H Google τιμά τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών - iefimerida.gr

H Google τιμά τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών

Google τιμά τα 138 χρόνια απο τη γέννηση του αρχαιολόγου H.Carter
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το σημερινό doodle στην αρχική σελίδα του Google, είναι αφιερωμένο στον Βρετανό αρχαιολόγο Χάουαρντ Καρτερ, που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών το 1922. Το doodle απεικονίζει τον Καρτερ να θαυμάζει τους θησαυρούς της Αιγύπτου, τιμώντας τα 138 χρόνια απο τη γέννησή του, που συμπληρώνονται σήμερα.

Ο Χαουαρντ Κάρτερ γεννήθηκε στις 9 Μαΐου 1874 στο Λονδίνο, αρχικά εκπαιδεύτηκε ως ζωγράφος και εστάλη στην Αίγυπτο από την ηλικία των 17 για να βοηθήσει στην ανασκαφή και καταγραφή των αρχαίων αιγυπτιακών τάφων.

Είχε διοριστεί ως ο πρώτος επικεφαλής επιθεωρητής της υπηρεσίας Αιγυπτιακών Αρχαιοτήτων, το 1899 και ήταν επόπτης για μια σειρά ανασκαφών στη Λούξορ, πριν μεταφερθεί στην Επιθεώρηση της Κάτω Αιγύπτου το 1904.

Το 1907 ξεκίνησε να εργάζεται για τον Λόρδο Καρναβον και είχε αναλάβει να επιβλέπει τις αιγυπτιακές ανασκαφές του, αλλά τέθηκε υπό πίεση για να κάνει μια σημαντική ανακάλυψη.

Τον Νοέμβριο του 1922, ο Κάρτερ έγραψε στο ημερολόγιό του: «Ανακαλύφθηκε τάφος κάτω από τον τάφο του Ραμσή του VI και βρέθηκαν άθικτες σφραγίδες»

Λέγεται ότι αρχικά έκανε την είσοδό του στον τάφο με μια σμίλη που η γιαγιά του είχε δώσει για τα 17α γενέθλια του.

H Google τιμά τον αρχαιολόγο που ανακάλυψε τον τάφο του Τουταγχαμών | iefimerida.gr 0

Όταν ρωτήθηκε από τον λόρδο Καρναβον: «Μπορείς να δεις τίποτα;», ο Κάρτερ του απάντησε με τα πλεον διάσημα λόγια (τα οποία ενέπνευσαν το σημερινό doodle): «Ναι, υπέροχα πράγματα»

Ο Χάουαρντ Κάρτερ έγινε ο πρώτος άνθρωπος που μετά από 33 αιώνες έφερε στην επιφάνεια τον τάφο, και πέρασε χρόνια για να τεκμηριώθουν τα 5.398 αντικείμενα που βρέθηκαν εκεί και που πραγματικά καλύπτουν κάθε πτυχή της αρχαίας αιγυπτιακής ζωής, όπλα, άρματα, μουσικά όργανα, ρούχα, καλλυντικά.

Ο αρχαιολόγος πέθανε από λέμφωμα το 1939 στην ηλικία των 64, μόλις επτά χρόνια μετά το τέλος της ανασκαφής του, και προτού να μπορέσει να δημοσιεύσει τα ευρήματά του πλήρως.

Tο γεγονός αυτό δεν άργησε να συνδεθεί με τη σειρά θανάτων των αρχαιολόγων που συμμετείχαν στην ανακάλυψη του τάφου του Τουτανγχαμών, δημιουργώντας έτσι τον επονομαζόμενο θρύλο της «Κατάρας του Φαραώ»

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ