Μπορεί να γίνεται συζήτηση για τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ που αναμένεται να αποσταλούν την επόμενη εβδομάδα και να «φορτώσουν» τους υπόχρεους ιδιοκτήτες με περίπου 100 εκατ. ευρώ, ωστόσο η προσοχή θα έπρεπε να στραφεί στις εκκαθαρίσεις- εξπρές των φορολογικών δηλώσεων, καθώς επί της ουσίας το ΚΕΠΥΟ «χτυπάει» τρεις φορές με το ίδιο εκκαθαριστικό, στέλνοντας... αδιάβαστους τους ανυποψίαστους φορολογούμενους.
Ενώ πέρσι το ΚΕΠΥΟ έστειλε ξεχωριστό εκκαθαριστικό για το φόρο εισοδήματος και ξεχωριστό εκκαθαριστικό για την έκτακτη εισφορά και το Τέλος Επιτηδεύματος, φέτος τα στέλνει «πακέτο», επιβάλλοντας στους φορολογούμενους να τα πληρώσουν όλα και όχι επιλεκτικά.
Ήδη οι πρώτες χιλιάδες εκκαθαριστικών- που εκδίδονται αυτομάτως καθώς φέτος η πλειοψηφία των δηλώσεων θα υποβληθεί υποχρεωτικά μέσω Ίντερνετ- προκαλούν... ηλεκτροσόκ αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας αν σκεφτεί κανείς ότι έως το τέλος του μήνα το «βάρος» των εκκαθαριστικών που θα έχουν εκδοθεί- πριν καν φτάσουμε στη καταληκτική 15η Ιουνίου- θα ανέλθει στα 250 εκατ. ευρώ!!!
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις 80.000 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί έως τώρα, οι 70.000 ήταν ηλεκτρονικές. Από αυτές οι 40.000 αντιστοιχούν σε χρεωστικό σημείωμα, με το συνολικό φόρο να φτάνει στα 61 εκατ. ευρώ, οι 20.000 είναι μηδενικές και μόνο οι 10.000 έχουν επιστροφή φόρου που συνολικά δεν ξεπερνά τα 6 εκατ. ευρώ!!!!
Κατά τα άλλα, τα εκκαθαριστικά του ΕΤΑΚ αναμένεται να φύγουν από το ΚΕΠΥΟ την επόμενη εβδομάδα, ενώ λαμβάνοντας υπόψιν τη διαδικασία των διορθώσεων που θα ακολουθήσει στις εφορίες, υπολογίζεται ότι τα τα εκκαθαριστικά του ΦΑΠ για το 2010 και το 2011, απ' όπου προσδοκώνται περίπου 500 εκατ. ευρώ, μπορούν να αποσταλούν τον Ιούλιο.
Όλα αυτά αποτελούν στη πραγματικότητα μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας του Προϋπολογισμού έως τις εκλογές του Ιουνίου και αυτό το γνωρίζουν καλά στο υπουργείο Οικονομικών, που «βλέπουν» καθίζηση των εσόδων έως 35% στις μεγάλες εφορίες της Περιφέρειας, με αποτέλεσμα να υπολογίζεται ότι η «τρύπα» στα έσοδα θα φτάσει στα 500 εκατ. ευρώ.
Άνθρωποι που γνωρίζουν καλά τα μέσα και τα έξω του υπουργείου Οικονομικών απορούν, πάντως, για την αδιαφορία που επιδεικνύεται από τις Γενικές Διευθύνσεις αναφορικά με κινήσεις που έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και μήνες για τη θωράκιση των εσόδων. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της νεοσυσταθείσας Επιτροπής για τον Διοικητικό Διακανονισμό επί φορολογικών προστίμων, η οποία από τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει συνεδριάσει, παρά το ότι εκκρεμούν πάνω από 100 μεγάλες υποθέσεις, από τις οποίες υπολογίζεται ότι θα μπορούσε να εισπραχθεί έως και 1 δισ ευρώ!
Όσο για τη «τρύπα» που είχε εντοπιστεί στη διαδικασία επιβολής του φόρου στα διανεμόμενα κέρδη, δεν υπήρξε η παραμικρή πρωτοβουλία για την έκδοση Απόφασης ή εγκυκλίου με την οποία θα υποχρεώνονταν οι επιχειρήσεις να ενημερώνουν και βέβαια να αποδίδουν το σχετικό φόρο...