Αντιμέτωπη με μια ιαπωνικού τύπου «Χαμένη Δεκαετία» με χαμηλή οικονομική ανάπτυξη, ασθενική κατανάλωση, χαμηλές εταιρικές επενδύσεις και αυστηρότερους όρους δανεισμού, βρίσκεται η Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε η κεντρική τράπεζα της Ολλανδίας.
Οπως επισημαίνει στην έκθεσή της η ολλανδική τράπεζα, ανάμεσα στη σημερινή κατάσταση της Ευρώπης και την κατάσταση της Ιαπωνίας το 1990, όταν η τελευταία αντιμετώπιζε προβλήματα στο δημοσιονομικό και τον χρηματοπιστωτικό τομέα και μείωση των δαπανών στον ιδιωτικό τομέα, υπάρχουν μεγάλες ομοιότητες.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρει στην έκθεσή της η κεντρική ολλανδική τράπεζα στην εξαμηνιαία έκθεσή της «τώρα που εμφανίζεται ο κίνδυνος πως η Ευρώπη είναι επίσης αντιμέτωπη με μια 'Χαμένη Δεκαετία' χαμηλής οικονομικής ανάπτυξης, η ιαπωνική εμπειρία προσφέρει σημαντικά διδάγματα».
Η κατάσταση της Ιαπωνίας έδειξε την ανάγκη η κεντρική τράπεζα να καταπολεμήσει επιθετικά τον αποπληθωρισμό, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα προσθέτοντας ότι τα φορολογικά κίνητρα δεν προσφέρουν διέξοδο από τη χαμηλή οικονομική ανάπτυξη.
Η τράπεζα, της οποίας ηγείται ο Κλάας Κνοτ, ο οποίος είναι επίσης μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αναφέρει πως ο κίνδυνος μιας διψήφιας ύφεσης έχει γίνει πραγματικότητα στην Ευρώπη.
Οι επιχειρήσεις διοχέτευσης χρημάτων προς τις τράπεζες, που διεξάγει εδώ και τρία χρόνια η ΕΚΤ, έχουν αποτρέψει τους μεγάλους κινδύνους για τη ρευστότητα, όμως τα προβλήματα παραμένουν στον ολλανδικό τραπεζικό τομέα και την ευρωζώνη.
«Ιδιαίτερα οι χώρες της περιφέρειας είναι ευάλωτες επειδή η δημοσιονομική κατάστασή τους είναι ευάλωτη, ο τραπεζικός τομέας εύθραυστος και οι οικονομικές επιδόσεις ασθενείς», αναφέρει η κεντρική ολλανδική τράπεζα.
«Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός τομέας δεν επιτυγχάνει επαρκώς να ανακτήσει την εμπιστοσύνη της αγοράς και εξαρτάται υπερβολικά από τη χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα», υπογράμμισε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ