Πρεμιέρα για τον Ολάντ λίγο πριν την «πορεία προς το Βερολίνο» - iefimerida.gr

Πρεμιέρα για τον Ολάντ λίγο πριν την «πορεία προς το Βερολίνο»

'Ανγκελα Μέρκελ
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το ευρωπαϊκό βάπτισμα του πυρός έλαβε χθες, μόλις τρεις ημέρες αφότου εξελέγη στην Προεδρία της Γαλλίας, ο Φρανσουά Ολάντ. Πριν ακόμα αναλάβει επισήμως καθήκοντα ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος δέχθηκε στο αρχηγείο της προεκλογικής του εκστρατείας στο Παρίσι τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ.

«Είχαν μια πολύ θετική και βαθιά ανταλλαγή απόψεων για την Ευρωπαϊκή Ενωση, την ευρωζώνη, με την ελληνική κρίση στην καρδιά της, και τη στρατηγική για την ανάπτυξη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του κ. Ολάντ, Πιερ Μοσκοβισί.

Από την πλευρά του ο κ. Βεν Ρομπάϊ δήλωσε «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη συνάντηση και στη συνέχεια μετέβη στη συνέχεια στο Μέγαρο των Ηλυσίων για μια εθιμοτυπική συνάντηση με τον Νικολά Σαρκοζί. Μπορεί ο Ολάντ να αναλαμβάνει επισήμως καθήκοντα στις 15 Μαΐου, είναι όμως ήδη ο άνθρωπος στον οποίο όλοι θέλουν να μιλήσουν. Σήμερα ο κ. Ολάντ θα δεχθεί στο Παρίσι τον πρόεδρο του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ενώ ενημερώνεται με μεγάλη ακρίβεια για την κατάσταση στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Μοσκοβισί ο οποίος απέφυγε να απαντήσει σε σενάρια εξόδου της χώρας από το κοινό νόμισμα.

Στις 16 Μαΐου την επομένη της ορκωμοσίας του, ο κ. Ολάντ θα μεταβεί στο Βερολίνο για μια κρίσιμη πρώτη συνάντηση με την Ανγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, οι αναλυτές επισημαίνουν πως η άκαμπτη στάση της Γερμανίδας Καγκελάριου να επιμένει στη γραμμή «το σύμφωνο δημοσιονομικής πειθαρχίας δεν είναι διαπραγματεύσιμο», πολλοί προβλέπουν ότι η μετάβαση από τους Μερκοζί στους Μερκολάντ θα είναι τρικυμιώδης. Τόσο ο Μοσκοβισί εντούτοις όσο και ο Πέτερ Αλτμαϊερ, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του CDU, εμφανίστηκαν χθες αισιόδοξοι. «Η εκλογή του Ολάντ θα είναι ένας παράγοντας ενότητας στην Ευρώπη», δήλωσε ο πρώτος. «Πιστεύω πως υπάρχει περιθώριο για μια... γερμανογαλλική συναίνεση», εκτίμησε ο Αλτμαϊερ. Οπως επισημαίνει άλλωστε η «Monde», «η τόνωση της ανάπτυξης έχει πάρει ήδη τον δρόμο της. Μένει να αποσαφηνιστεί η έννοια, να βρεθούν συμβιβασμοί, αλλά η δυναμική υπάρχει ήδη». «Η εκλογή του Ολάντ είναι μια θετική εξέλιξη διότι έχει ήδη αλλάξει τη ρητορική σε μια Ευρώπη που είχε περιέλθει σε τέλμα εξαιτίας της εμμονής με τη λιτότητα», σχολίασε μιλώντας στο Reuters ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι, ζήτησε χθες να δημιουργηθεί μια «συμμαχία καλής θέλησεως» για να προωθήσει την ανάπτυξη. «Θα πρέπει να βρεθεί μια ισορροπία ανάμεσα στην απαίτηση αφενός για ενίσχυση της ανάπτυξης και αφετέρου για εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών», εκτίμησαν από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι επίτροποι Μισέλ Μπαρνιέ και Ολι Ρεν.

Ερωτηθείς στις Βρυξέλλες αν θα υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση του δημοσιονομικού συμφώνου, ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, απάντησε ξερά «όχι». Για να προσθέσει εντούτοις αμέσως πως λέει «ναι» σε ένα «πολιτικό σύμφωνο». «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε την ουσία του δημοσιονομικού συμφώνου... Μπορούμε όμως να προσθέσουμε αναπτυξιακά στοιχεία, όχι απαραίτητα υπό τη μορφή μιας συνθήκης», δήλωσε από την πλευρά του στο γερμανικό δίκτυο ZDF ο Γιούνκερ.

«Θα τα δούμε όλα αυτά τις εβδομάδες που έρχονται. Το πιο σημαντικό, πιστεύω, είναι να συμφωνήσουμε στο περιεχόμενο: ποιοι είναι οι μοχλοί, τα εργαλεία ενίσχυσης της ανάπτυξης και της απασχόλησης; Υπάρχουν πολλά σημεία σύγκλισης, ακόμα και με το πρόγραμμα του νέου Προέδρου της Γαλλίας», επισήμανε ο Βαν Ρόμπαϊ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ