Αίγυπτος: 100 μέρες από την Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου - iefimerida.gr

Αίγυπτος: 100 μέρες από την Επανάσταση της 25ης Ιανουαρίου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Εκατό μέρες συμπληρώθηκαν στις 5 Μαΐου, από τότε που οι νέοι της Αιγύπτου ξεσηκώθηκαν στο Κάιρο και άλλες μεγάλες πόλεις, καταφέρνοντας να ρίξουν τον Χόσνι Μουμπάρακ μετά από 30 χρόνια εξουσίας, αλλάζοντας την σύγχρονη ιστορία της χώρας.

Είναι σαφές πλέον ότι η Αίγυπτος βρίσκεται σε φάση εκδημοκρατισμού αλλά και εκκαθάρισης. Αυτό το μήνυμα και την ανάγκη, άλλωστε, να συνεχιστούν προς αυτήν την κατεύθυνση οι προσπάθειες της νέας ηγεσίας, θα δώσουν αύριο σε νέα διαδήλωση, που θα πραγματοποιήσουν οι νέοι της Αιγύπτου στην πλατεία Ταχρίρ, αυτήν την φορά με σύνθημα «Χτίζουμε το έθνος, εκκαθαρίζουμε την χώρα».

Την εκκαθάριση αυτή συνεχίζουν ο στρατός και η κυβέρνηση, μετά το δημοψήφισμα που έγινε και έχει καθορίσει την διεξαγωγή κοινοβουλευτικών εκλογών τον Σεπτέμβριο, και προεδρικών εκλογών μέχρι το τέλος του χρόνου.

Την ίδια ώρα, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας, ο πρώην πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης, πλειάδα υπουργών καθώς και οι δύο γιοι του Μουμπάρακ, Αλαά και Γκαμάλ, συνεχίζουν να βρίσκονται στη φυλακή για κατασπατάληση δημοσίου χρήματος και για την εμπλοκή τους στις διαδηλώσεις, που άφησαν θύματα εκατοντάδες νεκρούς σε διάφορες πόλεις της χώρας, μέχρι που ο Μουμπάρακ έπεσε από την εξουσία στις 11 Φεβρουαρίου.

Βέβαια, υπάρχουν και οι παράπλευρες απώλειες που αφορούν στην οικονομία της χώρας. Η Αίγυπτος φαίνεται, κατ' αρχήν, να μπαίνει στον αστερισμό του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, καθώς αναζητά μέχρι τον Ιουνίου του 2012 περί τα 12 δισεκατομμύρια δολάρια. Ο πρωθυπουργός πραγματοποιεί περιοδείες σε αραβικές χώρες του Κόλπου για να κερδίσει την οικονομική στήριξή τους. Την ίδια στιγμή, ο τουρισμός της χώρας δεν φαίνεται να έχει ξαναβρεί τον δρόμο του, επανακτώντας μόλις το 25-30% του κύματος των τουριστών που είχε κάθε χρόνο, η ανεργία καλπάζει με δεδομένη και την επιστροφή των Αιγυπτίων εργατών από την Λιβύη αλλά και από χώρες του Κόλπου και λόγω της οικονομικής κρίσης, ο ρυθμός ανάπτυξης της χώρας δεν φαίνεται φέτος να ξεπερνά το 1% του ΑΕΠ, ενώ και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί κατά 40%.

Συμπερασματικά, η Αίγυπτος προσπαθεί να ξαναβρεί τον δρόμο της, να επαναπροσδιοριστεί η ίδια και αυτό φαίνεται να το πετυχαίνει σε πολύ μεγάλο ποσοστό αν κρίνουμε τις άνευ προηγουμένου πολιτικές αλλαγές που έζησε η χώρα τις τελευταίες εκατό μέρες, που αλλάζουν σε κλίμα ομαλότητας την χώρα, και συγκριτικά λάβουμε υπόψη το τί συμβαίνει στις γειτονικές χώρες της Λιβύης, της Συρίας, της Υεμένης και αλλού.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ