Σε αντίθεση με το τσουνάμι καταστροφικών σεναρίων για την οικονομία και το ευρώ , που «ξέσπασε» μετά τις εκλογές σε Ελλάδα και Γαλλία, ο Πολ Κρούγκμαν, εκφράζει μια διαφορετική φωνή και βλέπει με αισιοδοξία την «εξέγερση» των Ευρωπαίων.
Με άρθρο του στους New York Times, το οποίο τιτλοφορείται «Οι Ευρωπαίοι εξεγείρονται. Καιρός ήταν», ο νομπελίστας οικονομολόγος δίνει την δική του αισιόδοξη εκδοχή για το μετεκλογικό σκηνικό που διαμορφώνεται σητν Ευρώπη.
Ξεχωρίζοντας με διαφορά από τις υπόλοιπες επικριτικές και... τρομοκρατικές φωνές των περισσότερων ξένων ΜΜΕ, που αναφέρονται εκτενώς στο μετεκλογικό σκηνικό, την παραχώρηση της διερευνητικής εντολής και την πιθανότητα διεξαγωγής νέων εκλογών, τονίζοντας μάλιστα ακόμη την πιθανότητα να μείνει η Ελλάδα εκτός της Ευρωζώνης. Ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος θεωρεί πως το ευρώ και η ευρωζώνη έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης τώρα, ύστερα από τα αποτελέσματα των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία.
«Και οι δύο χώρες πραγματοποίησαν εκλογές την Κυριακή που ήταν στην πραγματικότητα δημοψηφίσματα της παρούσας ευρωπαϊκής οικονομικής στρατηγικής και στις δύο χώρες οι ψηφοφόροι έστρεψαν προς τα κάτω τους αντίχειρες τους. Δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πόσο σύντομα αυτές οι ψήφοι θα οδηγήσουν σε αλλαγές στην πραγματική πολιτική αλλά ξεκάθαρα ο χρόνος τελειώνει για την στρατηγική της ανάκαμψης μέσω της λιτότητας και αυτό είναι ένα καλό πράγμα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
«Η Γαλλία, με την εκλογή του Φρανσουά Ολάντ, έβαλε τέλος στον γάλλο-γερμανικό άξονα «Μερκοζί», που τα δυο τελευταία χρόνια επιβάλει καθεστώς λιτότητας. Ταυτόχρονα και η Ελλάδα ακολούθησε το ίδιο σκεπτικό, καθώς στις εκλογές οι ψηφοφόροι είπαν όχι στην τρέχουσα ευρωπαϊκή οικονομική στρατηγική»
Ο κ. Κρούγκμαν επισημαίνει ότι το τέλος του άξονα «Μερκοζί» μπορεί να είναι επικίνδυνη εξέλιξη για τα συμφέροντα του Βερολίνου, αλλά καθόλου επικίνδυνη για την εξυπηρέτηση των λαϊκών συμφερόντων και την προώθηση μέτρων κοινωνικής πολιτικής.
Όπως τονίζει, οι Γερμανοί «θα μείνουν γαντζωμένοι στις φαντασιώσεις τους για ευημερία μέσω της οδύνης. (...) Αλλά φαίνεται ότι δεν θα έχουν πια την "τυφλή" υποστήριξη του Μεγάρου των Ηλυσίων. Και αυτό, είτε το πιστεύετε είτε όχι, σημαίνει ότι τόσο το ευρώ, όσο και το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχουν περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης από όσες είχαν πριν από λίγες ημέρες»
Ο Πολ Κρούγκμαν τα βάζει με την επιμονή του Βερολίνου στην λιτότητα ως λύση για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη και φέρνει το παράδειγμα της Ιρλανδίας, που αν και εφαρμόζει αυστηρά το πρόγραμμα περικοπών βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στην ύφεση.
Συγκεκριμένα επισημαίνει ότι «οι περικοπές σε μια οικονομία σε ύφεση απλά βαθαίνουν περισσότερο την ύφεση» τονίζοντας πως «παρά τις θυσίες το αντάλλαγμα είναι πολύ μικρό ή και ανύπαρκτο». Ο κ. Κρούγκμαν καταλήγει στο ότι μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής από πλευράς Μέρκελ της οποίας η στρατηγική όπως αναφέρει είναι ήδη αποτυχημένη.