Κρεμαστινός: Να σεβαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί την αγωνία του κόσμου - iefimerida.gr

Κρεμαστινός: Να σεβαστούν οι πολιτικοί αρχηγοί την αγωνία του κόσμου

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ο καθηγητής Δημήτρης Κρεμαστινός με ανοιχτή του επιστολή προς τον πρόεδρο της Δημοκρατίας καλεί τους πολιτικούς αρχηγούς να σεβαστούν την αγωνία του κόσμου παραμερίζοντας κομματικές σκοπιμότητες και χαρακτηρίζει ιστορική στιγμή για τον Κάρολο Παπούλια την προσπάθεια για σχηματισμό κυβέρνησης.

Ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ τονίζει ότι οι πολίτες με την ψήφο τους κάλεσαν όλα τα κόμματα να συνεργαστούν σε μια κυβέρνηση που θα κρατήσει τη χώρα στο ευρώ , θα ζητήσει την ακύρωση του μνημονίου εάν αυτό δεν σημαίνει την άμεση αποχώρηση από την Ευρωζώνη και σε κάθε περίπτωση θα τροποποιήσει - εάν δεν είναι δυνατόν να εξαλείψει - τους επαχθείς όρους του μνημονίου.

Η επιστολή του καθηγητή Δημήτρη Κρεμαστινού έχει εως εξής:

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Με την ιδιότητα του εκλεγμένου βουλευτή σε αυτή τη Βουλή, απευθύνομαι προσωπικά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ως το πρόσωπο που εκφράζει το σύνολο του Ελληνικού λαού. Μετά από μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, η οποία ουσιαστικά άρχισε μετά την παραίτηση του τότε πρωθυπουργού Γ. Α. Παπανδρέου, ο Ελληνικός λαός την 6η Μαΐου εξέδωσε την ετυμηγορία του.

Κανένα κόμμα δεν έλαβε άνω του 20% του εκλογικού σώματος, γεγονός πρωτοφανές για τη σύγχρονη ιστορία μας. Δεν ενέκρινε κανένα πρόγραμμα κανενός κόμματος να εφαρμοσθεί αυτοτελώς. Αντίθετα, έδωσε το μήνυμα ότι τα κόμματα θα πρέπει να συνεργασθούν για να βγάλουν τη χώρα από αυτή τη μεγάλη οικονομική και ηθική κρίση.

Εμμέσως έδωσε μάλιστα και το μήνυμα ότι θέλει να πιεσθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να τροποποιήσει - εάν δεν είναι δυνατόν να εξαλείψει - τους επαχθείς όρους του μνημονίου. Κατά τη γνώμη μου, κανένα κόμμα δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να αγνοήσει την ετυμηγορία του Ελληνικού λαού και εμμέσως να τον εκβιάσει να αλλάξει την άποψή του, η οποία διατυπώθηκε ύστερα τουλάχιστον από έξι μήνες προβληματισμού του ίδιου του λαού.

Προσωπικά είχα υποστηρίξει στον προϋπολογισμό του 2010 - δηλαδή έξι περίπου μήνες μετά την εφαρμογή του πρώτου μνημονίου - ότι καμιά μονοκομματική κυβέρνηση δεν μπορεί να βγάλει τη χώρα από αυτή τη μεγάλη κρίση, με τον λαό της διαμαρτυρόμενο στους δρόμους, με καθημερινές καταλήψεις δημοσίων χώρων απεργίες, στάσεις εργασίας και γενικά διάλυση της κοινωνίας. Πιστεύω ότι αυτό το φαινόμενο θα επαναληφθεί και ύστερα από νέες εκλογές αν δεν σχηματισθεί κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Τότε, προς τι οι εκλογές; Για να αλλοιωθεί η σύνθεση των κομμάτων στη Βουλή, εκβιάζοντας τον Ελληνικό λαό να αλλάξει άποψη; Ποιος εξασφαλίζει ότι το αποτέλεσμα των νέων εκλογών δεν θα είναι το ίδιο; Όμως τι θα συμβεί σε αυτή την περίπτωση; Πάλιν εκλογές; Και μέχρι πότε εκλογές;

Τι θα συμβεί με τα οικονομικά της χώρας, μιας χώρας που βρίσκεται σε εκλογική παραλυσία της Δημόσιας Διοίκησης επί μήνες;Ακούγονται απόψεις από ορισμένους συνταγματολόγους ότι δεν πρέπει να συνέλθει η Βουλή και η χώρα να οδηγηθεί κατευθείαν σε εκλογές εφόσον δεν συμφωνούν οι αρχηγοί των κομμάτων. Όμως το Σύνταγμα σαφώς επιτάσσει ότι οι βουλευτές είναι εκείνοι που κατά συνείδηση αποφασίζουν. Αυτοί είναι ευθέως οι εκπρόσωποι του Έθνους.

Πώς λοιπόν θα επιστραφεί η λαϊκή ετυμηγορία κατά πρόσωπο στον Ελληνικό λαό χωρίς να συνέλθουν οι εκπρόσωποί του; Στη χειρότερη περίπτωση, η Βουλή θα πρέπει να συνέλθει για να συζητήσει θέματα στα οποία συμφωνούν όλοι. Με ψήφο εμπιστοσύνης ακόμα και σε υπηρεσιακή κυβέρνηση και για θέματα όπως ο εκλογικός νόμος. Είναι αντισυνταγματικό το πρώτο κόμμα, έστω και με 1% διαφορά από το δεύτερο, να πριμοδοτείται με 50 βουλευτές χωρίς αυτό να του διασφαλίζει τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Κατά τη γνώμη μου μπορεί να προκύψει κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή. Εσείς κύριε Πρόεδρε, με τη μεγάλη σας πείρα και τη σοφία, είμαι βέβαιος ότι θα εκπροσωπήσετε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών τον Ελληνικό λαό και θα καταστήσετε υπεύθυνους τους πολιτικούς αρχηγούς, οι οποίοι πρέπει να σεβαστούν την αγωνία του κόσμου, παραμερίζοντας κομματικές σκοπιμότητες. Είναι μεγάλη Ιστορική στιγμή για σας, κύριε Πρόεδρε.

Με ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση,

Εκλεγμένος βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ