Στην κόψη του ξυραφιού: Κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή εκλογές; - iefimerida.gr

Στην κόψη του ξυραφιού: Κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή εκλογές;

Στην κόψη του ξυραφιού: Κυβέρνηση προσωπικοτήτων ή εκλογές;
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νέα συνεδρίαση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών θα γίνει σήμερα στις 14.00, με στόχο μια συμφωνία για κυβέρνηση προσωπικοτήτων με οικουμενική στήριξη, ενώ την ίδια ώρα εξελίσσεται ένα θέατρο σκιών με αφορμή την ύπαρξη ή μη ενός «Σχεδίου Β» στο έγγραφο που έδωσε ο Πάνος Καμμένος την Κυριακή στον Κάρολο Παπούλια.

Ειδικότερα, το συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών θα συνεδριάσει εκ νέου σήμερα στις 2 μετά το μεσημέρι με τη συμμετοχή του Αλέξη Τσίπρα και -όπως όλα δείχνουν- του Πάνου Καμμένου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΚΚΕ, η Αλέκα Παπαρήγα έχει αρνηθεί να μετάσχει. Επιπλέον, στη σύσκεψη, δεν θα συμμετάσχει ο γενικός γραμματέας της Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, που πρότεινε χτες κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Βασίλειο Μαρκεζίνη. Την μη πρόσκληση της Χρυσής Αυγής φέρεται να έχει θέσει ως προϋπόθεση για τη δική του συμμετοχή στη σημερινή σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας.

Πριν από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, ο Πάνος Καμμένος έχει κληθεί να συναντηθεί στις 13.00 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να συζητήσουν το αποκαλούμενο «Σχέδιο Β» που φέρεται να προτείνει, μεταξύ άλλων, στο έγγραφο επτά σημείων που κατέθεσε την Κυριακή στον κ. Παπούλια προκειμένου να στηρίξει μια Οικουμενική κυβέρνηση.

Ωστόσο, μόλις διέρρευσε η πληροφορία αυτή, ο Πάνος Καμμένος διέψευσε την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου και ζήτησε τα επίσημα έγγραφα για την πραγματική οικονομική κατάσταση της χώρας, διαφορετικά -όπως είπε σήμερα στον ANT1- δεν θα συναντηθεί με τον Κάρολο Παπούλια!

Το χρονικό των δραματικών εξελίξεων

Η χτεσινή σύσκεψη των κυρίων Σαμαρά, Βενιζέλου και Κουβέλη φαίνεται πως ολοκληρώθηκε χωρίς να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.

Ο Κάρολος Παπούλιας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου -πράγμα που έκανε και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς- λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «δεν ξέρω αν προλάβουμε να πάμε σε νέες εκλογές». Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στους πολιτικούς αρχηγούς ότι οι διαφορές τους είναι «μικρές και ασήμαντες» σε σύγκριση με το χρέος «απέναντι στην πατρίδα».

Μέχρι να φτάσουμε όμως σε αυτό το σημείο, φαίνεται ότι υπήρξε ένα πλούσιο παρασκήνιο, καθώς η Προεδρία έβλεπε ότι δεν είναι δυνατόν να σχηματιστεί Οικουμενική κυβέρνηση. Κι αυτό γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αρνείται κάθε συμμετοχή σε τέτοια κυβέρνηση χωρίς να γίνουν αποδεκτοί οι όροι (αποδέσμευση από το Μνημόνιο, απλή αναλογική, κλπ) που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και η ΔΗΜ.ΑΡ. δεν δέχεται να μετάσχει χωρίς την ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ, δια του εκπροσώπου Τύπου του, έκανε λόγο χτες για ύπαρξη οργανωμένου σχεδίου των ΜΜΕ και των τραπεζών να δημιουργήσουν πανικό στους πολίτες, με την απειλή εξόδου από το ευρώ, λόγω της εκλογικής ανόδου της Αριστεράς.

Έτσι, ο Κάρολος Παπούλιας μετακινήθηκε προς ένα «Σχέδιο Β» (διαφορετικό του Πάνου Καμμένου), που όπως φαίνεται προβλέπει κυβέρνηση προσωπικοτήτων με τη στήριξη ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Σε ένα τέτοιο σενάριο η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ εκφράστηκαν καταρχήν θετικά.

Ωστόσο, ο σχηματισμός μιας τέτοιας κυβέρνησης φαντάζει απίθανος, καθώς ο Φώτης Κουβέλης επέμεινε στην πρόταση για Οικουμενική με τη συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ. Στις δηλώσεις του αμέσως μετά τη σύσκεψη, άφησε μεν ανοιχτό το ενδεχόμενο («η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί» είπε) να στηρίξει κυβέρνηση προσωπικοτήτων αλλά πάντα με τη συμμετοχή του κόμματος του κ. Τσίπρα.

Το άλλο «Σχέδιο Β»

Όμως, οι εξελίξεις ήταν καταιγιστικές αμέσως μετά τη λήξη της χτεσινής σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών. Από την Προεδρία της Δημοκρατίας, υπήρξε πληροφορία ότι στο κείμενο που έδωσε την Κυριακή ο Πάνος Καμμένος στον Κάρολο Παπούλια περιέγραφε ένα... άλλο «Σχέδιο Β» για την στήριξη μιας Οικουμενικής κυβέρνησης από τον ίδιο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ», στην τρίτη σελίδα του εγγράφου ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων έγραφε ότι αν η χώρα «αντιμετωπίζει υπαρκτό και άμεσο κίνδυνο εθνικής ασφάλειας» όπως η άτακτη χρεοκοπία ή ο άμεσος και υπαρκτός κίνδυνος κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος, τότε το κόμμα του θα δεχθεί να προσφέρει «ανοχή για συγκεκριμένο διάστημα λίγων μηνών στην όποια κυβέρνηση ήθελε σχηματισθεί από τις λοιπές πολιτικές δυνάμεις υπό την προϋπόθεση ότι θα ορίσουμε την πολιτική ηγεσία για το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, καθώς δύο θέσεις, αντιπροέδρου και μέλους, στην Εταιρεία Διαχείρισης και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων».

Σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, ο Αντώνης Σαμαράς επισήμανε αυτήν την παράγραφο, και ζήτησε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να διερευνήσει τη δυνατότητα. Έτσι, στη χτεσινή συνάντηση Παπούλια-Καμμένου, κλείστηκε νέο ραντεβού για σήμερα. Ωστόσο, μόλις κυκλοφόρησε η πληροφορία για ύπαρξη «Σχεδίου Β» στις προτάσεις Καμμένου, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων μέσω Twitter αμφισβήτησε τη γνησιότητα του κειμένου, με μια πολύ σκληρή δήλωση, με αποτέλεσμα να προκληθεί σύγχυση. Ούτως ή άλλως είχε δημιουργηθεί σύγχυση μεταξύ των βουλευτών των Ανεξαρτήτων Ελλήνων που φαίνεται ότι δεν γνώριζαν την ύπαρξη τέτοιου σχεδίου μέσα στο έγγραφο των επτά σημείων που έδωσε την Κυριακή ο κ. Καμμένος στον Κάρολο Παπούλια. Μάλιστα, βουλευτές του κόμματος (Μαρκόπουλος και Ζώης) διέψευδαν με κάθε τρόπο την ύπαρξη τέτοιου Σχεδίου.

Αργά τη νύχτα η Προεδρία της Δημοκρατίας επιβεβαίωσε την ύπαρξη του κειμένου, που όπως ειπώθηκε δόθηκε από τον Κάρολο Παπούλια στα κόμματα. Μέχρι σήμερα το πρωί, όμως, ο Πάνος Καμμένος αρνείται ότι έδωσε ο ίδιος κείμενο που έχει αναφορές για σχέδιο Β, λέγοντας ότι το έγγραφο αυτό είναι ανυπόγραφο και πλαστό!

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ