Ο Σωκράτης δικάζεται ξανά στην πόλη που τον καταδίκασε - iefimerida.gr

Ο Σωκράτης δικάζεται ξανά στην πόλη που τον καταδίκασε

Σωκράτης
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Για άλλη μια φορά, ο Σωκράτης θα καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου την Παρασκευή 25 Μαΐου, στην Κεντρική Σκηνή της Στέγης Γραμμάτων και Τεχνών, όπου με τη συμμετοχή διαπρεπών νομικών από την Ευρώπη και την Αμερική επιχειρείται η επαναπροσέγγιση της υπόθεσής του.

Το 399 π.Χ., ο Σωκράτης οδηγήθηκε σε δίκη ενώπιον 500 Αθηναίων πολιτών με τις κατηγορίες της ασέβειας προς τους θεούς της πόλης και της εισαγωγής «καινών δαιμονίων» στην Αθήνα αλλά και της διαφθοράς των νέων. Καταδικάστηκε σε θάνατο, με 280 ψήφους που τον έκριναν ένοχο και τις 220 ψήφους των πολιτών που πείστηκαν για την αθωότητά του.

Σήμερα, 2.500 χρόνια μετά το θάνατό του, με πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση επανεξετάζεται η υπόθεση της αθώωσης ή ενοχοποίησής του, υπό το πρίσμα των αιώνων που ακολούθησαν και σύμφωνα με τη σύγχρονη επικρατούσα αντίληψη για τη δικαιοσύνη. Με συναρπαστικές αγορεύσεις και ποταμό επιχειρημάτων και από τις δύο πλευρές, επαναπροσεγγίζεται η συμβολή του Σωκράτη, όχι μόνο στο πεδίο της φιλοσοφίας αλλά και στη δημόσια ζωή της Αθήνας του 5ου αιώνα π.Χ.

Υπενθυμίζεται ότι το Μάιο του 2011 η δίκη του Σωκράτη επαναλήφθηκε στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο και τον αθώωσε.

Από ελληνικής πλευράς, στη δίκη θα συμμετέχουν η Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη, ακαδημαϊκός, Ομότιμη Καθηγήτρια Ποινικού Δικαίου, ο Βασίλειος Ρήγας, πρώην Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, ο Αντώνης Παπαδημητρίου, δικηγόρος και Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση και ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος, αναπληρωτής Καθηγητής Ποινικών και Εγκληματολογικών Σπουδών (ΕΚΠΑ), Δικηγόρος παρ' Αρείω Πάγω.

Η δίκη, θα παρουσιαστεί και στο διαδίκτυο, μέσω live streaming, από τη διεύθυνση www.sgt.gr/dikisocrati, ενώ όσοι ενδιαφέρονται να την παρακολουθήσουν από κοντά, τα εισιτήρια κοστίζουν 5 και 10 ευρώ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ