Τουλάχιστον σε τέσσερα - αρκούντως υψηλά- εμπόδια δείχνει να προσκρούει μέχρι στιγμής το σχέδιο του Αντώνη Σαμαρά να επαναφέρει στη Νέα Δημοκρατία τα ... «απολωλότα πρόβατα» - την Ντόρα Μπακογιάννη, το Γιώργο Καρατζαφέρη, το Στέφανο Μάνο.
Ενδεικτική ήταν η δήλωση του εκπροσώπου Τύπου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Κύρτσου, ο οποίος είπε πως δεν αρκεί μια απλή ατάκα, μια απλή αποστροφή του λόγου του κ. Σαμαρά για να εξεταστεί στα σοβαρά ενδεχόμενο επιστροφής. Ο κ. Κύρτσος υπογράμμισε πως εάν η Νέα Δημοκρατία έχει κάτι συγκεκριμένο να προτείνει, θα πρέπει να το κάνει – αναλυτικά και με σαφήνεια.
Είναι αλήθεια ότι ότι ο επιθετικός τρόπος με τον οποίο απάντησε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας στους «άξονες» τους οποίους έθεσε ο κ. Τσίπρας, όταν ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ είχε τη διερευνητική εντολή, αντανακλούσε και τη διάθεση να αξιοποιηθεί η ευκαιρία και στο εσωκομματικό πεδίο.
Καλώντας τους πάντες σε μια κεντροδεξιά – φιλοευρωπαϊκή συσπείρωση, την οποία – κατά τον κ. Σαμαρά – επιβάλλουν οι περιστάσεις και ο «εξ αριστερών κίνδυνος», ο ηγέτης της Νέας Δημοκρατίας θέτει την πρόσκληση προς τα «απολωλότα» σε ένα περίβλημα λιγότερο εσωστρεφές , λιγότερο εκτεθειμένο στην αιτίαση της κομματικής σκοπιμότητας και της ανάγκης που απορρέει από την εκλογική ήττα.
Η αντιπαλότητα περισσεύει, οι ... καρέκλες όχι
Το σχέδιο του κ. Σαμαρά προσκρούει όμως σε εμπόδια.
Πρώτο: Είναι πολύ νωπές οι «βαριές κουβέντες» που έχουν ανταλλάξει τα πολιτικά μέρη, τα οποία τώρα καλούνται – από τη Συγγρού- να γίνουν «συμβαλλόμενα», υπό τη στέγη της Νέας Δημοκρατίας. Στην Ελλάδα βεβαίως ... όλα ξεχνιούνται, αλλά όχι τόσο γρήγορα.
Τον Ιούνιο πιθανότατα θα διεξαχθούν νέες εκλογές. Στα χείλη των πολιτικών αντιπάλων της Νέας Δημοκρατίας θα γίνουν ... ηχητικές παντιέρες τα λόγια που έχουν ανταλλαγεί ανάμεσα στη Συγγρού και τους άλλους, καθώς και εκείνα μεταξύ του ΛΑΟΣ και της Δημοκρατικής Συμμαχίας.
Δεύτερο: Η κατηγορία πως «συγκολλήθηκαν τεχνητά» για λόγους πολιτικού – εκλογικού καιροσκοπισμού θα ηχεί αρκούντως πειστική, για έναν επιπλέον λόγο. Η κυρία Μπακογιάννη, ο κ. Μάνος και ο κ. Καρατζαφέρης έχουν διαγραφεί από τη Νέα Δημοκρατία, με το αιτιολογικό ότι οι απόψεις τους ήταν ασύμβατες προς τις ιδεολογικές θέσεις του κόμματος.
Τρίτο: Οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με λίστα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να βρεθεί χώρος σε εκλόγιμες θέσεις για τα στελέχη των «νεοφερμένων», τη στιγμή κατά την οποία υφίσταται ήδη ... στενότητα χώρου στην – εκλογικά συρρικνωμένη – κεντροδεξιά «πολυκατοικία». Η ήττα έχει ήδη φέρει γκρίνια, της οποίας οι εστίες ασφαλώς θα πληθύνουν, εάν οι «παρόντες» δουν «νεοφερμένους» έτοιμους να τους εκτοπίσουν. Οι ισορροπίες που είναι ήδη εύθραυστες ενδέχεται να ... εξαφανιστούν.
Τέταρτο: Ο ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Συμμαχία και η Δράση- Φιλελεύθερη Συμμαχία έχουν βάσιμες ελπίδες να εισέλθουν στη Βουλή τον Ιούνιο, ιδίως εάν συνασπίσουν τις δυνάμεις τους τα κόμματα της κυρίας Μπακογιάννη και του κ. Μάνου, που έχουν άλλωστε κοινό, ιδεολογικό, «φιλελεύθερο» παρονομαστή.
Συνήθως τα «ανοίγματα» των μεγάλων κομμάτων προς όμορους, μικρότερους χώρους βρίσκουν απήχηση, όταν οι «μεγάλοι» διανύουν περίοδο πολιτικής ενδυνάμωσης και ιδεολογικής «ηγεμονίας». Σε μία περίοδο που χαρακτηρίζεται από την εκλογική καταβαράθρωση της Νέας Δημοκρατίας, σε επίπεδα κατά 15 μονάδες μικρότερα από το ναδίρ που είχε μέχρι την 6η Μαϊου, το βέβαιο είναι ότι οι αποδέκτες τις πρότασης θα το σκεφτούν πολύ...
Το βέβαιο είναι ότι ο κ. Σαμαράς, εάν πράγματι θέλει να τους επαναφέρει στο κόμμα, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες. Συγκεκριμένες και ... ελκυστικές.