Την τακτική που θα της επιτρέψει να αντισταθεί αποτελεσματικά στο «ρεύμα» του ΣΥΡΙΖΑ καταστρώνει η Δημοκρατική Αριστερά, εν όψει των εκλογών της 17ης Ιουνίου.
Ένας προσεκτικός διμέτωπος αγώνας εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ και της Νέας Δημοκρατίας είναι αυτό που χρειάζεται η Δημοκρατική Αριστερά. Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν τα στελέχη του κόμματος του Φώτη Κουβέλη, στην πρόσφατη κοινή σύσκεψη της Εκτελεστικής Επιτροπής, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Εκλογικής Επιτροπής.
Η ΔΗΜΑΡ θα επιδιώξει να προβληθεί ως τρίτος πόλος, καλά συγκροτημένος, αντίβαρο στην «καρικατούρα δικομματισμού», όπως αποκαλούν τα στελέχη της το σκηνικό που έχει αναδείξει ως βασικούς «μονομάχους» τη Νέα Δημοκρατία και το ΣΥΡΙΖΑ.
Για να δείξει ότι η διελκυστίνδα ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «καρικατούρα δικομματισμού», η ΔΗΜΑΡ θα επιχειρήσει να πείσει πως είναι απλουστευτική η ιδέα πως οι δυο αυτές πολιτικές δυνάμεις αντιπροσωπεύουν το δίλημμα «Μνημόνιο εναντίον Αντι- Μνημονίου».
Στην προσπάθειά της αυτή, όπως ήδη φαίνεται από την επιχειρηματολογία των στελεχών της στα τηλεοπτικά πάνελ, η ΔΗΜΑΡ καταλογίζει στο ΣΥΡΙΖΑ «λαϊκισμό», «αριστερισμό»
και προβολή θέσεων «ανέφικτων», ή και «επικίνδυνων». Επίσης, επικρίνει εντόνως τον κ. Τσίπρα για την απώλεια «της ευκαιρίας σχηματισμού αριστερής κυβέρνησης».
Προφανώς το βασικό μέλημα της ΔΗΜΑΡ είναι να ορθώσει αποτελεσματικά «φράγματα», ώστε να αντέξει στο «ρεύμα» που διαθέτει ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο ασφαλώς τροφοδοτείται από τη δυναμική του εκλογικού αποτελέσματος της 6ης Μαϊου. Με τη Νέα Δημοκρατία τα πράγματα είναι καθαρά και ασφαλώς ...απλούστερα: Η ΔΗΜΑΡ θα υπενθυμίζει διαρκώς ότι το κόμμα του Αντώνη Σαμαρά υπερψήφισε το δεύτερο Μνημόνιο
Στη ΔΗΜΑΡ έχουν λόγους να είναι ικανοποιημένοι από τις μετεκλογικές δημοσκοπήσεις που δείχνουν αξιοπρόσεκτη ανθεκτικότητα, «προαναγγέλλοντας» πιθανόν και αμφίρροπη μάχη με το ΚΚΕ για μια καλύτερη θέση στην «κατάταξη» των κομμάτων, όπως αυτή θα προκύψει από τις κάλπες της 17ης Ιουνίου.
Που – κυρίως- ποντάρουν
Τα «βαριά χαρτιά» της ΔΗΜΑΡ, όπως τα αξιολογούν τα στελέχη της, είναι τα εξής:
Πρώτον: Η πρόταση του κ. Κουβέλη για σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης θεωρούν ότι προσδίδει στο κόμμα το στοιχείο της υπευθυνότητας, που θα εκτιμηθεί δεόντως από το κεντροαριστερό ακροατήριο στο οποίο απευθύνεται – ιδίως δε από τους δυσαρεστημένους φίλους του ΠΑΣΟΚ.
Δεύτερον: Η άρνηση του κ. Κουβέλη να στηρίξει κυβερνητικό σχήμα, στο οποίο δεν θα συμμετείχε ο ΣΥΡΙΖΑ, ευελπιστούν ότι υπογραμμίζει την «αντιμνημονιακή» γραμμή της ΔΗΜΑΡ.
Τρίτον: Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δέχεται πυρά πανταχόθεν, κατηγορούμενος είτε για ασάφειες της πολιτικής του, είτε για ... κρυφό «αντιευρωπαϊσμό», είτε για επιλογή επικίνδυνου τρόπου ακύρωσης του Μνημονίου, κάνει πολλά στελέχη της ΔΗΜΑΡ να πιστεύουν ότι πολλοί ψηφοφόροι από όσους ταλαντεύονται ανάμεσα στα δυο συγκεκριμένα σχήματα της Αριστεράς θα τους ... προτιμήσουν.
Πόσο θα τελεσφορήσουν όλα αυτά, απέναντι στο ανοδικό ρεύμα του ΣΥΡΙΖΑ; Ασφαλώς θα έχουμε πολλές ενδείξεις στη συνέχεια της προεκλογικές περιόδου, προτού λάβουμε την τελική απάντηση, το βράδυ της 17ης Ιουνίου.