Σοβαρότατες αναταράξεις στις μετοχές του χρηματοπιστωτικού τομέα, παγκοσμίως, προκαλεί η είδηση ότι η αμερικανική τράπεζα JPMorgan Chase εμφάνισε απροσδόκητες ζημίες, ύψους τουλάχιστον 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ήδη ο οίκος Fitch υποβάθμισε τον - μέχρι πρότινος .. αγέρωχο- τραπεζιτικό κολοσσό σε «Α+» από «ΑΑ-», αν και χαρακτηρίζει «διαχειρίσιμες» οι ζημίες, το μέγεθος των οποίων όμως μπορεί να αποδειχθεί μεγαλύτερο: Ο ίδιος ο Τζέιμι Ντάιμον, διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, δεν έκρυψε ότι η τελική ζημιά μπορεί να φθάσει τα 3 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ο κ. Ντάιμον απέδωσε την αναπάντεχη αυτή εξέλιξη σε «λάθη, προχειρότητες και κακές επιλογές», στον τομέα των συναλλαγών σε πιστωτικά παράγωγα.
Το σοκ στους χρηματοπιστωτικούς κύκλους του πλανήτη είναι ισχυρό, συν τοις άλλοις επειδή η JPMorgan εθεωρείτο ... αυθεντία στη διαχείριση ρίσκου. Τη φήμη αυτή ενίσχυσε η ικανότητα της τράπεζας να ξεπεράσει αλώβητη τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008, χωρίς να ανακοινώσει ζημίες.
Οικονομικοί αναλυτές στις ΗΠΑ και την Ευρώπη θεωρούν ότι το πάθημα της JPMorgan «ενισχύει τα επιχειρήματα όλων όσοι ζητούν αυστηρότερους εποπτικούς κανόνες για τον τραπεζικό κλάδο». Στις ΗΠΑ θεωρείται τώρα πιθανότατο το ενδεχόμενο επιβολής του λεγόμενου «κανόνα Βόλκερ», ο οποίος απαγορεύει στις τράπεζες να επιδίδονται σε ορισμένα συγκεκριμένα είδη συναλλαγών.
Τώρα βεβαίως φαντάζει ως ειρωνεία της τύχης η δριμύτατη κριτική, την οποία έχει ασκήσει ο κ. Ντάιμον στον «κανόνα Βόλκερ»...
Όπως ανέφερε ο κ.Ντάιμον, το ... κακό σχετίζεται άμεσα με δημοσίευμα της εφημερίδας Wall Street Journal πριν από ένα μήνα. Αυτό αναφερόταν σε ένα χρηματιστή, με όνομα Μπρούνο Ικσιλ και προσωνύμιο «καρχαρίας του Λονδίνου», ο οποίος φέρεται να στοιχημάτισε τεράστια ποσά σε αντισταθμιστικά ταμεία. Είναι το στοιχείο «θρίλερ» σε μια υπόθεση που κάνει άνω- κάτω τις μετοχές τραπεζών, σε όλον το κόσμο.