Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα του νέου ενιαίου μισθολογίου - iefimerida.gr

Στην Ολομέλεια του ΣτΕ η συνταγματικότητα του νέου ενιαίου μισθολογίου

Στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας η συνταγματικότητα του νέου ενιαίο
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Δεκτές έγιναν οι προσφυγές 87 δημοσίων υπαλλήλων από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της χώρας, οι οποίες και θα δικαστούν με τη διαδικασία του κατεπείγοντος από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας και οι οποίες στρέφονται κατά του νέου ενιαίου μισθολογίου.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για τις προσφυγές 87 υπάλληλων του υπουργείου Οικονομικών, κατά των εκκαθαριστικών φύλλων μισθοδοσίας τους, καθώς από τον Ιανουάριο του 2012 μειώθηκαν οι μηνιαίες αποδοχές τους, μαζί με τα διάφορα επιδόματα που λάμβαναν.

Οι υπάλληλοι υποστηρίζουν ότι το νέο μισθολόγιο αντίκειται στα άρθρα 2,4,5,17, 25, 103 κ.λ.π. του Συντάγματος, καθώς και στο Πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), στο Διεθνές Σύμφωνο για τα οικονομικά, κοινωνικά και μορφωτικά δικαιώματα, στο Χάρτη των θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Συνθήκη για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Οι υπάλληλοι ζήτησαν η υπόθεσή τους να εκδικαστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, μιας και η μείωση στις αποδοχές τους, όπως υποστηρίζουν «θίγει τα όρια της αξιοπρεπούς διαβίωσης, και είναι της τάξεως του 60%, ενώ η μείωση των αποδοχών -σύμφωνα με το νέο μισθολόγιο- αφορά όλους τους δημοσίους υπαλλήλους».

Παράλληλα, επισημαίνουν ότι με το νέο μισθολόγιο τίθενται θεμελιώδη ζητήματα συνταγματικού, ευρωπαϊκού και διεθνούς ενδιαφέροντος που πρέπει να επιλυθούν από την Ολομέλεια του ΣτΕ, προκειμένου να αποτελέσουν «πυξίδα» για τα άλλα Διοικητικά Δικαστήρια.

Ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ημερομηνία συζήτησης της υπόθεσης, αξίζει όμως να σημειωθεί πως έγινε επίσης δεκτή από το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο, η αίτηση υπαλλήλου του υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος στρέφεται και εκείνος κατά του ενιαίου μισθολογίου, ως προς το σκέλος αυτό που αφορά τις νέες κατατάξεις που έγιναν με το νόμο 4024/2011.

Στην αίτησή του ο αιτών, σημειώνει ότι «ανακύπτει ζήτημα συνταγματικότητας των ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011, οι οποίες αφορούν την κατάταξη του ήδη υπηρετούντος προσωπικού του Δημοσίου, των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του ευρύτερου Δημοσίου τομέα στους βαθμούς του ενιαίου βαθμολογίου, κατά τρόπο δυσμενέστερο σε σχέση με το νέο κοινό καθεστώς του άρθρου 7 του ιδίου νόμου που αφορά στην κατάταξη και βαθμολογική εξέλιξη των νεοπροσλαμβανομένων υπαλλήλων».

Τέλος, προσθέτει, ότι «η κρίση περί συνταγματικότητας των μεταβατικών ρυθμίσεων του άρθρου 28 του Ν. 4024/2011 αφορά το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, ήτοι συνιστά αναντίρρητα ζήτημα γενικότερου ενδιαφέροντος που θα έχει συνέπειες για την βαθμολογική κατάταξη του συνόλου των δημοσίων υπαλλήλων σύμφωνα με το νέο βαθμολόγιο».

Πέρα από την αντισυνταγματικότητα του νέου ενιαίου μισθολογίου, ο αιτών υπάλληλος του υπουργείου Εσωτερικών, σημειώνει ότι επέρχονται και σημαντικές μισθολογικές επιπτώσεις για το σύνολο των ήδη υπηρετούντων δημοσίων υπαλλήλων, δεδομένου ότι ο επίμαχος νόμος συνδέει πλέον στενά τη βαθμολογική με τη μισθολογική εξέλιξή τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ