Προσκλητήριο για ένα «μέτωπο αποφασισμένων Ελλήνων» που θα στηρίξουν τη Νέα Δημοκρατία φράζοντας το δρόμο στον «επικίνδυνο, ανέτοιμο, ανεύθυνο κι ανίκανο ΣΥΡΙΖΑ» απηύθυνε ο Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στους βουλευτές του κόμματός του.
«Η μάχη έχει αρχίσει και θα την κερδίσουμε είπε» ο κ. Σαμαράς, κάνοντας ειδική μνεία στις πολύ καλές επιδόσεις που είχε στις φοιτητικές εκλογές η ΔΑΠ, η προσκείμενη στο κόμμα του παράταξη.
Κεντρική παράμετρος της ομιλίας του κ. Σαμαρά ήταν η σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία διεκπεραιώθηκε με εκφράσεις οξύτατες- σε βαθμό ασυνήθιστο.
Προτού... αφοσιωθεί όμως στο σχήμα του κ. Τσίπρα, ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας διατύπωσε μία προειδοποίηση που είχε αποδέκτες εντός των κομματικών τειχών: Αξίωσε «ομοιογένεια» στις θέσεις που προβάλλουν τα στελέχη, «ενιαίο λόγο και όχι αντικρουόμενα μηνύματα».
Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς είπε ότι οι ψηφοφόροι τον Ιούνιο θα κληθούν να επιλέξουν ανάμεσα σε δύο δρόμους. Ο πρώτος, όπως είπε, είναι ο δρόμος των εφικτών αλλαγών, του ρεαλισμού, της υπευθυνότητας, της παραμονής στην Ευρώπη. Αυτός, όπως τόνισε, είναι ο δρόμος της Νέας Δημοκρατίας.
«Εμείς μπορούμε να λειτουργήσουμε αντιμνημονιακά, να επωφεληθούμε από τις αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, αλλά για αυτό θα πρέπει να μείνουμε στην Ευρώπη», είπε σε μια χαρακτηριστική αποστροφή του λόγου του.
Κατά τον κ. Σαμαρά, ο δεύτερος δρόμος είναι «να ζήσουμε τον τρόμο της εξόδου από το Ευρώ, τον τρόμο της απομόνωσης, εκτός Ευρώπης, και της κατάρρευσης όσων είχαμε φτιάξει μέχρι τώρα»
Ο κ. Σαμαράς συνέχισε:
«Είμαστε εκείνοι που έγκαιρα ξεκαθαρίσαμε ότι το Μνημόνιο δεν έβγαινε. Είμαστε εκείνοι που, όταν η χώρα βρέθηκε στο «παρά ένα» της χρεοκοπίας, στηρίξαμε το κούρεμα του χρέους και ανοίξαμε το δρόμο για αλλαγές στην οικονομική πολιτική. Ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και να βγούμε από την ατέλειωτη ύφεση. Απέναντί μας είχαμε, από τη μια πλευρά, εκείνους που μας έφεραν ως εδώ. Και που μόλις ηττήθηκαν...Κι από την άλλη, έχουμε τώρα εκείνους που επιδιώκουν να βγούμε από το ευρώ. Και στις δέκα μέρες που μεσολάβησαν από τις εκλογές έδειξαν το πρόσωπό τους».
«Μας θέλουν έξω από την Ευρωζώνη και σπέρνουν πανικό»
Στο σημείο αυτό άρχισε η σφοδρή επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας:
«Επιδιώκουν να βγούμε από το ευρώ και την Ευρώπη. Δεν έχουν σχέδιο. Κι αυτά που λένε καθημερινά οδηγούν σε πολύ χειρότερα απ' αυτά που ζούμε ήδη. Προκαλούν ανησυχία στους πολίτες. Πότε για τις καταθέσεις που θέλουν να τους βάλουν χέρι. Πότε για τις επενδύσεις που τις διώχνουν. Πότε για τις επιχειρήσεις που θέλουν να τις φορολογήσουν κι άλλο. Δηλαδή, να τις κλείσουν. Πότε για διάλυση της αστυνομίας που προτείνουν. Δεν χρειάζεται εμείς να επισημαίνουμε τους κινδύνους που προκαλούν. Τους αποκαλύπτουν οι ίδιοι. Με ολοφάνερη αλαζονεία, αλλά και απίστευτη σύγχυση»
Ο κ. Σαμαράς κατηγόρησε ακόμη το ΣΥΡΙΖΑ ότι «φοβάται τον ίδιο του τον εαυτό» και διατύπωσε τις εξής κατηγορίες:
«Απέκτησαν ξαφνική δύναμη που δεν την περίμεναν και... τρόμαξαν και οι ίδιοι από την ευθύνη μιας πιθανής διακυβέρνησης. Είναι ανέτοιμοι και ανίκανοι να αναλάβουν τέτοιες ευθύνες. Κι αυτό δεν αλλάζει, γιατί δεν έχουν ένα πρόσωπο, έχουν πολλά πρόσωπα. Είναι ομοσπονδία από συνιστώσες αριστερών ομάδων, που ξεκινάνε από τη νεκρανάσταση του σφυροδρέπανου και φτάνουν μέχρι την αναρχία».
Στο σημείο αυτό ο κ. Σαμαράς μνημόνευσε τις αποτυχημένες απόπειρες σχηματισμού κυβέρνησης, συνεχίζοντας τη σφοδρή πολεμική εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ:
«Είναι ο φόβος που τους έκανε να μην θέλουν τη συμμετοχή τους σε μια κυβέρνηση για το καλό της χώρας, παρόλο που αυτή ήταν η εντολή του λαού. Αν δεν ήταν φόβος, τότε δεν απομένει τίποτα άλλο από το να τους έσπρωξε η αλαζονεία να στείλουν την χώρα σε νέες εκλογές. Τ ους ενώνει μια αλαζονική διαμαρτυρία, αλλά τους διαλύει η ευθύνη!»
Ο κ. Σαμαράς συνέχισε να «ακτινογραφεί» το ΣΥΡΙΖΑ και να μετρά «καταστρεπτικές συνέπειες» της πολιτικής του κόμματος του κ. Τσίπρας:
«Είναι συνασπισμός από συνιστώσες της γκρίνιας, αλλά όχι κόμμα ευθύνης. Εκτονώνουν τη διαμαρτυρία, αλλά είναι ανίκανοι να βγάλουν τη χώρα από την κρίση. Μόνοι τους τρομάζουν τον κόσμο. Παραλύουν την αγορά, παραλύουν κάθε οικονομική δραστηριότητα. Διώχνουν καταθέσεις και παραλύουν ακόμα περισσότερο την οικονομία. Η αγορά ανησυχεί μόνο που τους ακούει».
«Η Ευρώπη συχνά μας απογοητεύει, ευτυχώς αλλάζει»
Μιλώντας για το κόμμα του, ο κ. Σαμαράς ανέφερε:
«Βεβαίως υποστήκαμε κι εμείς μεγάλες απώλειες από την εκλογική μας δύναμη παλαιότερα. Αλλά σήμερα τίποτε δεν είναι όπως παλαιότερα. Σήμερα ο λαός γνωρίζει ότι όλα αρχίζουν από την αρχή. Ότι μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να συσπειρώσει όσους θέλουν να αντισταθούν στην καταστροφή της εξόδου από την Ευρώπη, να δημιουργήσει μέτωπο αντίστασης στην απελπισία, το φόβο και την καταστροφή».
Ακολούθησε ένας μικρός απολογισμός πεπραγμένων:
«Είμαστε η μόνη δύναμη που έδειξε και διορατικότητα όταν έπρεπε και αποφασιστικότητα όταν χρειάστηκε. Διαφωνήσαμε με μιαν αδιέξοδη πολιτική, αλλά και δεν διστάσαμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Τώρα, αυτά που λέγαμε εμείς, τα λένε πλέον όλο και περισσότεροι στην Ευρώπη».
Για τους στόχους του κόμματός του τόνισε:
«Εμείς θέλουμε να αλλάξουμε τα πάντα: Και το σπάταλο κράτος και την παντοδύναμη γραφειοκρατία, και τις αδικίες του φορολογικού συστήματος, και την ανεργία και τα λουκέτα και τη φτώχεια. Αλλά, για να γίνουν όλα αυτά, χρειάζεται πολιτική σταθερότητα. Χρειάζεται παραμονή στο ευρώ. Χρειάζονται ισχυρές συμμαχίες για την Ελλάδα. Το κακό είναι ότι η Ευρώπη μας απογοήτευσε πολλές φορές το τελευταίο διάστημα. Και κάποιες φορές, ακούγοντας κάποιες δηλώσεις αξιωματούχων της Ευρώπης και δίκαια κανείς και εξοργίζεται και αγανακτεί. Αλλά το καλό είναι ότι η Ευρώπη σήμερα αλλάζει».
Αφού είπε ότι θα ήταν καταστροφικό το σενάριο της καταγγελίας της δανειακής σύμβασης εκ μέρους της Ελλάδας, ο κ. Σαμαράς υπογράμμισε:
«Το πρόβλημα δεν είναι πια Μνημόνιο ή Καταγγελία του Μνημονίου. Κανείς δεν συμφωνεί με το Μνημόνιο. Κι εγώ πρώτος είχα προβλέψει, ένα προς ένα, τα δεινά που θα φέρει. Και έγιναν ακριβώς όπως είχα προειδοποιήσει».
Κατέληξε: «Υπάρχει μόνο μια διέξοδος από την κρίση. Η αναγέννηση και η ανάπτυξη της Ελλάδας. Ο ελληνικός λαός θα διαλέξει τη ανάπτυξη και θα απορρίψει την καταστροφή».