Για υποκρισία εγκαλεί την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Γιάννης Μανιάτης, με αφορμή δημοσιεύματα περί μαζικών τακτοποιήσεων αυθαιρέτων στον αιγιαλό.
Ο κ. Μανιάτης, σε ανάρτησή του, αρχικά διερωτάται αν «οι υποκριτές επαγγελματίες προστάτες περιβάλλοντος του ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσουν μαζικές “τακτοποιήσεις” στον αιγιαλό», με διατάξεις «ευνοϊκότερες για τους παρανομούντες, σε σχέση με αυτές που μας ζητούσε η τρόικα το 2014».
Παραθέτοντας το σχετικό έγγραφο, ο κ. Μανιάτης υπενθυμίζει ότι «ως υπουργός Περιβάλλοντος, με επίσημο δελτίο Τύπου, αρνήθηκα να υπογράψω κι έτσι σταμάτησε κάθε προσπάθεια της τρόικας. Τώρα, με τον Αλέξη Τσίπρα που τα ξεπουλάει όλα, τι θα κάνουν;» ερωτά καταλήγοντας.
Το σχέδιο για τα αυθαίρετα
Αυτές τις ημέρες αναμένεται να προωθηθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών για τον αιγιαλό.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί περιλαμβάνει «διατάξεις πολύ πιο ευνοϊκές για τους παρανομούντες σε σύγκριση με τις αντίστοιχες που είχαν παρουσιαστεί το 2014 και αποσύρθηκαν εξαιτίας της γενικευμένης κατακραυγής».
Νομιμοποίηση αυθαιρέτου με μια απλή υπογραφή
Κατά το ίδιο δημοσίευμα, «για τη νομιμοποίηση των αυθαιρέτων σε αιγιαλό και παραλία, αλλά και σε παρόχθια ζώνη ποταμού ή λίμνης, αρκεί μια απλή απόφαση του υπουργού Οικονομικών και του εκάστοτε συναρμόδιου υπουργού – ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας που αφορά η αυθαίρετη κατασκευή».
Με τον τρόπο αυτό, εκτιμάται, πως κάθε είδους διαχρονικές παρανομίες θα παγιωθούν, αλλάζοντας ες αεί την όψη του αιγιαλού, καθώς μετά τη νομιμοποίηση δεν θα υπάρχει η δυνατότητα επιστροφής.
«Παραθυράκια» και για νέα αυθαίρετα, ξενοδοχεία και επιχειρήσεις
Σύμφωνα με την «Καθημερινή», αν και στο νομοσχέδιο γίνεται διαχωρισμός στις προ και μετά του Ιουλίου του 2011 κατασκευές, η ημερομηνία που θέτουν οι τρεις νόμοι για τα αυθαίρετα αφήνει «παραθυράκι» για νομιμοποίηση και μεταγενέστερων αυθαιρεσιών.
Από τα στοιχεία που έχουν διαρρεύσει, προκύπτει ότι το σχέδιο νόμου δείχνει απόλυτα προσανατολισμένο στην εξυπηρέτηση παρανομιών που έχουν εκτελεστεί είτε από ξενοδοχεία είτε -κυρίως- από εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ενέργειας.
Οπως αναφέρεται το ίδιο δημοσίευμα, «η έκταση των ειδικών ρυθμίσεων για τις τελευταίες (για συνοδά έργα, καλώδια μεταφοράς ρεύματος, ΑΠΕ κ.ά.) δείχνει την έκταση της παρανομίας στην οποία λειτουργούν μέχρι σήμερα».
Να σημειωθεί ότι στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιληφθούν πολλές ακόμη ρυθμίσεις, αρκετές σε θετική κατεύθυνση, όπως η θέσπιση υποχρέωσης των παράκτιων δήμων να έχουν μία -τουλάχιστον- παραλία με πρόσβαση για ΑμΕΑ.