Ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν χαρακτήρισε επικίνδυνο να αλλάξει το καταστατικό και ο ρόλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, απευθυνόμενος στον εκλεγμένο πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.
Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, ο Βάιντμαν υπενθύμισε παράλληλα ότι η Ελλάδα οφείλει να τηρήσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει ή κινδυνεύει να διακοπεί η οικονομική βοήθεια.
"Οποιαδήποτε τροποποίηση του καταστατικού [της ΕΚΤ] θα ήταν επικίνδυνη", είπε ο Βάιντμαν ερωτηθείς σχετικά με την πρόταση του Ολάντ στην διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να λαμβάνει μέτρα υποστήριξης της οικονομίας ή να χρηματοδοτεί απευθείας κράτη.
"Οι θέσεις απασχόλησης και η οικονομική ανάπτυξη είναι καρπός των εμπορικών συναλλαγών. Η κεντρική τράπεζα έχει αποστολή να συμβάλλει στην [ευρωπαϊκή] νομισματική σταθερότητα", πρόσθεσε.
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό ο Βάιντμαν είπε ότι "πρέπει να περιμένουμε το τελικό πρόγραμμα της κυβέρνησης" του Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος αναμένεται να επισκεφτεί την Τρίτη το Βερολίνο. Όμως είναι "σαφές ότι πρέπει να απορρίψουμε την δέσμευση της εκστρατείας του να υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του ευρωπαϊκού δημοσιονομικού συμφώνου".
"Υπάρχει ένα ευρωπαϊκό έθιμο ότι πρέπει τηρούνται οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί", σημείωσε.
Μιλώντας για τα σχέδια τόνωσης της ανάπτυξης, υποστήριξε ότι αυτό δεν πρέπει να γίνει μέσω νέου χρέους. "Η νέα λέξη για τον εντυπωσιασμό του ακροατηρίου είναι 'ανάπτυξη', ναι, ξέρω. Αλλά ο καθένας καταλαβαίνει άλλο πράγμα από τον όρο αυτό. . . Η εμπειρία δείχνει ότι το υπερβολικό χρέος αποτελεί τροχοπέδη για την ανάπτυξη. Το να καταπολεμηθεί το χρέος με περισσότερο χρέος, αυτό δεν θα λειτουργήσει".
Αναφερόμενος στον πληθωρισμό, ο Βάιντμαν επέμεινε ότι οποιαδήποτε πρόταση να επιτραπεί να αυξηθεί είναι εσφαλμένη: "αυτός είναι ένας επικίνδυνος δρόμος", είπε. "Δεν πρέπει να επαναλάβουμε τα σφάλματα της δεκαετίας του 1970. Ο πληθωρισμός είναι κοινωνικά άδικος και δεν θα μας επιτρέψει να βγούμε από την κρίση". Ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε δύο μέρες που ο Βάιντμαν επανήλθε στο θέμα. Σε συνέντευξή του στη Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ που είχε δημοσιευτεί την Παρασκευή, ο Βάιντμαν είχε κάνει λόγο περί "παράλογης συζήτησης", αναφερόμενος στις προτάσεις οικονομολόγων να επιτραπεί να αυξηθεί ο πληθωρισμός ώστε να τονωθεί η εγχώρια ζήτηση, κάτι που φερόταν ότι ήταν διατεθειμένος να ανεχθεί ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.