ΔΝΤ: Η Ευρώπη να συνδυάσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη - iefimerida.gr

ΔΝΤ: Η Ευρώπη να συνδυάσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη

ΔΝΤ: Η Ευρώπη μπορεί να συνδυάσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ευρώπη μπορεί να συνδυάσει τη λιτότητα με την ανάπτυξη ισχυρίζεται το υπ' αριθμό τρία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), ο Κινέζος Ζουν Μιν, τονίζοντας παράλληλα ότι δεν είναι απαραίτητο να διαλέξει μόνο έναν από τους δύο δρόμους.

Κατά τη διάρκεια ομιλίας του που έδωσε στην Ουάσινγκτον, ο κ.Ζου Μιν ανάφερε χαρακτηριστικά πως «άπαντες μιλούν για λιτότητα έναντι της ανάπτυξης. Εγώ προσωπικά δεν πιστεύω πως μπορεί να υπάρξει μία επιλογή μεταξύ του ενός, ή του άλλου».

Μάλιστα, τόνισε με έμφαση πως «υπάρχει ανάγκη να έχουμε και τα δύο, πρέπει να τα έχουμε και τα δύο, και μπορούμε να τα έχουμε και τα δύο».

Αφ' ενός «οι πολιτικές για τη ζήτηση: σε όλες τις χώρες που μπορούμε να το κάνουμε, ας ενθαρρύνουμε τη ζήτηση, διότι ο νόμος του Όκουν λειτουργεί πάντοτε. Η ζήτηση αποτελεί την κινητήριο δύναμη της απασχόλησης», τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής του ΔΝΤ. Ο νόμος, που φέρει το όνομα του Αμερικανού νέο-κεϋνσιανού οικονομολόγου, περιγράφει τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική δραστηριότητα και την απασχόληση.

«Αλλά ταυτοχρόνως, υπάρχουν πλήθος πολιτικές για την προσφορά που δεν μπορούμε να εφαρμόσουμε. Μόλις εκπονήσαμε μία μελέτη για το πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Κατάληξή της είναι πως υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορούμε να κάνουμε», αποκάλυψε ο Ζου.

Εν είδει παραδείγματος ανέφερε «τη μεταρρύθμιση της αγοράς εργασίας», του τομέα των συντάξεων, «τα μέτρα για την απελευθέρωση της αγοράς».

Για τον ίδιον, «εάν σκύψουμε πολύ προσεκτικά στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, η εκτίμησή μας είναι πως μπορούμε να μειώσουμε στο μισό την διαφορά» ανάμεσα στο ακατέργαστο ΑΕΠ και το πιθανό ΑΕΠ.

«Πράγμα που σημαίνει ότι στην Ευρώπη μπορούμε να αυξήσουμε κατά 4,5% το ΑΕΠ μέσα στην επόμενη 5ετία» εν σχέσει με τις προβλέψεις χωρίς αυτές τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξήγησε ο Κινέζος οικονομολόγος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ