Ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγτκ Σόιμπλε και ο ιταλός πρωθυπουργός, Μάριο Μόντι είχαν ταχθεί υπέρ κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ελλάδα πολύ πριν πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τα πολιτικά κόμματα, χθες βράδυ, η πρόταση Παπούλια για κυβέρνηση προσωπικοτήτων.
Ο κ.Σόιμπλε ήδη από τον Ιανουάριο του 2012, σε συνέντευξή του στο γερμανικό κανάλι ZDF, σύγκρινε την Ελλάδα με την Ιταλία και ουσιαστικά παρότρυνε την Αθήνα να συστήσει κυβέρνηση τεχνοκρατών τύπου Μόντι.
«Στην Ιταλία ελήφθη η απόφαση να τεθεί εκτός ισχύος για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα το κανονικό πολιτικό παιχνίδι», δήλωσε. «Δημιουργήθηκε μια κυβέρνηση τεχνοκρατών υπό τον κ. Μόντι και η Ιταλία κάνει μεγάλες προόδους. Επιλύουν τα προβλήματα. Και θεωρώ ότι αυτό είναι το σημαντικότερο από το να συνεχίζεται το κομματικό παιχνίδι, όπως το γνωρίζουμε στην περίπτωση της Ελλάδας. Γι αυτό και θεωρώ ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να σκεφτεί λιγάκι κατά πόσο αυτός είναι ο πιό έξυπνος δρόμος», ήταν η δήλωση του κ. Σόιμπλε.
Στην ίδια γραμμή πλεύσης βρισκόταν, το ίδιο διάστημα, και ο κ.Μόντι ο οποίος δήλωσε ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα μας αν είχε μια κυβέρνηση αποτελούμενη από τεχνοκράτες. Να θυμίσουμε ότι ο πρώην Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Μόντι τοποθετήθηκε επικεφαλής κυβέρνησης τεχνοκρατών στην Ιταλία μετά το ναυάγιο της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, με χρονικό ορίζοντα την άνοιξη του 2013.
Παρά την αρχική υψηλή δημοφιλία του ο ιταλός πρωθυπουργός δεν μοιάζει, ωστόσο, να είναι σήμερα ιδιαίτερα αγαπητός στην Ιταλία αφού η κοινωνική και πολιτική συνοχή της χώρας κινδυνεύουν και κλιμακώνονται οι διαδηλώσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης συνεργασίας.
Είναι ενδεικτικό ότι στη χθεσινή μεγάλη διαδήλωση που έγινε στη Ρώμη, η τεχνοκράτης υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας Αννα Μαρία Καντσελιέρε λίγο έλειψε να καταφύγει στη συνδρομή του στρατού για να αποτρέψει κλιμάκωση της έντασης και δήλωσε ότι ο στρατός θα μπορούσε να φυλάξει κτίρια-στόχους των βίαιων διαδηλώσεων, όπως τα γραφεία είσπραξης φόρων Equitalia και του βιομηχανικού ομίλου Finmeccanica.