Την αγωνία του μήπως και η Ελλάδα αποφασίσει να βγει από το ευρώ εξέφρασε στη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες ο Ντιντιέ Ρέιντερς υπογραμμίζοντας ότι οι εταίροι θα πρέπει να κάνουν ό τι περνάει από το χέρι τους προκειμένου να μην επιστρέψει η χώρα στη δραχμή.
«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα είχε καταστροφικές συνέπειες, σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο, τόσο για την χώρα όσο και για ολόκληρη την Ευρωζώνη καθώς θα την έφερνε αντιμέτωπη με τον κίνδυνο διάδοσης της κρίσης», εκτίμησε ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, Ντιντιέ Ρέιντερς και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι αυτή που θα πρέπει να αποφασίσει για το τι επιθυμεί αν και οι Ευρωπαίοι εταίροι της θα πρέπει να καταβάλουν κάθε προσπάθεια να την κρατήσουν στο ευρώ.
Σύμφωνα με ον κ. Ρέιντερς μάλιστα η Ελλάδα θα πρέπει να κάνει συμπληρωματικές προσπάθειες, σε ό,τι αφορά τη μείωση των δαπανών και τη συλλογή των φόρων ενώ η ΕΕ θα πρέπει να σκεφτεί το ενδεχόμενο ενίσχυσης της βοήθειας με παροχή δανείων μεγαλύτερης διάρκειας, 10-15 ετών.
Εισερχόμενος στη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Λικ Φρίντεν, επέμεινε ωστόσο ότι η Eλλάδα θα πρέπει να σεβαστεί το «Σύμφωνο αλληλεγγύης», που έχει υπογράψει με την ΕΕ, προειδοποιώντας πως, σε αντίθετη περίπτωση, δεν μπορεί να συνεχιστεί η κοινοτική χρηματοδότηση.
«Η συμφωνία αυτή που έγινε με την ελληνική κυβέρνηση -και όχι με κάποιο πολιτικό κόμμα -συνδέεται με αυστηρές προϋποθέσεις για την Ελλάδα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο υπουργός.