Διαρροές αμερικάνικων διπλωματικών εγγράφων "καίνε" τώρα βουλγαρικά ΜΜΕ - iefimerida.gr

Διαρροές αμερικάνικων διπλωματικών εγγράφων "καίνε" τώρα βουλγαρικά ΜΜΕ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τα μέσα ενημέρωσης στη Βουλγαρία "χειραγωγούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό" και η πολυφωνία στον τομέα αυτό "απειλείται σοβαρά", σύμφωνα με έκθεση της πρεσβείας των Ηνωμένων Πολιτειών στη Σόφια, η οποία χρονολογείται από το 2009 και δημοσιεύθηκε σήμερα από το βουλγαρικό παράρτημα του WikiLeaks, το BalkanLeaks.

"Τα βουλγαρικά ΜΜΕ: έλλειψη χρημάτων και ήθους", τιτλοφορείται η έκθεση, που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι "τα βουλγαρικά μέσα ενημέρωσης χειραγωγούνται σε πολύ μεγάλο βαθμό και είναι όλο και περισσότερο συγκεντρωμένα σε όλο και λιγότερα χέρια", καθώς μειώνεται ο αριθμός των ομίλων στους οποίους ανήκουν.

"Δημοσιογράφοι και αρχισυντάκτες δωροδοκούνται για να καλύψουν συγκεκριμένα γεγονότα και για να δημοσιεύουν άρθρα προπαγάνδας (. . .) και δεν δημοσιεύουν πληροφορίες που οι σπόνσορές τους δεν εγκρίνουν", ανέφερε η έκθεση που υπογράφει η Νάνσι ΜακΕλντάουνι, πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Σόφια.

Η έκθεση αναφερόταν ειδικά στον ισχυρό όμιλο New Media Group, ο οποίος διαθέτει τρεις εφημερίδες, περιλαμβανομένης αυτής με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία, ένα εβδομαδιαίο έντυπο, μια περιφερειακή εφημερίδα, έναν τηλεοπτικό σταθμό και σχεδίαζε να αγοράσει άλλον ένα.

Η επίσημη ιδιοκτήτρια του ομίλου Ιρένα Κράστεβα, η οποία πρόσκειται στο κόμμα της τουρκικής μειονότητας, το Κίνημα για τα Δικαιώματα και τις Ελευθερίες (MDL), είναι μια "πρώην δημόσια λειτουργός χωρίς αξιόπιστο εισόδημα που να της επιτρέπει μια τέτοια επένδυση", σύμφωνα με την έκθεση.

Σε προεκλογικές περιόδους, δημοσιογράφοι έχουν ομολογήσει κατ' ιδίαν ότι τα κόμματα πληρώνουν για συνεντεύξεις και κάλυψη των εκδηλώσεών τους, σύμφωνα με την έκθεση που είχε συνταχθεί πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου του 2009.

"Συνηθισμένοι στη χειραγώγηση του Τύπου, οι αναγνώστες στρέφονται στο μεγαλύτερο μέρος τους στις εφημερίδες ταμπλόιντ", σημειώνει η έκθεση πριν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι "η ερευνητική δημοσιογραφία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης στη Βουλγαρία απειλείται σοβαρά".

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ