Η αναπόφευκτη, όπως όλα δείχνουν, προκήρυξη νέων εκλογών μοιάζει αυτή τη στιγμή ναρκοθετημένη από το γεγονός ότι ένα χρόνο μετά δεν έχει ολοκληρωθεί επισήμως η απογραφή του πληθυσμού.
Η Ελληνική Στατιστική Αρχή επικαλείται την έλλειψη προσωπικού που δεν επιτρέπει την τελική επεξεργασία των στοιχείων τα οποία πάντως υπάρχουν. Με βάση την κείμενη νομοθεσία η απογραφή αφού παραδοθεί στο υπουργείο Εσωτερικών επικυρώνεται από Προεδρικό Διάταγμα, προκειμένου οι επόμενες εκλογές να γίνουν με βάση τα νέα πληθυσμιακά δεδομένα της χώρας. Με τον τρόπο αυτό θα καθοριστεί και η κατανομή των εδρών στις περιφέρειες.
Σε κάθε περίπτωση, η απογραφή θα θεωρείται εν ισχύ, μόλις συμπληρωθεί ένας χρόνος από την ολοκλήρωσή της, δηλαδή στις 27 Μαΐου.
Αρα, οι εκλογές οι οποίες θα πραγματοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα το αργότερο ως τα μέσα Ιουνίου, θα προκηρυχθούν πριν από την τυπική ή ουσιαστική κύρωση της απογραφής.
Αυτό δημιουργεί πολλά προβλήματα και ακόμη περισσότερα ερωτήματα τα οποία μένει να διευκρινιστούν.
Αρχικά πρέπει να γίνει γνωστό με σαφήνεια ποιες είναι οι έδρες κάθε εκλογική περιφέρειας κάτι το οποίο αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζουν ούτε τα επιτελεία των κομμάτων. Με βάση αυτό προφανώς θα καταρτιστούν τα ψηφοδέλτια και θα γίνουν οι ανάλογοι υπολογισμοί.
Προφανώς ο τελικός αριθμός των εδρών δεν αλλάζει, αλλά σίγουρα αλλάζουν οι κατανομές και οι εξομαλύνσεις που θα φέρουν πολλές καραμπόλες.
Παράλληλα, η προκήρυξη των εκλογών δεν μπορεί παρά να είναι σαφής καθώς σε κάθε αντίθετη περίπτωση οι ενστάσεις που αναμένεται να κατατεθούν θα ταλαιπωρούν για πολλούς μήνες τη Βουλή που θα προκύψει επιφέροντας πολλές αλλαγές σε πρόσωπα.
Στην περίπτωση τελικά που, για λόγους ανωτέρας βίας, προκριθεί η προκήρυξη των εκλογών με βάση την προηγούμενη απογραφή πάλι είναι βέβαιο ότι θα υπάρξουν ενστάσεις στο εκλογοδικείο.