Στον... αέρα είναι το περίφημο μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο που τόσο πολυδιαφημίστηκε και τόσα πολλά ποντάρει επάνω του η κυβέρνηση. Οι προβλέψεις που εμπεριέχει – και οι οποίες περνούν από το μικροσκόπιο της τρόικα – είναι όχι απλώς αισιόδοξες αλλά ανέφικτες. «Είναι βέβαιο ότι θα οδηγηθούμε αναγκαστικά σε εκλογές. Το Μεσοπρόθεσμο στηρίζεται σε ανύπαρκτα νούμερα, που δεν μπορούν να υποστηριχθούν». Η φράση ανήκει σε κυβερνητικό στέλεχος που ομιλεί μετά λόγου γνώσεως και φέρνει ως παράδειγμα το υπουργείο Εργασίας, όπου χθες το βράδυ σημειώθηκε «δραματική» εμπλοκή με τους εκπροσώπους της τρόικα οι οποίοι είδαν ότι η Λούκα Κατσέλη ζητά περί τα 700 εκ ευρώ επιπλέον επιχορήγηση από τον προϋπολογισμό. Η ίδια εξήγησε ότι το ποσό αυτό προορίζεται για την ενίσχυση του ΙΚΑ και του ΟΑΕΕ, τα έσοδα των οποίων έχουν μειωθεί λόγω της αύξησης της ανεργίας. «Τα χρήματα αυτά να τα βρείτε από αλλού» ήταν η ξερή απάντηση της τρόικα. Αυτό ήταν το χρονικό μιας προαναγγελθείσας κρίσης ενώ υπάρχουν και... χειρότερα. Στον αρχικό προγραμματισμό περικοπών ανά υπουργείο, συμφωνήθηκε να περικοπούν περί τα 8 δις, στη συνέχεια όμως – μετά από ενστάσεις της ηγεσίας του Εργασίας - πήγε στα 7 δις ευρώ.
«Το υπουργείο Εργασίας δεν μπορεί να συνεισφέρει παραπάνω από 2-2,5 δις» διαβεβαιώνει πηγή που είναι σε θέση να γνωρίζει και προσθέτει: «Το μόνο που έχουμε να κόψουμε από εκεί και πέρα είναι συντάξεις ή ασφαλιστικά ταμεία...». Καθίσταται προφανές, ότι δύο δρόμοι υπάρχουν για την κυβέρνηση: Ή θα υπερβεί για μια ακόμη φορά τις εξαγγελίες της αυτοδιαψευδόμενη και θα προχωρήσει σε νέα επώδυνα μέτρα με περαιτέρω περικοπή συντάξεων ή περίθαλψης ή θα φάει «κόκκινη κάρτα» από την τρόικα και με το κλίμα αστάθειας που θα δημιουργηθεί θα οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές. Μέσα σε μια τέτοια ατμόσφαιρα, αρχίζουν και διακινούνται εκ νέου σενάρια οικουμενικής κυβέρνησης με προσωπικότητες εντός και εκτός των σημερινών σχηματισμών, τα οποία ωστόσο διαψεύδουν κατηγορηματικά από το κυβερνητικό στρατόπεδο.
Ήδη πάντως, αξιόπιστες πηγές, αναφέρουν ότι – παρά τις διαψεύσεις και τα μισόλογα της κυβέρνησης – ο γνωστός ανεξάρτητος αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «Lazard» έχει πιάσει δουλειά, επεξεργαζόμενος σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους. Πρόκειται για οίκο που έχει κάνει business με τη χώρα μας: Από πέρσι έχει προσληφθεί από το υπ. Οικονομικών προκειμένου να συμβουλεύσει την ελληνική κυβέρνηση για θέματα διαχείρισης χρέους, ενώ είχε αναλάβει το 2009 την αξιολόγηση της πρόταση της εταιρείας Abu Dabi Mar για την εξαγορά του 75% των ναυπηγείων Σκαραμαγκά...
Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο επικεφαλής του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος Καν διατηρεί «τις καλύτερες των σχέσεων» (sic) με τον εν λόγω οίκο.