Update: Επικαιροποίηση του άρθρου βάσει νεότερων δεδομένων και δη λόγω έκδοσης αθωωτικών αποφάσεων, διαβάστε εδώ https://www.iefimerida.gr/ellada/ametakliti-athoosi-aristeidi-floroy-gia-tin-ypothesi-energa-kai-apopeira-dolofonias-kata
Συγκλονιστικά στοιχεία για τη δράση της μαφίας των φυλακών, την υπόθεση δολοφονίας του δικηγόρου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, αλλά και τον ρόλο του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, κατέθεσαν ενώπιον του δικαστηρίου ο ποινικολόγος – καθηγητής Ηλίας Αναγνωστόπουλος και ο δικηγόρος Θέμης Σοφός.
Οι δυο άνδρες αναφέρθηκαν εκτενώς στο παρασκήνιο που οδήγησε στη δολοφονία του ποινικολόγου Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, η οποία φαίνεται ότι συνδέεται με την απόπειρα δολοφονίας του -προφυλακισμένου- δικηγόρου Γιώργου Αντωνόπουλου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αντωνόπουλος κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος, με την ομόφωνη απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, ύστερα από την απολογία του για την υπόθεση της μαφίας των φυλακών.
Η κατάθεση του Ηλία Αναγνωστόπουλου
Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου του ΕΚΠΑ – ποινικολόγος Ηλίας Αναγνωστόπουλος, που μαζί με τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο ήταν νομικοί παραστάτες του Αριστείδη φλώρου, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου, είπε:
«Στις 30 Αυγούστου 2017 με ειδοποίησε ο Μιχαλης Ζαφειρόπουλος ότι θα συναντούσε τον Αλ. Λυκουρέζο και τον Γ. Αντωνόπουλο για να συζητήσουν την υπόθεση. Είπα ότι δεν θα πάω γιατί είμαι καινούργιος στην υπόθεση αλλά και γιατί δεν καταλαβαίνω το νόημα της συνάντησης».
«Του λέω “1 εκατομμύριο;”. Μου λέει “βάλε”»
Ο κ. Αναγνωστόπουλος υποστήριξε, στη συνέχεια ότι «δεν ήταν τροχαίο να τα βρουν. Εμοιαζε αφύσικο. Το ραντεβού ήταν για τις 18.30 και θα με ενημέρωνε μετά. Με πήρε την επόμενη ημέρα και μου είπε ότι κάναμε μια συζήτηση που δεν έβγαλε πουθενά. Μου είπε ότι τα χρήματα που ζητούνται είναι παράλογα. Του λέω 200-300 χιλιάδες; Μου λέει μιλάμε για πολλά! Του λέω 1 εκατομμύριο; Και μου λέει βάλε. Του λέω 2; Μου λέει καλά είσαι! Μου είπε ότι τα ζήτησε ο Λυκουρέζος παρουσία του Θ. Παναγόπουλου ο οποίος δεν μίλησε».
Ερωτηθείς για τη συγκεκριμένη διαπραγμάτευση, ο Ηλίας Αναγνωστόπουλος είπε ότι το εν λόγω ποσό δεν μπορεί να ανταποκρίνεται σε αμοιβή.
Ηταν αρνητικός ο Ζαφειρόπουλος
Επιπλέον, ανέφερε ότι ο Ζαφειρόπουλος θεωρούσε πως ήταν εκτός λογικής να ζητούνται αυτά τα χρήματα και πως ήταν αρνητικός.
«Ολα αυτά δεν ταιριάζουν με υπόθεση ανθρωποκτονίας. Πώς διαπραγματεύεσαι με τον παρ’ ολίγον δολοφόνο σου; Ούτε στο σινεμά δεν το έχουμε δει» προσέθεσε ο κ. Αναγνωστόπουλος.
Στη συνέχεια τόνισε ότι πριν τη δικάσιμο για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του δικηγόρου -η οποία είχε οριστεί στις 4 Σεπτεμβρίου του 2017- είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αλέξανδρο Λυκουρέζο:
«Του είπα ότι είμαι κι εγώ στην υπόθεση. Του είπα ότι τη Δευτέρα θα ζητήσουμε μια αναβολή επειδή δεν είμαι έτοιμος και ρώτησα αν θα είχε πρόβλημα να συμφωνήσει. Μου είπε “δεν φταις εσύ που τα πράγματα δεν έχουν προχωρήσει μέχρι σήμερα. Αν δεν υπάρξει κίνηση καλής θελήσεως και δεν αλλάξει κάτι μέσα στο Σαββατοκύριακο, εμείς θα αντιλέξουμε στο αίτημα αναβολής''».
Η κατάθεση του Θέμη Σοφού
Τη «σκυτάλη» πήρε στη συνέχεια ο ποινικολόγος και αντιπρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Θέμης Σοφός, ο οποίος, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, είχε αναλάβει τη νομική εκπροσώπηση του Γιώργου Αντωνόπουλου, στην υπόθεση της σε βάρος του απόπειρας ανθρωποκτονίας.
Ο κ. Σοφός υπογράμμισε ότι η άποψή του ήταν ο κ. Αντωνόπουλος να μην παρασταθεί πολιτική αγωγή στη δίκη για την απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος του.
Συγκεκριμένα, υποστήριξε ότι πρότεινε στον Γ. Αντωνόπουλο «ότι θα ήταν καλύτερα να εμφανιστεί να εκθέσει τις απόψεις του και ανάλογα με την έκβαση της δίκης να ασκήσει τις οποίες αξιώσεις σας. Μου είπε ότι η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι δεν είχε λόγο να μου επιτεθεί γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα άλλαζε απλώς δικηγόρο, αν εγώ έβγαινα από την μέση» τόνισε ακολούθως.
Ο γνωστός ποινικολόγος επισήμανε, παράλληλα, πως ο προφυλακισμένος, πλέον, δικηγόρος δεν του είχε μιλήσει ποτέ για τις καταθέσεις των Αλβανών κατηγορουμένων και πως εμφανιζόταν βέβαιος πως ο Αριστείδης φλώρος είναι πίσω από την εντολή για την επίθεση σε βάρος του.
Το τετ-α-τετ Φλώρου - Αντωνόπουλου
Ο Θέμης Σοφός κατέθεσε στο δικαστήριο ότι ο Γ. Αντωνόπουλος είχε εκφράσει την επιθυμία να συναντηθεί με τον Αριστείδη Φλώρο, ερωτώντας τον (τον κ. Σοφό) αν θα είναι παρών στη συνάντηση.
Η συνάντηση, όπως είπε ο κ. Σοφός, πραγματοποιήθηκε στα τέλη Ιουλίου του 2017, στο Ψυχιατρείο των φυλακών Κορυδαλλού.
Ο γνωστός ποινικολόγος σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση «ο Αντωνόπουλος είπε ότι θεωρεί πως ο Φλώρος έδωσε την εντολή για την απόπειρα ανθρωποκτονίας του, αν και δεν έχω αποδείξεις. Ο Φλώρος απάντησε ότι δεν είχε λόγο να το κάνει γιατί ο ΔΕΣΜΗΕ θα προχωρούσε την υπόθεση και με άλλον δικηγόρο».
Στο τέλος της συζήτησης, μάλιστα, σύμφωνα με την κατάθεση του κ. Σοφού «ο Αντωνόπουλος σηκώθηκε και του είπε: “Εγώ δε θα αξιώσω τίποτα άλλο από εσένα” και του λέει και ο Φλώρος: “Ούτε εγώ”. Αναφέρονταν σε κάποιες αγωγές που είχε κάνει. Τα βρήκαν μπροστά μου. Με κεφαλαία το λέω».
«Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρέζος το ήξερε»
Αμέσως μετά ακολούθησε ο εξής διάλογος στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο:
-Πρόεδρος: Μα πώς έδωσαν τα χέρια;
-Σοφός: Καταπραΰνθηκε μέσα του η αντίληψη της αντιδικίας αλλά δεν ξέρω αν πείσθηκε.
-Πρόεδρος: Ο ίδιος σε εμάς είπε ότι δεν έγινε τίποτα
-Σοφός: Εγώ δε θα προβώ σε χαρακτηρισμούς για τον ίδιο και για όσα λέει. Αυτά που λέω προκύπτουν και από αλλά πράγματα.
-Πρόεδρος: Είχε ενημερώσει τους συνηγόρους του;
-Σοφός: Θεωρώ ότι ο κ. Λυκουρεζος το ήξερε.
Καταλήγοντας, ο Θέμης Σοφός αναφέρθηκε σε ένα τηλεφώνημα του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου, στα τέλη Αυγούστου του 2017, κατά τον οποίο τον ρώτησε αν είναι σίγουρος «ότι έδωσαν τα χέρια».
Ο κ. Σοφός κατέθεσε στη συνέχεια:
«Του λέω "ναι γιατί με ρωτάς”. Και μου λέει χθες έγινε ένα ραντεβού στο γραφείο Λυκουρέζου και ζητάνε χρήματα... Επικοινώνησα με τον εντολέα μου και εκείνος μου είπε: "Τι είναι αυτά; Εγώ ποτέ δεν τους είπα να ζητήσουν λεφτά", του είπα να πάρει τον Ζαφειρόπουλο γιατί δεν μου αρέσουν αυτά που ακούω».
Ο Θέμης Σοφός προσκόμισε στο δικαστήριο email που περιγράφει τις θέσεις του κατηγορούμενου πλέον δικηγόρου.
Η πολύκροτη δίκη θα συνεχιστεί στις 7 Μαΐου 2019.
Το δικαστήριο αποφάσισε να κληθούν να εξεταστούν ως μάρτυρες ο σωφρονιστικός υπάλληλος, Αντώνης Αραβαντινός και ο δικηγόρος, Γιάννης Γλύκας.