Ο Τρισέ βάζει φρένο στα σενάρια αναδιάρθρωσης - iefimerida.gr

Ο Τρισέ βάζει φρένο στα σενάρια αναδιάρθρωσης

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΠΟΥΣ

"Φρένο" στα σενάρια περί αναδιάρθρωσης του ελληνικού Χρέους επιχείρησε να βάλει για μια ακόμα φορά ο Πρόεδρος της ΕΚΤ, ο οποίος δέχθηκε "βροχή" σχετικών ερωτήσεων από εκπροσώπους ξένων μέσων, που δεν δείχνουν να πείθονται από τις διαβεβαιώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων και των κεντρικών τραπεζιτών περί του αντιθέτου. Ο Ζ.Κ. Τρισέ, η θητεία του οποίου εκπνέει το Φθινόπωρο έστειλε, πάντως, μήνυμα και στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι η μοναδική διέξοδος για την Ελλάδα είναι η αυστηρή τήρηση του Προγράμματος Προσαρμογής, μια επισήμανση που φαίνεται ότι αποτυπώνει την άποψη ουκ ολίγων Ευρωπαίων- χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της νέας Αυστριακής υπουργού Οικονομικών- οι οποίοι θεωρούν ότι μια επιμήκυνση ή αναδιάρθρωση θα λειτουργήσει ως.... χαλαρωτικό για την Ελλάδα και όχι ως μοχλός πίεσης όπως το Μνημόνιο.

Την ίδια ώρα προκαλούν πάντως αίσθηση οι δηλώσεις εξ Ελλάδος περί αναδιάρθρωσης που επικαλείται η εφημερίδα WALL STREET JOURNAL. Ειδικότερα, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η Ελλάδα είναι ανοικτή στην ιδέα του να συζητήσει με τους δανειστές της για έναν "επαναπρογραμματισμό" (του Χρέους) αλλά χρειάζεται πρώτα τη πολιτική συναίνεση της υπόλοιπης Ευρωζώνης, που είναι βασικός οικονομικός της υποστηρικτής! Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ενώ επισήμως η Κυβέρνηση διαψεύδει και απορρίπτει την επιλογή της αναδιάρθρωσης, ανεπισήμως κάποια στελέχη της κουβεντιάζουν τρόπους αναδιάρθρωσης, κάτι που ενισχύει την άποψη ότι στη Κυβέρνηση υπάρχουν δύο γραμμές επί του θέματος, γεγονός που προκαλεί σύγχυση στις αγορές.

Στο ίδιο δημοσίευμα, Γερμανοί αξιωματούχοι επανέρχονται στο θέμα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να ενθαρρυνθεί να κάτσει και να συζητήσει με τους πιστωτές της το ενδεχόμενο επιμήκυνσης, κάτι που όπως λένε πρόκειται για το πρώτο βήμα ενός "επαναπρογραμματισμού". "Είμαστε προσεκτικά ανοικτοί σε εθελοντικά μέτρα που αποτρέπουν haircut αλλά οι ιδέες μας δεν είναι καλοδεχούμενες στην Ευρώπη" δηλώνει στην εφημερίδα υψηλόβαθμος Γερμανός αξιωματούχος, ανατροφοδοτώντας τη σχετική συζήτηση που έχει ξεκινήσει προ πολλού εντός της Γερμανίας, αναδεικνύοντας και τη πολυφωνία- κατά άλλους κακοφωνία- εντός της Κυβέρνησης συνασπισμού της Α. Μέρκελ.

Ενδεικτικό, πάντως, του ότι το Βερολίνο κρατά για μια ακόμα φορά το... κλειδί των εξελίξεων είναι ότι κάποιοι στη Γερμανία ευελπιστούν ότι ο Μάριο Ντράγκι, που είναι ο βασικός υποψήφιος διάδοχος του Ζ.Κ. Τρισέ, θα αποδειχθεί περισσότερο ελαστικός επί του θέματος και όπως τονίζει υψηλόβαθμος αξιωματούχος "ο Ντράγκι δεν είναι δογματικός και είναι ανοικτός στη χρήση διαφορετικών εργαλείων".

Σε κάθε περίπτωση, οι αναλυτές συνεχίζουν να κάνουν λογαριασμούς για τις επιπτώσεις μιας επιμήκυνσης των 110 δισ ευρώ ή αντιθέτως για τις επιβαρύνσεις πιθανής νέας βοήθειας προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με τον David Mackie οικονομολόγου της JP MORGAN στο Λονδίνο, εάν η Ελλάδα χρειαστεί νέα δάνεια για να καλύψει τις δανειακές ανάγκες του 2012, το "βάρος" για τους Ευρωπαίους θα φτάσει στα 142 δισ ευρώ, ενώ αν γίνει επαναπρογραμματισμός των ομολόγων που λήγουν εντός της επόμενης διετίας, τότε η έκθεση των Ευρωπαίων θα περιοριστεί στα 77 δισ ευρώ...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ