Διαφωνούν στο ΠΑΣΟΚ για τα αίτια της ήττας και την επόμενη ημέρα - iefimerida.gr

Διαφωνούν στο ΠΑΣΟΚ για τα αίτια της ήττας και την επόμενη ημέρα

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

«Ο ελληνικός λαός είπε όλοι εκτός από το ΠΑΣΟΚ» ήταν το σχόλιο του Απόστολου Κακλαμάνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, συμπυκνώνοντας το μήνυμα που έλαβε η Ιπποκράτους.

Απογοητευμένα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποχωρούσαν γύρω στις 11 το βράδυ από τα κεντρικά γραφεία του Κινήματος, επιχειρώντας να... χωνέψουν το εκλογικό σοκ.

Ωστόσο, επιχειρούσαν να επικοινωνήσουν την στρατηγική που χαράχθηκε κεντρικά από το επιτελείο υπό τον κ. Βενιζέλο. Η «γραμμή» για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας ήταν «εθνικά επιβεβλημένη και υπεύθυνη» για να μην μείνει η χώρα σε καθεστώς ακυβερνησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πολύωρη σύσκεψη των κορυφαίων στελεχών που συνιστούν την επιτροπή εκλογικού αγώνα, υπήρξαν και διαφωνίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος επέμεινε στην άποψη του ότι η χώρα «πρέπει πάση θυσία να μην μείνει ακυβέρνητη». Ως εκ τούτου προέκρινε την λογική να υπάρξει συγκυβέρνηση έστω και με απόλυτους αριθμητικούς όρους με συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΝΔ και ΔΗΜ.ΑΡ. κάτι όμως που δεν προκύπτει όπως φαίνεται. Στην ίδια λογική φέρεται να κινήθηκε και ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοίδης.

Ωστόσο η «μεγάλη πλειοψηφία» του άτυπου αυτού οργάνου τάχθηκε με την άποψη ότι «η νομιμοποίηση πρέπει να είναι κοινωνική και όχι αριθμητική».

Ο ίδιος ο κ. Λοβέρδος πάντως συνομιλώντας με δημοσιογράφους διευκρίνισε ότι συμφωνεί απολύτως με το πλαίσιο που έθεσε ο κ. Βενιζέλος τονίζοντας πως «η χώρα δεν πρέπει να μείνει ακυβέρνητη».

Στη σύσκεψη δεν αποκλείστηκε να δώσει το ΠΑΣΟΚ ψήφο ανοχής σε όποιο κυβερνητικό σχήμα προκύψει, ακριβώς για να αποφευχθεί η ακυβερνησία. «Οποιο κόμμα το καταφέρει θα έχει την στήριξη μας» έλεγαν κομματικά στελέχη.

«Ο ελληνικός λαός είπε όλοι εκτός από ΠΑΣΟΚ» σχολίασε ο Απόστολος Κακλαμάνης υπεθεματίζοντας υπέρ της ψήφου ανοχής. Ωστόσο στενοί συνεργάτες του κ. Βενιζέλου σημείωναν πως δεν αποτελεί «γραμμή» του ΠΑΣΟΚ η ψήφος ανοχής. Τόνιζαν δε πως «το ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι τρίτη κοινοβουλευτικά δύναμη αλλά είναι υπεύθυνη δύναμη».

Ενώ σχολιάζοντας το ενδεχόμενο να απορριφθεί η πρόταση για κυβέρνηση εθνικής ενότητας έλεγαν: «Οποιος απορρίπτει την πρόταση μας, αναλαμβάνει και την ευθύνη για την επόμενη ημέρα».

Αρκετά κομματικά στελέχη, απογοητευμένα από το εκλογικό αποτέλεσμα, τα απέδιδαν και σε λάθη στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ. «Το κεντρικό σύνθημα για «αυτοδύναμη Ελλάδα» ήταν άχρωμο» έλεγαν ενώ υποστήριζαν πως ήταν λάθος η στρατηγική της αποδόμησης της διετίας Παπανδρέου. Επίσης από αρκετές Νομαρχιακές Επιτροπές έφταναν μηνύματα ότι ένα κομμάτι «παπανδρεϊκών» αντέδρασαν στο «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» (όπως έλεγαν) των «Βενιζελικών» εναντίον του Γ. Παπανδρέου τον περασμένο Οκτώβριο.

Υποψήφιοι βουλευτές τα έβαζαν επίσης με την ηγεσία για λάθος επιλογές στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων. «Τι συμβόλιζε π.χ. ο Πύρρος Δήμας;» έλεγαν για το Επικρατείας. Επίσης αρκετοί υποστήριζαν ότι υποψήφιοι όπως ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου έκαναν κακό, αλλά και στελέχη όπως ο Θόδωρος Πάγκαλος που με τις δηλώσεις του κατά καιρούς «τον πληρώσαμε αρκετά ως παράταξη».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ