Με το «πιστόλι στον κρόταφο» αναμένεται να βρεθεί σήμερα ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στη συνεδρίαση του Eurogroup και του Ecofin, όπου θα μεταβεί μετά από κοινή απόφαση του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου.
Οι δηλώνεις των τελευταίων ημερών από κοινοτικούς αξιωματούχους και από ομολόγους του της Ευρωζώνης προοιωνίζονται το μέτρο των πιέσεων τις οποίες αναμένεται να δεχθεί, αλλά ταυτοχρόνως και το ενδιαφέρον των εταίρων και δανειστών μας για τη συγκρότηση κυβέρνησης στη χώρα μας. Ενδεικτική μόνον, είναι η απόφαση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να περικόψει -την περασμένη Τετάρτη- κατά 1 δισ. Ευρώ της δόση του δανείου που είχε εγκρίνει η Τρόικα για την Ελλάδα.
Ο κ. Σαχινίδης, παρά το γεγονός ότι δεν έχει την πολιτική νομιμοποίηση να συζητήσει επί της ουσίας αναμένεται να βολιδοσκοπήσει τους ομολόγους του για τις δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης ορισμένων σημείων του μνημονίου και ειδικότερα της επιμήκυνσης του χρόνου προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας.
Από τη δική τους πλευρά, κοινοτικοί αξιωματούχοι έχουν ήδη διαμηνύσει προς την Ελλάδα ότι απαραίτητη προϋπόθεση για οποιαδήποτε συζήτηση είναι να αποκτήσει η χώρα βιώσιμη κυβέρνησης ώστε να υπάρξει σταθερός και αξιόπιστος συνομιλητής.
Ανάλογη, με του κ. Σαχινίδη, δοκιμασία περιμένει και τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο ο οποίος αύριο θα συμμετάσχει στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ελλάδας αναμένεται να ζητήσει την έγκριση της ΕΚΤ για την εκταμίευση κεφαλαίων με τα οποία θα στηριχθεί η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.
Παρά το γεγονός ότι π επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι δηλώνει ότι δεν είναι θέμα συζήτησης η αποχώρηση της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ, υπάρχουν άλλοι, όπως ο κεντρικός τραπεζίτης του Βελγίου Λυκ Κοάν ο οποίος δήλωσε στους Financial Times πως «το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη είναι πιθανό, αν και όχι προς το συμφέρον της Ευρώπης.»
Ο ίδιος προειδοποίησε ότι εάν οι ελληνικές τράπεζες έχαναν την φερεγγυότητά τους ως αποτέλεσμα της διακοπής της διεθνούς οικονομικής στήριξης, τότε και η ΕΚΤ δεν θα είχε άλλη επιλογή από το να κόψει την παροχή ρευστότητας προς τις τράπεζες.
Το Σάββατο, εξάλλου, ο επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν δήλωσε ότι εάν η Ελλάδα δεν τηρήσει τις ισχύουσες συμφωνίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν θα λάβει περαιτέρω χρηματοδότηση.
Φωτογραφία: Eurokinissi