Ειδικό ταμείο για τους Λίβυους αντάρτες ανακοινώθηκε στην Σύνοδο της Ρώμης - iefimerida.gr

Ειδικό ταμείο για τους Λίβυους αντάρτες ανακοινώθηκε στην Σύνοδο της Ρώμης

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η Ομάδα Επαφής για τη Λιβύη αποφάσισε σήμερα τη σύσταση ενός "ειδικού ταμείου" για να βοηθήσει οικονομικά το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο, το πολιτικό όργανο των αντικαθεστωτικών στη Λιβύη, ανακοίνωσε σήμερα από τη Ρώμη ο ιταλός υπουργός Εξωτερικών Φράνκο Φρατίνι.

"Μια πιο μεγάλη οικονομική υποστήριξη είναι απαραίτητη", δήλωσε ο Φρατίνι κατά την έναρξη σήμερα των εργασιών της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, οι οποίες γίνονται κεκλεισμένων των θυρών στη Ρώμη.

"Με ιδιαίτερη χαρά κάνω αυτήν την ανακοίνωση σήμερα για την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου --με την ονομασία προσωρινός μηχανισμός χρηματοδότησης--, το οποίο θα επιτρέψει την αποτελεσματική και με διαφανή τρόπο μεταφορά κεφαλαίων στο μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο", προσέθεσε σύμφωνα με το κείμενο της ομιλίας του, το οποίο δόθηκε στους δημοσιογράφους.

Ο Φρατίνι σημείωσε επίσης ότι η Ιταλία επιθυμεί ένας μέγιστος αριθμός συμμάχων της να αναγνωρίσει το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο.

"Ελπίζω ότι όλο και περισσότεροι εταίροι θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να συνάψουν διμερείς σχέσεις με το μεταβατικό Εθνικό Συμβούλιο", δήλωσε ο Φρατίνι. Στις 4 Απριλίου, η Ιταλία ήταν η τρίτη χώρα που αναγνώριζε το συμβούλιο αυτό ως νόμιμο συνομιλητή του μετά τη Γαλλία και το Κατάρ.

"Αυτό θα επιτρέψει να ενισχυθούν οι εταίροι μας της Βεγγάζης και να μεγαλώσει το αίσθημα απομόνωσης του Καντάφι", προσέθεσε, αναφερόμενος στον λίβυο ηγέτη.

Ο Φρατίνι έκρινε επίσης κατά την ομιλία του η Ομάδα Επαφής να "δείξει την ενότητά της απέναντι στις προσπάθειες του Καντάφι να διχάσει τη διεθνή κοινότητα".

"Δεν θα πρέπει να αφήσουμε μια Λιβύη διχασμένη και ασταθή να γίνει το γήπεδο των μισθοφόρων του Καντάφι", σημείωσε.

Το μήνυμα της Ομάδας Επαφής θα πρέπει να είναι "διατήρηση της πίεσης, κάνοντας χρήση όλων των νόμιμων μέσων και με στόχο επίσης να πειστεί το περιβάλλον του Καντάφι να ακολουθήσει κι αυτό τις πολλές περιπτώσεις αυτών που αυτομόλησαν", υπογράμμισε τέλος.

Η Ιταλία, η οποία διοργάνωσε αυτή τη δεύτερη σύνοδο της Ομάδας Επαφής για τη Λιβύη, στην οποία μετέχουν 22 χώρες, 6 διεθνείς θεσμοί, μεταξύ των οποίων η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης, όπως και 6 παρατηρητές, μεταξύ των οποίων η Αφρικανική Ένωση και η Παγκόσμια Τράπεζα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ