Τις πρώτες σαφείς ενδείξεις για την τέλεση ανθρωποθυσιών στους προκολομβιανούς πολιτισμούς της Αμερικής αποτελούν ίχνη αίματος και υπολείμματα από μύες, τένοντες και τρίχες που βρέθηκαν πάνω σε λίθινες λεπίδες ηλικίας 2.000 ετών στο Μεξικό.
Οι λεπίδες από οψιδιανό βρέθηκαν στην επαρχία Πουέμπλα του κεντρικού Μεξικού και προέρχονται από τον ελάχιστα γνωστό πολιτισμό των Καντόνα, οι οποίοι έζησαν περισσότερα από 1.000 χρόνια πριν τους Αζτέκους, που επίσης πιστεύεται ότι επιδίδονταν σε ανθρωποθυσίες. Οι επιστήμονες εικάζουν ότι στους προκολομβιανούς πολιτισμούς το αίμα ήταν ένα είδος ζωικού υγρού που απαιτείτο για να παραμείνει ο κόσμος σε ισορροπία.
Μέχρι σήμερα ωστόσο, οι βασικές μαρτυρίες για τις τελετές ανθρωποθυσιών προέρχονταν από τους Ισπανούς κατακτητές στα τέλη του 15ου αιώνα, και καθώς δεν υπήρχαν σαφείς αρχαιολογικές ενδείξεις για αυτές τις πρακτικές, πολλοί υποψιάζονταν ότι οι Κονκισταδόροι υπερέβαλαν στις αναφορές τους για να κάνουν τους αυτόχθονες να φαίνονται βίαιοι και απολίτιστοι.
«Τα ευρήματα επιβεβαιώνουν ότι αυτά τα εγχειρίδια χρησιμοποιήθηκαν για να κόψουν ανθρώπινη σάρκα» δήλωσε η Λουίσα Μαϊνού του μεξικανικού Εθνικού Ινστιτούτου Ανθρωπολογίας. Η ίδια επισημαίνει παράλληλα ότι τα ευρήματα δείχνουν να διαψεύδουν τη θεωρία ότι οι τελετές είχαν στόχο να προκαλέσουν συμβολικές μόνο αιμορραγίες που δεν απειλούσαν τη ζωή του θύματος.
Μάλιστα, ορισμένα από τα εγχειρίδια έφεραν περισσότερα ίχνη αίματος, ενώ άλλα είχαν μόνο δέρμα ή μόνο μύες και κολλαγόνο, «γεγονός που υποδεικνύει ότι κάθε εργαλείο κοπής χρησιμοποιούνταν για διαφορετικό σκοπό, ανάλογα με το σχήμα τους», πρόσθεσε.