To θάνατο σκόρπισε ο φθινοπωρινός κρόκος ή αλλιώς η φθινοπωρινά ζαφορά, καθώς ήδη δύο άνθρωποι έχασαν εξαιτίας του τη ζωή τους, μια γυναίκα νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση και άλλα πέντε σε πιο ελαφριά, επειδή έφαγαν το συγκεκριμένο φυτό, θεωρώντας ότι πρόκειται άγριο κρεμμύδι.
Για τα περιστατικά, τα οποία συνέβησαν στη Ρίεκα της Κροατίας, ευθύνεται το κολχικό φυτό ή φθινοπωρινός κρόκος ο οποίος είχε συλλεχθεί από τις περιοχές Τσρικβένιτσα στη Ριέκα και Βαραζντίν στο βόρειο τμήμα της Κροατίας και περιείχε το δηλητήριο «κολχικίνη»
Οι πέντε ασθενείς επέστρεψαν στα σπίτια τους, καθώς είχαν ήπια συμπτώματα, επειδή όπως εκτιμούν οι γιατροί έφαγαν μικρότερη ποσότητα του δηλητηριώδους φυτού.
Τα προβλήματα υγείας που παρουσίασαν οι ασθενείς ήταν διαφορετικά, από προβλήματα στο ήπαρ έως δύσπνοια.
Θεωρείται ότι από πέντε έως επτά γραμμάρια κολχικίνης για την οποία δεν υπάρχει αντίδοτο προκαλεί το θάνατο.
Το άγριο κρεμμύδι πολύ δημοφιλές φυτό στην Κροατία συλλέγεται αυτή την εποχή και χρησιμοποιείται εκτός από τη μαγειρική και για θεραπευτικούς σκοπούς, για τη θεραπεία του βήχα, για την αντιμετώπιση δερματικών παθήσεων και για την πρόληψη από καρδιακά εμφράγματα.
Οι γιατροί και όσοι γνωρίζουν το φυτό αναφέρουν ότι τα φύλλα του άγριου κρεμμυδιού μοιάζουν με τα φύλλα του δηλητηριώδους κρόκου, αλλά η διαφορά είναι ότι τα φύλλα του άγριου κρεμμυδιού έχουν μυρωδιά άσπρου κρεμμυδιού.