Reuters: Η Ελλάδα σε παράλυση - Συναγερμός στην Ευρωζώνη - iefimerida.gr

Reuters: Η Ελλάδα σε παράλυση - Συναγερμός στην Ευρωζώνη

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με «βαθιά κατάψυξη» παρομοιάζει το Reuters την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά το αδιέξοδο στο σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι χάνουμε τους στόχους του Μνημονίου.

Στο σημερινό του δημοσίευμα με τίτλο «Η Ελλάδα χάνει τους στόχους της διάσωσης μέσα σε πολιτική παράλυση», το πρακτορείο περιγράφει με μελανά χρώματα το αδιέξοδο στο οποίο οδηγείται η χώρα. Από την μία πλευρά, η αδυναμία σχηματισμού κυβέρνησης συνεργασίας οδήγησε στον σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης η οποία όμως δεν έχει την εξουσία να λάβει οποιαδήποτε απόφαση για ένα μήνα, μέχρι η χώρα να οδηγηθεί σε νέες εκλογές στις 17 Ιουνίου. Αναφερει μάλιστα χαρακτηριστική δήλωση κυβερνητικού αξιωματούχου ο οποίος φέρεται να λέει: «Το μόνο που κάνουμε είναι να περιμένουμε».

Από την άλλη πλευρά, το Reuters αναφέρεται στην ραγδαία άνοδο της Αριστεράς, και ειδικά του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως γράφουν: «έχει σημάνει συναγερμό στην Ευρώπη, καθώς απειλεί να ακυρώσει το πρόγραμμα διάσωσης»

Ακόμα όμως κι αν υπάρξει κυβέρνηση φιλική προς το Μνημόνιο μετά τις εκλογές, συνεχίζει, θα έχει να επιτελέσει ένα πολύ δύσκολο έργο. Θα πρέπει να προχωρήσει ένα σκληρό και αντιδημοφιλές πρόγραμμα διάσωσης που προβλέπει μεγάλες ιδιωτικοποιήσεις και περικοπές πολλών δισεκατομμυρίων στις κρατικές δαπάνες. Μόνο για το 2012, το Μνημόνιο προβλέπει έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, στόχος που είναι δύσκολα εφικτός, και περικοπές στις δαπάνες κατά 6,7% του ΑΕΠ. Μάλιστα, το Reuters επικαλείται τραπεζίτη που φέρεται να δηλώνει ότι ο στόχος των ιδιωτικοποιήσεων δεν πρόκειται να επιτευχθεί. Παράλληλα, συνεχίζει το άρθρο, η συλλογή φόρων καρκινοβατεί και η ανακεφαλαίωση των ελληνικων τραπεζών είναι σε νάρκη.

Και όλα αυτά την ώρα που οι ηγέτες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ χάνουν την υπομονή τους και, σύμφωνα με το άρθρο, προειδοποιούν ότι δεν θα αποδεσμεύσουν τις επόμενες δόσεις της δανειακής σύμβασης. «Ο χρόνος τελειώνει, και οι Έλληνες αξιωματούχοι προειδοποιούν ότι μπορεί να ξεμείνουν από χρήματα ακόμα και τον επόμενο μήνα».

Σύμφωνα με στέλεχος της Τρόικα, «η μπάλα είναι πλέον στο ελληνικό γήπεδο. Θα περιμένουμε τη νέα κυβέρνηση για να συνεχίσουμε τις διαπραγματεύσεις».

Πολλά θα κριθούν, σύμφωνα με το Reuters από την έκταση της φετινής ύφεσης. Η Τράπεζα της Ελλάδας προβλέπει μείωση του ΑΕΠ κατά 5% περίπου, όμως με τη χώρα στον πέμπτο χρόνο ύφεσης, πάνω από ένα εκατομμύριο ανέργους και ένα πολωμένο πολιτικό κλίμα, ο «στόχος» αυτός τίθεται σε αμφιβολία. «Το πολιτικό αδιέξοδο και οι νέες εκλογές σημαίνουν ότι χάνεται πολύτιμος χρόνος όταν θα έπρεπε να εστιάσουμε στην εφαρμογή του προγράμματος διάσωσης. Το πιθανότερο είναι ότι θα οδηγηθούμε σε μικρότερη συλλογή φόρων και νέα αναβολή των μεταρρυθμίσεων», αναφέρει ανώνυμος τραπεζικός.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Ελλάδα μνημόνιο Ευρωζώνη Reuters παράλυση
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ