Θεραπεία για τα προβλήματα της όρασης αναζητά με επιτυχία το Τεχνολογικο Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, στο οποίο οι ερευνητές με πρωτεργάτη τον Ελληνικής καταγωγής Μιχάλη Μπλέτσα, χρησιμοποιούν τεχνολογικές μεθόδους σε εργαστηριακά πειραματόζωα προκειμένου να εξαλείψουν την απώλεια όρασης.
«Αυτή τη στιγμή στο εργαστήριό μας νευρομηχανικοί μπορούν να θεραπεύσουν τυφλά ποντίκια, επεμβαίνοντας στα νευρικά τους κύτταρα» δήλωσε ο διεθνούς φήμης Έλληνας ερευνητής Μιχάλης Μπλέτσας, ο οποίος μίλησε χθες το βράδυ, στο Noesis, στη Θεσσαλονίκη, για την «Καινοτομία στην εποχή του Διαδικτύου και το ελληνικό πρόσωπο της κρίσης».
Για το Χανιώτη ερευνητή, που από το 1996 κατέχει τη θέση του διευθυντή Πληφορορικής στο "Media Lab" του φημισμένου Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ) η δουλειά του είναι πολύ σημαντική.
«Εκεί, προσπαθούμε να κάνουμε πράγματα που δεν γίνονται σε άλλα μέρη, είτε γιατί θεωρούνται τρελά, είτε εκκεντρικά ή δύσκολα» αναφέρει ο ίδιος.
Πολλά από τα multimedia που βλέπουμε σήμερα, έχουν τις ρίζες τους σε δουλειά που έχει γίνει στο Media Lab. Για παράδειγμα, την πρώτη επίδειξη βίντεο να παίζει μέσα από υπολογιστή την είδε ο Στιβ Τζομπς τη δεκαετία του '80, περιφερόμενος στο εργαστήριο, του οποίου ήταν από τους πρώτους υποστηριχτές. Έξι μήνες μετά έβγαλε το QuickTime. Εκεί 'γεννήθηκαν' ακόμη το ηλεκτρονικό βιβλίο της Amazon, το περιβάλλον προσομοίωσης SCRATCH κ.ά.