Νέα παράταση του Brexit μέχρι τις 30 Ιουνίου ζητά η Τερέζα Μέι από την ΕΕ με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο προτείνει η παράταση να τελειώσει στις 30 Ιουνίου 2019. Αν οι πλευρές μπορέσουν να επικυρώσουν συμφωνία πριν απ’ αυτή την ημερομηνία, η κυβέρνηση προτείνει να τερματιστεί νωρίτερα η περίοδος αυτή», αναφέρει η Βρετανίδα πρωθυπουργός.
Όλα αυτά ενώ σύμφωνα με πληροφορίες ο Ντόναλντ Τουσκ πιέζει τα κράτη μέλη της ΕΕ να προσφέρουν στη σύνοδο κορυφής της 10ης Απριλίου στη Βρετανία μια «ευέλικτη» παράταση 12 μηνών στην ημερομηνία του Brexit, με ανοικτή την επιλογή αποχώρησης νωρίτερα από το διάστημα αυτό , αν το βρετανικό κοινοβούλιο επικυρώσει μια συμφωνία.
Η Μέι έχει προειδοποιήσει ότι μια μεγάλη παράταση του Brexit μπορεί να οδηγήσει σε μια αβέβαιη πολιτική διαδικασία, που ίσως εμποδίσει τη χώρα της να αποχωρήσει από την ΕΕ. Ο Τουσκ και ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες έχουν πει ότι θα ήθελαν να παραμείνει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ένωση, επιμένοντας όμως ότι μόνον το Λονδίνο μπορεί να αποφασίσει αν θα γίνει δημοψήφισμα ή πρόωρες βουλευτικές εκλογές.
Η Goldman Sachs μειώνει τις πιθανότητες ενός άτακτου Brexit
Την ίδια ώρα Goldman Sachs αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για τις πιθανότητες η Βρετανία να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση χωρίς μια συμφωνία, καθώς η Μέι προχώρησε σε περαιτέρω διακομματικές συνομιλίες για να άρει το αδιέξοδο αναφορικά με το πώς, το πότε ακόμα και το εάν θα επισυμβεί το Brexit. Οικονομολόγοι στην αμερικανική τράπεζα αύξησαν τις πιθανότητες που δίνουν να ψηφιστεί μια τροποποιημένη εκδοχή της σημερινής συμφωνίας του Brexit που συμφωνήθηκε με την ΕΕ στο 50% από το 45%.
Το βασικό σενάριο των οικονομολόγων συνεχίζει να είναι ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση με «συντεταγμένο τρόπο» πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου.
«Εκτός από το κεντρικό μας σενάριο, πιστεύουμε ότι οι κίνδυνοι τείνουν αποφασιστικά στην κατεύθυνση μιας μεγαλύτερης παράτασης του Άρθρου 50 και ένα ηπιότερο Brexit τελικά από αυτό που αρχικά προέβλεπε η πρωθυπουργός», έγραψαν οι οικονομολόγοι της GS. Οι πιθανότητες να ανακληθεί το Brexit παρέμειναν αμετάβλητες στο 40%.
«Η ολοκλήρωση της όποιας διαπραγματευθείσας συμφωνίας εξόδου σε ένα επικυρωτικό δεύτερο δημοψήφισμα μπορεί να θεωρηθεί από την πλειοψηφία των βουλευτών ενδιαφέρουσα βελτίωση συγκριτικά με τον έντονο διχασμό στη Βουλή των Κοινοτήτων», ανέφεραν.