Απογοητευτική η εικόνα των εσόδων στο τετράμηνο - iefimerida.gr

Απογοητευτική η εικόνα των εσόδων στο τετράμηνο

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Αναιμική ήταν η βελτίωση των εσόδων τον Απρίλιο, παρά τις προσδοκίες του υπουργείου Οικονομικών ότι θα υπήρχε ένα εντυπωσιακό come back που θα άλλαζε τη ψυχολογία και θα διευκόλυνε τις διαβουλεύσεις με τη Τρόικα. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα καθαρά έσοδα τον περασμένο μήνα αυξήθηκαν κατά 3% σε σχέση με πέρσι και διαμορφώθηκαν στα 3,957 δισ ευρώ, δηλαδή περίπου 110 εκατ. ευρώ υψηλότερα από τον μηνιαίο στόχο του Προϋπολογισμού.

Ωστόσο, συνολικά στο 4μηνο η εικόνα παραμένει απογοητευτική, καθώς τα καθαρά έσοδα μόλις που ξεπέρασαν τα 15 δισ ευρώ (15,080 δισ ευρώ), όταν ο στόχος του Προϋπολογισμού προέβλεπε έσοδα 16,339 δισ ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να δώσει πειστικές απαντήσεις στη Τρόικα για το πώς θα αντιμετωπίσει τη "τρύπα" του 1,260 δισ ευρώ.

Το υπουργείο Οικονομικών επιμένει, πάντως, ότι η εικόνα θα βελτιωθεί όσο προχωρούν οι μήνες, αφού θα αρχίσουν να μπαίνουν στα Ταμεία έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, τα οποία έχουν καθυστερήσει λόγω των αλλεπάλληλων αναβολών στις προθεσμίες των φορολογικών δηλώσεων, ενώ πάντα υπάρχει και το "μαξιλάρι" των εσόδων από το ΕΤΑΚ του 2009 που υπολογίζονται στα 100 εκατ. ευρώ καθώς και τα περίπου 700 εκατ. ευρώ από τον ΦΜΑΠ του 2010.

Με δεδομένο, πάντως, ότι η Κυβέρνηση θέλει να αποφύγει πάση θυσία τη λήψη μέτρων πέραν των 3 δισ ευρώ που έχει ήδη συμπεριλάβει στο Μεσοπρόθεσμο Σχέδιο, έχει "παγώσει" τις δαπάνες πλην μισθών και συντάξεων είτε καθυστερώντας τις επιστροφές φόρου είτε αναβάλλοντας τις πληρωμές έναντι τρίτων...

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ