Πέτρος Ευθυμίου: Το διακύβευμα των εκλογών - iefimerida.gr

Πέτρος Ευθυμίου: Το διακύβευμα των εκλογών

Πέτρος Ευθυμίου: Το διακύβευμα των εκλογών
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την Κυριακή κρίνεται πρωτίστως το αν ο λαός θα θέσει με την ψήφο του τις προϋποθέσεις για ασφάλεια, σταθερότητα και επιστροφή στην ανάπτυξη, ή αν θα πέσει στην παγίδα που συστηματικά καλλιεργούν φιλόδοξες δυνάμεις του λαϊκισμού και της προχειρότητας, οδηγώντας σε απώλεια κεκτημένων γενεών και τη χώρα σε περιπέτειες.

Μια σημαντική μερίδα των πολιτικών συνιστωσών που διεκδικούν μεθαύριο την ψήφο του πολίτη προσπαθούν να τον πείσουν «πως δεν υπάρχουν χειρότερα», «πως η Ευρώπη μπλοφάρει» και λένε στον πολίτη να ταυτιστεί με το ρητό πως «ο βρεγμένος το νερό δεν το φοβάται». Προσωπικά τους απαντώ πως δυστυχώς και πολύ χειρότερα υπάρχουν, και εσείς υπόσχεστε να οδηγήσετε άμεσα τον πολίτη σε αυτά ανακόπτοντάς του την δυνατότητα να επιστρέψει στην παραγωγικότητα και την ανάπτυξη – διότι και ο Έλληνας μπορεί, και όλοι μαζί σαν Ελλάδα θα τα καταφέρουμε.

Δεύτερον, η Ευρώπη δεν μπλοφάρει και δεν εκβιάζεται. Σαν υπεύθυνοι συνομιλητές του Έλληνα πολίτη οφείλουν να τον ρωτήσουν ξεκάθαρα αν θέλει να «τζογάρει», ακολουθώντας χαρτοπαικτικές αντιλήψεις και συλλογιστικές, τα κεκτημένα του και το μέλλον των παιδιών του. Και σε αυτό το σημείο οι δυνάμεις του λαϊκισμού και οι εκφραστές της συσκοτίζουν το διάλογο προκειμένου να εκμεταλλευτούν - προβάλλοντας εύκολες λύσεις και κενές υποσχέσεις - την δικαιολογημένη αγωνία, αβεβαιότητα και οργή του πολίτη. Τρίτον, δεν καταλαβαίνω γιατί πιστεύουν αυτά τα κόμματα ότι ο βρεγμένος να θέλει να συνεχίσει να βρέχεται, και ακόμη χειρότερα γιατί να πρέπει να πνιγεί.

Ο πολίτης λοιπόν καλείται μεθαύριο να επιλέξει ανάμεσα σε λαϊκίστικους (ακρο-)αριστερούς και (ακρο-)δεξιούς συνδυασμούς, που υπόσχονται τα πάντα - πλην όμως των κινδύνων και του καταστροφικού κόστους των δήθεν σωτήριων «προτάσεών» τους. Ανάμεσα σε μία ΝΔ που απέφυγε τον διάλογο και την δοκιμασία στην οποία αυτός θα έθετε το πρόγραμμα και τις θέσεις της, δεν έκανε αυτοκριτική, διάλεξε την εσωστρέφεια και επανέφερε στο σκηνικό την ηγεσία που τίναξε τη δημοσιοοικονομική σταθερότητα της πατρίδας μας σε μία ύστατη προσπάθεια παραταξιακής συσπείρωσης.

Επιτομή της εσωστρέφειας και της υπεκφυγής της ΝΔ ήταν η αποφυγή μιας τηλεοπτικής συζήτησης μεταξύ των πολιτικών αρχηγών. Τέλος μπορεί να επιλέξει ένα ΠΑΣΟΚ, που έχει κάνει πλήρη απολογισμό, αυτοκριτική και αυτοκάθαρση – κορύφωση της οποίας ήταν η αλλαγή ηγεσίας, που έχει ολοκληρωμένο και ρεαλιστικό πρόγραμμα και τον πιο σαφή ορίζοντα για το μέλλον. Το πρόγραμμά που παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο Ευάγγελος Βενιζέλος, μας αποδεσμεύει με ασφάλεια από τη δανειακή εξάρτηση, διασφαλίζει τα κεκτημένα, και επαναφέρει την Ελλάδα σε τροχιά παραγωγικότητας και ανάπτυξης.

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ, επειδή επικεντρώνεται στην ουσία, είναι η μόνη που διασφαλίζει τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα της χώρας. Επειδή κρίνονται λοιπόν πολλά και ο κόσμος το καταλαβαίνει, θα ψηφίσει με τη λογική και όχι με το συναίσθημα. Πιστεύω ακράδαντα πως τόσο ΠΑΣΟΚ με την ηγεσία και το πρόγραμμά του, όσο και εγώ προσωπικά με την εθνική αλλά και διεθνή εμπειρία μου, μπορούμε να βάλουμε τέλος στην κρίση και να επανεκινήσουμε την οικονομική ανάπτυξη.

*Ο Πέτρος Ευθυμίου είναι υπ. Βουλευτής στη Β' Αθήνας του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της ΚΣ του ΟΑΣΕ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ