Οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν λιγότερη... φαιά ουσία - iefimerida.gr

Οι ψυχοπαθείς εγκληματίες έχουν λιγότερη... φαιά ουσία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Λιγότερη... φαιά ουσία έχει ο εγκέφαλος των ψυχοπαθών που έχουν καταδικαστεί για διάπραξη εγκλημάτων όπως φόνοι και βιασμοί, έχουν δηλαδή δομικές ανωμαλίες και είναι διαφορετικός από αυτόν των υπολοίπων ανθρώπων.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη των ερευνητών του Ινστιτούτου Ψυχιατρικής του King's College του Λονδίνου, η ψυχοπάθεια είναι τελικά μία διακριτή νευροαναπτυξιακή διαταραχή του εγκεφάλου.

Οπως αναφέρεται, οι ψυχοπαθείς, οι οποίοι χαρακτηρίζονται από έλλειψη ενσυναίσθησης για τους συνανθρώπους τους, έχουν λιγότερη φαιά ουσία στις περιοχές εκείνες του εγκεφάλου που είναι σημαντικές για την κατανόηση των συναισθημάτων και των προθέσεων των άλλων.

Συγκεκριμένα, οι ψυχοπαθείς έχουν σημαντικά μικρότερη ποσότητα φαιάς ουσίας στον πρόσθιο προμετωπιαίο φλοιό και στις κροταφικές περιοχές, σε σχέση τόσο με τους μη ψυχοπαθείς εγκληματίες, όσο και με τους υγιείς που δεν έχουν τελέσει εγκλήματα.

Οι επιστήμονες ήδη γνωρίζουν ότι, στους υγιείς ανθρώπους, η τυχόν πρόκληση βλάβης σε αυτές τις περιοχές (από τραύμα, ασθένεια κ.α.) συνδέεται με απώλεια της ικανότητας συναισθηματικής προσέγγισης και ταύτισης, καθώς επίσης από έλλειψη φόβου, ενοχής και άγχους.

Τα πιο βίαια εγκλήματα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εκτελούνται από μία μικρή ομάδα ατόμων που ανήκουν στην κατηγορία είτε των «θερμοκέφαλων», είτε των «ασυγκίνητων» με την ψυχρή καρδιά (που είναι και ψυχοπαθείς).

Μάλιστα, σύμφωνα με τα όσα ισχυρίζονται οι επιστήμονες, οι «ασυγκίνητοι» αρχίζουν νωρίτερα την εγκληματική συμπεριφορά τους, προβαίνουν σε μια ευρύτερη γκάμα εγκλημάτων και ανταποκρίνονται λιγότερο καλά στα θεραπευτικά προγράμματα σε σχέση με τους πρώτους, τους αντικοινωνικούς «θερμοκέφαλους» που δεν είναι ψυχοπαθείς.

Οι Βρετανοί ερευνητές χρησιμοποίησαν λειτουργική μαγνητική τομογραφία για να απεικονίσουν τους εγκεφάλους 44 βίαιων ενηλίκων που έχουν ήδη καταδικαστεί στη Βρετανία για διάφορα εγκλήματα, καθώς και 22 υγιών ατόμων για λόγους σύγκρισης.

Μάλιστα, όπως δήλωσαν, η δυνατότητα αξιοποίησης των τεχνικών απεικόνισης του εγκεφάλου για να εντοπιστούν και να διαγνωστούν οι συγκεκριμένοι βίαιοι ψυχοπαθείς, έχει μεγάλη σημασία από θεραπευτική άποψη, καθώς η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία δεν είναι συχνά αποτελεσματική στην περίπτωσή τους.

Τα ευρήματα, εκτός από τη σημασία τους για τον καλύτερο διαχωρισμό των ψυχοπαθών από τους μη ψυχοπαθείς (ώστε να υπάρξει ξεχωριστή θεραπεία για τις δύο ομάδες), έχουν σημασία και για το δικαστικό σύστημα, καθώς η διάγνωση της ψυχοπάθειας αποτελεί σημαντικό στοιχείο για τους νομικούς και τους δικαστές κατά την εκδίκαση των διαφόρων εγκλημάτων.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ