Ελάχιστοι θα το ανέμεναν, πριν από λίγα χρόνια: Την ώρα που υφίσταται εκλογική πανωλεθρία ο δικομματισμός, το ΚΚΕ να μην μπορεί να νιώσει ικανοποιημένο!
Την 6η Μαϊου η Αριστερά, συνολικά, απέκτησε το μεγαλύτερο εκλογικό ποσοστό της στην πολιτική ιστορία της χώρας. Για δύο λόγους, όμως, το ΚΚΕ δεν μπορεί να νιώσει - και δεν νιώθει- ικανοποιημένο.
Ο πρώτος λόγος είναι πως η επίδοση του κόμματος, αυτή καθ' αυτή, συνίσταται σε αύξηση σχεδόν μιας μονάδας σε σχέση με τις εκλογές του 2009 και πολύ μικρότερη, εν συγκρίσει προς εκείνη του 2007. Υπό άλλες συνθήκες και σε διαφορετικές εποχές, η επίδοση αυτή θα κρινόταν ικανοποιητική. Όχι όμως σήμερα.
Εν μέσω των ... ερειπίων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, υπό συνθήκες μαζικότατου «απεγκλωβισμού» πολιτών από τον δικομματισμό, σε εποχές κοινωνικού αναβρασμού για το Μνημόνιο, το ΚΚΕ ενισχύεται σε μικρό βαθμό. Χαρακτηριστικό είναι κάτι ακόμη: Ο ευρω-σκεπτικισμός που επικρατεί σε σημαντικά τμήματα της ελληνικής κοινωνίας δεν «σήκωσε» το μοναδικό κοινοβουλευτικό κόμμα, το οποίο έχει σαφή θέση εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η δεύτερη - και πιθανότατα σοβαρότερη - «πηγή» γκρίνιας στο ΚΚΕ σχετίζεται με τη ριζική ανατροπή των συσχετισμών μέσα στην ίδια την Αριστερά. Στα μεταπολιτευτικά χρονικά, ποτέ μέχρι σήμερα το ΚΚΕ δεν είχε χάσει την πρωτοκαθεδρία στο αριστερό φάσμα του πολιτικού σκηνικού. Τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ, όχι απλώς είναι το ισχυρότερο αριστερό κόμμα, αλλά έχει ποσοστό διπλάσιο από το αντίστοιχο του ΚΚΕ.
Είναι φανερό ότι έπληξε σε καίριο βαθμό το ΚΚΕ η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για συγκρότηση αριστερής κυβέρνησης και η «επίθεση ενότητας» που έκανε, καθ' όλη την προεκλογική περίοδο, το κόμμα του κ. Τσίπρα προς τον Περισσό και τη ΔΗΜΑΡ. Πιθανότατα όμως το ΚΚΕ πλήρωσε και κάποια δυσφορία, η οποία επικρατεί στις τάξεις του κόσμου της Αριστεράς, για την – κατά κανόνα ισχύουσα- απροθυμία του να «συμπορευτεί» με άλλους, ακόμη και στις κινητοποιήσεις εναντίον του Μνημονίου.
Ορισμένα «υψηλόβαθμα» κομματικά στελέχη, πάντως, εκφράζουν ήδη διαφωνίες για τον τρόπο με τον οποίο η ηγεσία αντιμετώπισε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ περί αριστερής συνεργασίας. «Είναι μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», τονίζουν.
Δεν θα στηρίξει καμία κυβέρνηση
Το ΚΚΕ πάντως επαναδιατύπωσε την άρνησή του να ανταποκριθεί στην πρόταση ΣΥΡΙΖΑ αλλά και να στηρίξει οποιαδήποτε κυβέρνηση προκύψει μετά τις εκλογές επαναλαμβάνει. Σε σχετική ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, τονίζεται:
«Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να στηρίξει οποιασδήποτε σύνθεση κυβέρνηση προκύψει από την μετεκλογική συνεργασία των κομμάτων, οποιοδήποτε πρόσημο και αν έχει. Η κυβέρνηση αυτή δεν πρόκειται να προσφέρει τίποτε θετικό για το λαό. Αντίθετα θα ανταποκριθεί στις ανάγκες και στα συμφέροντα του κεφαλαίου, στις επιλογές της ΕΕ και του ΔΝΤ»
Προσθέτει το ΚΚΕ:
«Για να γίνει δεκτή η συμμετοχή του ΚΚΕ σε μια κυβέρνηση, δεν απαιτείται απλώς το κόμμα να κάνει μια μικρή υποχώρηση, αλλά να αναποδογυρίσει το πρόγραμμα και την πολιτική του, να κάνει απαράδεκτους συμβιβασμούς για το σήμερα και βέβαια για το αύριο των λαϊκών συμφερόντων. Και ένα τέτοιο ΚΚΕ δεν το χρειάζεται ο λαός».
Σε ανάλογες περιπτώσεις μη αρεστών εκλογικών αποτελεσμάτων, η εκάστοτε ηγεσία του κόμματος συνήθως τονίζει ότι «η μάχη δόθηκε υπό δύσκολες συνθήκες», για κάποιους λόγους που κατά κανόνα παραμένουν πάγιοι: Τα ΜΜΕ ήταν εχθρικά ή αποσιωπούσαν τις θέσεις του ΚΚΕ, ο βαθμός συνείδησης του κόσμου δεν είναι ακόμη ο απαιτούμενος, κλπ.
Είναι άγνωστο, ακόμη, το κατά πόσο η επιχειρηματολογία αυτή θα βοηθήσει ώστε να καταλαγιάσουν οι εσωτερικές γκρίνιες, ή εάν – αντιθέτως- θα εκδηλωθούν τάσεις για επανεξέταση της πολιτικής γραμμής, ή ακόμη και τάσεις που θα θέσουν ζήτημα ηγεσίας. Το βέβαιο είναι ότι αυτή τη στιγμή το ΚΚΕ «ψάχνεται» και πολλά στελέχη του προβληματίζονται.