Οι ελεγκτές των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Περιβάλλοντος ολοκλήρωσαν τη διασταύρωση των στοιχείων που έκαναν για τα αυθαίρετα της Μυκόνου και πλέον ξεκινούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες για την κατεδάφιση των συγκεκριμένων κατασκευών στο νησί.
Οι διαδικασίες κατεδάφισης ξεκινούν μετά τη σύγκριση και τη διασταύρωση των δορυφορικών εικόνων με βάση τις οποίες έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί όλες οι εμφανείς μεταβολές στη δόμηση όπως για παράδειγμα ανεγέρσεις νέων κτιρίων, προσθήκες, επεκτάσεις, κλπ που υλοποιήθηκαν μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Ιουλίου 2011, που ορίζει ο νόμος 4014 του 2011 για την υπαγωγή στη ρύθμιση των αυθαιρέτων.
Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, για όσα από τα εντοπισμένα ακίνητα έχουν καταχωρηθεί δηλώσεις αυθαιρέτων στη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, οι εικόνες της πρότερης και μεταγενέστερης κατάστασης συνοδεύονται από όλα τα στοιχεία των σχετικών δηλώσεων που έχουν υποβληθεί για αυτά, ενώ για όσα δεν είναι ενταγμένα στη βάση δεδομένων του ΤΕΕ, οι εικόνες τους, σε συνδυασμό με υπόλοιπα στοιχεία που έχουν στην κατοχή τους οι επιθεωρητές, όπως καταγγελίες, Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου Μυκόνου και ούτω καθεξής, θα αποτελέσουν χρήσιμη υποβοηθητική πληροφορία για το έργο των ελεγκτών.
Σημειώνεται, ότι οι θέσεις και των δύο κατηγοριών ακινήτων είναι αποτυπωμένες στην πλατφόρμα του Google Earth, για τον άμεσο εντοπισμό τους.
Την ικανοποίησή του σχετικά με το θέμα της διασταύρωσης των στοιχείων από την αποτύπωση μέσω δορυφορικών εικόνων στη Μύκονο εξέφρασε ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας:
«Στους μήνες που πέρασαν καταφέραμε να θέσουμε ένα πολύ ισχυρό και αξιόπιστο θεσμικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης», τονίζοντας παράλληλα ότι:«προβλέψαμε τη δυνατότητα αξιοποίησης κάθε σύγχρονου τεχνολογικού μέσου από τις αρμόδιες υπηρεσίες».
«Είμαστε ικανοποιημένοι από τις πρώτες εφαρμογές αυτών των εργαλείων όπως στην περίπτωση των αυθαιρέτων της Μυκόνου» επισήμανε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ενώ καταλήγοντας, εξέφρασε την ελπίδα «η δουλειά να συνεχιστεί, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη του πολίτη απέναντι στο κράτος, εδραιώνοντας την πεποίθηση ότι οι εποχές που η εφαρμογή του νόμου και των κανόνων δόμησης ήταν στη διακριτική ευχέρεια των εργολάβων και των κατασκευαστών, έχει περάσει», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όσον αφορά συνολικά την πρόοδο των δηλώσεων και των εσόδων στο πλαίσιο της ρύθμισης των αυθαιρέτων, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία από την ηλεκτρονική πλατφόρμα δήλωσης αυθαιρέτων, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, προκύπτουν τα εξής: ο αριθμός των δηλώσεων που έχουν εισαχθεί στο σύστημα έχει ξεπεράσει τις 327.000, ενώ αντίστοιχα για βεβαιώσεις μεταβίβασης έχουν καταχωρηθεί πάνω από 133.000.
Τα συνολικά αναμενόμενα έσοδα από τις δηλώσεις για τη ρύθμιση αυθαιρέτων προσεγγίζουν τα δύο δισ. ευρώ, ενώ μέχρι σήμερα έχουν εισπραχθεί από παράβολα και πρόστιμα πάνω από 473 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι το ΥΠΕΚΑ έχει ανακοινώσει την παράταση της προθεσμίας της ρύθμισης μέχρι τις 30 Ιουνίου 2012.
Για την εξυπηρέτηση του κοινού και των μηχανικών είναι διαθέσιμες υπηρεσίες τηλεφωνικής εξυπηρέτησης και σειρά ερωτήσεων- απαντήσεων για όλες τις ειδικές περιπτώσεις που έχουν περιέλθει στην γνώση των υπηρεσιών του ΥΠΕΚΑ (http://goo.gl/hVCit ).
Φωτογραφία: Eurokinissi