Ο Σάββας Παυλίδης είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από το site veggos.gr, το ανεπίσημο site του σπουδαίου Θανάση Βέγγου που χθες και σήμερα συγκέντρωσε χιλιάδες επισκέψεις από 102 χώρες. Ο kapetank τον συνάντησε στη Θεσσαλονίκη για να αποτίσουν φόρο τιμής στον μεγάλο κωμικό.
Για ποιο λόγο ξεκίνησες ένα σάιτ για τον Θανάση Βέγγο; Πώς το αποφάσισες; Ποιοι ασχολούνται με αυτό;
Ξεκινήσαμε από οικογενειακή αγάπη και λατρεία για τον Θανάση. Πατέρας, γιος και εγγονός, θέλαμε να κάνουμε ένα οικογενειακό αρχείο για τον Βέγγο, να φτιάξουμε ένα προσωπικό αρχείο και να έχουμε διαθέσιμες καθημερινά τις ταινίες του Βέγγου. Θέλαμε να μαζέψουμε φωτογραφίες επίσης. Γενικά, το όλο έργο ξεκίνησε στις αρχές του 2006. Αρχικά, φτιάξαμε τη λίστα των ταινιών στις οποίες είχε συμμετάσχει.
Πόσο καιρό σου πήρε να μαζέψεις το υλικό;
Με το υλικό δυσκολευτήκαμε παρά πολύ, γιατί πολλές ταινίες του ήταν εξαφανισμένες και ο ίδιος ο Βέγγος -ειδικά την τελευταία 20ετία- ήταν εξαφανισμένος, έδινε ελάχιστες συνεντεύξεις έως καθόλου. Έτσι δεν μπορούσαμε να βρούμε κομμάτια από το παζλ που προσπαθούσαμε να φτιάξουμε. Μόλις ανέβηκε η σελίδα το 2006 άρχισαν να επικοινωνούν οι πρώτοι θαυμαστές του Βέγγου, πράγμα που μας ανέβασε το ηθικό και μας έδωσε κουράγιο και για τη συνέχεια. Το 2008 φτιάξαμε και το φόρουμ, που ήταν πολύ καθοριστικό για το site. Στην ουσία, έτσι ξεκινάει η αμφίδρομη σχέση των θαυμαστών του Βέγγου μεταξύ τους. Μέσα από το φόρουμ, βρήκαμε κόπιες χαμένων ταινιών όπως το «Πιθάρι» ή το «Ζήτω η τρέλα», ταινίες που δεν είχαν παιχτεί ποτέ στην τηλεόραση. Να φανταστείς ότι μια ταινία, το «Καταδικασμένοι για το παιδί τους», μου την έστειλε σε κασέτα μαζί με σπάνιες φωτογραφίες από την ταινία, από την Καλιφόρνια όπου ζει σήμερα, η εξαιρετική χορεύτρια και μία εκ των συντελεστών αυτής της ταινίας, η κ. Δέσποινα Καβαρλίγκου-Cooke (Λίλυ) και την οποία ευχαριστώ θερμά. Επίσης, κάποιες τηλεταινίες που είχαν παιχτεί μια φορά στην ΕΡΤ και δεν υπήρχαν σε κανένα αρχείο βρέθηκαν μέσω του φόρουμ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η τηλεταινία του 1976 «Χίλια χρόνια πριν», η οποία ήταν συμπαραγωγή της ΕΡΤ και του γαλλικού κρατικού καναλιού TF1, σε σκηνοθεσία Ροβήρου Μανθούλη. Χαμένο και αξιόλογο υλικό, το οποίο ευτυχώς βρέθηκε.
Πόσο χρόνο από τη ζωή σου έχει πάρει; Πόσες ώρες ασχολείσαι την ημέρα;
Με το σάιτ ασχολούμαι περίπου 2 ώρες καθημερινά και ασχολείται και ο γιος μου, ο οποίος είναι τώρα 19 χρονών. Βέβαια, υπήρχαν και μέρες που ασχοληθήκαμε 24ωρα ολόκληρα. Τόσο όταν το στήναμε στην αρχή όσο και όταν προχωράμε σε κάποιες αναβαθμίσεις. Το σάιτ είναι ανοιχτό για όλους και το έχουμε φτιάξει λιτό, όπως νομίζω ότι θα το ήθελε και ο ίδιος ο Βέγγος… Δεν του άρεσαν καθόλου οι φανφάρες του Βέγγου όπως ξέρετε. Το σάιτ ανανεώνεται σχεδόν καθημερινά, ενώ το πιο ζωντανό του κομμάτι είναι φυσικά το φόρουμ οπού όλοι οι θαυμαστές του Βέγγου ανταλλάσσουν απόψεις.
Τι ήταν ο Θανάσης Βέγγος για τους Έλληνες; Τι ήταν για σένα;
Ο Βέγγος ήταν ο ίδιος ο Έλληνας της μεταπολίτευσης που πήρε ένα καρβέλι ψωμί στην τσέπη και έφυγε μετανάστης. Ο Έλληνας που χρωστάει, που αλλάζει χίλιες δουλειές και τρέχει από δω και από κει για να επιβιώσει. Ο Έλληνας που τρώει τη σφαλιάρα αλλά μετά σηκώνεται και χορεύει και γλεντάει. Ο Βέγγος ήταν η μετενσάρκωση του Καραγκιόζη. Δεν είναι τυχαίο ότι είχε πολύ καλές σχέσεις και με τον δάσκαλο, τον Ευγένιο Σπαθάρη.
Για ποιο λόγο πιστεύεις ότι άγγιξε τόσο πολύ όλον τον κόσμο ο θάνατός του;
Ο Βέγγος ήταν καλός άνθρωπος. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αρετή από την καλοσύνη, όλη η αγάπη του κόσμου προέρχεται από κει…
Τον είχες γνωρίσει ποτέ;
Δεν τον είχα γνωρίσει, τον είχα δει πολύ παλιά από μακριά… Ήταν πολύ ταπεινός άνθρωπος ο Βέγγος, δεν ήταν ανθρωποφοβικός, όπως θέλουν να τον παρουσιάσουν. Όταν είχε έρθει Θεσσαλονίκη για να γυρίσει μια σειρά ντοκιμαντέρ για λογαριασμό της ΕΤ3, που είχε ως θέμα την πόλη της Θεσσαλονίκης -«Η Θεσσαλονίκη της νοσταλγίας μας» λεγόταν-, η μόνη δημόσια εμφάνισή του ήταν στην αγορά στο Καπάνι όπου είχε κάνει μια βόλτα και είχε μιλήσει λίγο με τους απλούς ανθρώπους της αγοράς. Εκεί στάθηκα άτυχος γιατί δεν κατάφερα να τον συναντήσω και να του μιλήσω. «Μα πού με ξέρουν και με φωνάζουν;» είχε αναρωτηθεί φωναχτά προς τη σύζυγό του Μίνα, η οποία βρίσκεται στο πλάι του, άγρυπνος φρουρός εδώ και 52 χρόνια, όταν είχε δει όλη αυτή τη φοβερή υποδοχή που του είχε κάνει ο κόσμος στη βόλτα του.
Ποια είναι η αγαπημένη σου ταινία του; Και ποια ατάκα;
Αγαπημένη ταινία είναι ο «Πολυτεχνίτης κι ερημοσπίτης», όπου αλλάζει δεκάδες δουλειές. Μ’ αυτήν την ταινία, όσες φορές και να την δω, και στεναχωρημένος να είμαι, γελάω πάντα. Αγαπημένη μου ατάκα δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από το «Καλέ μου άνθρωπε». Νομίζω ότι επικεντρώνεται όλος ο Βέγγος σε αυτές τις τρεις λέξεις.
Ο Βέγγος δεν ήταν μόνο κωμικός. Είχε έντονο το δραματικό στοιχείο, όπως όλοι οι κωμικοί. Ξέρεις πώς ήταν στην προσωπική του ζωή;
Ήταν ταπεινός και συνεσταλμένος, αυτό μου το έχουν διηγηθεί άνθρωποι που τον γνώριζαν, γείτονες του κ.λπ. Ήξερε ότι τον αγαπούσαν, αλλά ηθοποιοί σαν τον Βέγγο και άλλους παλιούς της γενιάς του δεν είχαν μπει ποτέ στο λεγόμενο star system. Ήταν άνθρωπος απλός και ταπεινός.
Πόσες επισκέψεις έχει το σάιτ καθημερινά; Πόσες έφτασε χθες που ανακοινώθηκε ο θάνατός του;
Καθημερινά έχει 300 με 400 επισκέψεις, αλλά με τα δυσάρεστα νέα του θανάτου του φτάσαμε στις 30.000 επισκέψεις. Χθες να φανταστείς ότι είχαμε επισκέψεις από 102 χώρες, μέχρι από τα Νησιά του Πάσχα μπήκαν κάποιοι εδώ. Έγινε παγκόσμιο θέμα στο twitter και οι ξένοι ρώταγαν τι είναι αυτό το#veggos που βλέπουν από χτες στα 10 δημοφιλέστερα hashtag παγκοσμίως. Nα φανταστείς τώρα, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε, το βιβλίο επισκεπτών έχει μετατραπεί σε βιβλίο συλλυπητήριων και κάθε ένα λεπτό στην κυριολεξία καταφτάνουν καινούργια μηνύματα από όλο τον κόσμο, που γράφουν δυο λόγια γι’ αυτόν τον άνθρωπο.
Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι ο νέος κόσμος να γνωρίσει τις ταινίες του. Οι περισσότερες παλιές ταινίες είναι και διαθέσιμες για κατέβασμα. Ας πάρει ο κόσμος τις ταινίες να τις βάλει στα παιδιά του, να χαρούν, να ξεχάσουν τα προβλήματά τους, να γνωρίσουν αυτόν τον Έλληνα Σαρλό, ο οποίος αν βρισκόταν στο Χόλυγουντ θα ήταν ένας παγκοσμίου φήμης κωμικός… το σάιτ θα το κρατήσουμε και θα το εμπλουτίζουμε συνεχώς. Μας λείπουν μόνο 5 ταινίες. Αν μπορεί κανένας να βοηθήσει να τις βρούμε είναι οι εξής:
«Εισπρακτοράκι», 1958 - Μια ταινία στην οποία παίζει και ο Νίκος Ξανθόπουλος
«Μηδέν πέντε», πολεμική ταινία του 1958
«Καβγατζήδες», 1958
«Ένας Έλληνας στο Παρίσι»
«Ποιος θα κρίνει την κοινωνία», 1961, δραματική
Αν έχει κάποιος κάποια από τις ταινίες μπορεί να μπει στο σάιτ ή στο φορουμ και να έρθει σε επικοινωνία μαζί μας. Λένε ότι τα νεκροταφεία είναι γεμάτα από αναντικατάστατους. Δυστυχώς ο Θανάσης Βέγγος ήταν αναντικατάστατος. Όλη η προσπάθεια και ολόκληρο το σάιτ είναι αφιερωμένο σε αυτόν και το έργο του.