Ενα βήμα στο κενό δείχνει να κάνει η χώρα επιλέγοντας νέα προσφυγή στις κάλπες αφού τα καυτά μέτωπα της Οικονομίας παραμένουν ανοιχτά και οι προσδοκώμενες μεταρρυθμίσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί. Δύο είναι οι άμεσοι κίνδυνοι που διατρέχει η χώρα από την παρατεταμένη ακυβερνησία όσο παραμένει μετέωρο το βήμα της παραμονής ή όχι στην ευρωζώνη.
- Ο πρώτος κίνδυνος είναι να εξαντληθούν τα ταμειακά διαθέσιμα τα οποία επαρκούν για έναν ή δύο μήνες ακόμη. Για να πληρώνονται μισθοί, συντάξεις και επιδόματα απαιτείται να συνεχιστεί η ροή εσόδων όπως είχε προβλεφθεί. Διακοπή αυτής της ροής χρημάτων ή επιβράδυνσή της θα έχει άμεσες επιπτώσεις στα εισοδήματα των Ελλήνων
- Ο δεύτερος κίνδυνος είναι να διακοπεί η τραπεζική σταθερότητα. Η ρευστότητα που δίνει το ευρωσύστημα στις ελληνικές τράπεζες δεν είναι απεριόριστη. Αν συνεχιστούν οι εκροές καταθέσεων από πολίτες που ανησυχούν για τα χρήματά τους ή αν υπάρξει πανικός από ένα τυχαίο πιστωτικός γεγονός, τότε οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.
Επιπλέον, αυτό που ανησυχεί τις ελληνικές και ξένες αγορές είναι ότι η παρατεταμένη πολιτική αστάθεια και τα διλήμματα της Αριστεράς έβγαλαν από το προσκήνιο την πραγματική εικόνα της οικονομίας και μετέθεσαν τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις και μέτρα για αργότερα.
Ολα τα θέματα που βρίσκονταν σε εκκρεμότητα, μετά την υπογραφή του 2ου Μνημονίου, ουσιαστικά μετατίθενται για τον Ιούνιο χωρίς να υπάρχει φως στον ορίζοντα. Η νέα κυβέρνηση του Ιουνίου, αν υπάρξει, πρέπει να διαχειριστεί άμεσα τους όρους ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών. Αναζητείται ο τρόπος εκταμίευσης των 25 δις ευρώ που έχουν ανάγκη τα πιστωτικά ιδρύματα προκειμένου να αποκατασταθεί η λειτουργία τους και να χορηγηθεί ρευστότητα στην πραγματική οικονομία.
Το άλλο μεγάλο θέμα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα είναι τι θα γίνει με τα μέτρα ύψους 11,6 δις ευρώ που απαιτούνται για να συνεχιστεί η ροή χρήματος από το EFSF. Η ΕΕ άφησε μια αχτίδα φωτός για επιμήκυνση του χρόνου επιβολής των μέτρων, αλλά εν των μεταξύ η μαύρη τρύπα των εσόδων μεγαλώνει.
Ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα των μηχανισμών είσπραξης των φόρων που βρέθηκαν σε κατάρρευση το 2ο τρίμηνο. Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο βρίσκεται σε εκκρεμότητα και δεν διαφαίνεται πολιτική συμφωνία σε αυτό το μέτωπο για μετά τις νέες εκλογές. Κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει, επίσης, τι θα γίνει με την κατάργηση Οργανισμών, με τις μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια, με το ενιαίο τέλος ακινήτων, με την απελευθέρωση των επαγγελμάτων, με το άνοιγμα της αγοράς προιόντων και φαρμάκων κ.λπ.