκ διαμέτρου αντίθετη εκδοχή, ως προς το θέμα της προετοιμασίας για το ... γνωστό θέμα, υποστήριξε αργότερα ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Ολιβιέ Μπαϊγί. Διαψεύδοντας τον επίτροπο, ο κ. Μπαϊγί τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποτέ δεν διανοήθηκε να επεξεργαστεί σενάρια ελληνικής εξόδου από την Ευρωζώνη. Πρόσθεσε δε ότι δεν υπάρχει καν μηχανισμός, εντεταλμένος να κάνει κάτι τέτοιο.

Συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος: «Το μόνο που επεξεργαζόμαστε, είναι πως θα υποστηρίξουμε αποτελεσματικότερα την Ελλάδα, ώστε να την κρατήσουμε στην Ευρωζώνη. Αυτό δεν το επεξεργαζόμαστε απλώς. Εργαζόμαστε πολύ σκληρά πάνω σε αυτό».

Προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η διχογνωμία δεν αφορά γενικές εκτιμήσεις για το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του κοινού νομίσματος. Αυτό θα ήταν ίσως εξηγήσιμο, καθώς το θέμα είναι πολύπλοκο και επιδέχεται διαφορετικές προβλέψεις και εκτιμήσεις.

Οι αντιφάσεις των ανθρώπων της Κομισιόν, όμως, αφορούν ένα ζήτημα απτό. Προετοιμάζεται ή όχι η Επιτροπή για το ενδεχόμενο ελληνικού αποχαιρετισμού στο κοινό νόμισμα; Η Κομισιόν δίνει πληροφορίες αλαλούμ σε ένα τέτοιο θέμα, που κανονικά επιδέχεται μονολεκτική, καθαρή απάντηση...

Σύμφωνα με ορισμένους αναλυτές, ο Ολιβιέ Μπαϊγί έκανε κατηγορηματική διάψευση για να μην αναστατωθούν οι αγορές. Ίσως επίκεινται νέες τοποθετήσεις. Να δούμε αν θα μοιάζουν κι αυτές με «πονταρίσματα» σε παιχνίδι προβλέψεων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ