Βρετανία: Δημοψήφισμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου - iefimerida.gr

Βρετανία: Δημοψήφισμα για την αλλαγή του εκλογικού νόμου

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Οι Βρετανοί θα προσέλθουν σήμερα στις κάλπες για να ψηφίσουν την πρόταση των Φιλελευθέρων Δημοκρατών για αλλαγή στο εκλογικό σύστημα το οποίο ισχύει σήμερα και είναι μονοεδρικό-πλειοψηφικό. Στις περιοχές της Αγγλίας θα υπάρχει και δεύτερη κάλπη για την εκλογή νέων δημοτικών συμβουλίων.
Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες είχαν θέσει ως βασικό όρο για να συμμετάσχουν στην κυβέρνηση πριν από ένα χρόνο -όταν στις εκλογές κανένα κόμμα δεν είχε αυτοδυναμία- να τεθεί σε δημοψήφισμα η πρότασή τους για αλλαγή του ισχύοντος εκλογικού συστήματος, με το σύστημα της εναλλακτικής ψήφου, μια μορφή αναλογικής.

Σύμφωνα με αυτό, για να εκλεγεί ένας βουλευτής θα πρέπει να συγκεντρώσει το 50% των ψήφων. Εάν όχι, τότε ακολουθεί η διαδικασία του σταδιακού αποκλεισμού των υποψηφίων στη λίστα και ανακατανομή των ψήφων τους μέχρι ένας υποψήφιος να συγκεντρώσει το ποσοστό του 50%.

Το Συντηρητικό κόμμα, με τον πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τον υπουργό των Οικονομικών Τζορτζ 'Οσμπορν στην πρώτη γραμμή, έχουν πάρει θέση εναντίον της αλλαγής του εκλογικού συστήματος, ενώ οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες και το επίσημο Εργατικό κόμμα υποστηρίζουν το ΝΑΙ.


Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το ΟΧΙ θα συγκεντρώσει ποσοστό 66% και 33% το ΝΑΙ. Το δημοψήφισμα αυτό έχει δημιουργήσει έντονη ρητορική αντιπαράθεση στους κόλπους της συμμαχικής κυβέρνησης. Ο Φιλελεύθερος Δημοκράτης υπουργός Ενέργειας Κρις Χιούμ σε άρθρο του στην εφημερίδα Ντέιλι Τέλεγκραφ, κάλεσε τους ψηφοφόρους σε "μια ανοιχτή συμμαχία εναντίον των Συντηρητικών".

Στις περιοχές της Αγγλίας θα διεξαχθούν δημοτικές εκλογές και τα αποτελέσματα προβλέπεται να είναι μάλλον δυσάρεστα για τους Συντηρητικούς και τους Φιλελευθέρους Δημοκράτες, ιδιαίτερα στις περιοχές της Βόρειας Αγγλίας, όπου οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι βελτιώνει συνεχώς την θέση του το Εργατικό κόμμα.

Οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες με τη συμμετοχή τους στην κυβέρνηση έχουν χάσει το 50% της δημοτικότητας που είχαν στις δημοσκοπήσεις πριν από ένα χρόνο και, εάν τα αποτελέσματα στις δημοτικές εκλογές σήμερα είναι ιδιαίτερα αρνητικά γι' αυτούς, δεν αποκλείεται, σύμφωνα με τους πολιτικούς αναλυτές, να τεθεί θέμα ηγεσίας στο κόμμα τους.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ