Θετικά μηνύματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις παρουσιάζονται στην ετήσια έκδοση «Η Ελλάδα σε Αριθμούς» της ICAP.
Σύμφωνα με αυτά, καταγράφηκε αύξηση πωλήσεων και σημαντική διεύρυνση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων το 2017, ενώ παρόμοιες είναι και οι τάσεις για τη χρήση του 2018.
Στην έκδοση περιλαμβάνονται τα οικονομικά μεγέθη και τα χρηματοοικονομικά στιοχεία 13.154 επιχειρήσεων, σε σύγκριση δυο ετών (2017 – 2016).
Οπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο συνολικός κύκλος εργασιών των επιχειρήσεων αυξήθηκε κατά 10% περίπου το 2017.
Παράλληλα, οι συνεχείς προσπάθειες των εταιρειών για συγκράτηση των δαπανών τους επέδρασαν, για άλλη μια χρονιά, θετικά στα λειτουργικά κέρδη τους, καθώς αυτά διευρύνθηκαν κατά περίπου 17% .
Περαιτέρω, το σύνολο των εταιρειών κατέγραψε το 2017 καθαρά (προ φόρου) κέρδη ύψους 4,67 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 14% έναντι της προηγούμενης χρήσης. Θετικά είναι τα μηνύματα για τις ελληνικές επιχειρήσεις και για τη χρήση του 2018. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, 153 εταιρείες, εκτός τραπεζών, που είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών πέτυχαν αύξηση του κύκλου εργασιών τους κατά 9% το πρώτο εξάμηνο του έτους, ενώ τα κέρδη διευρύνθηκαν κατά 25%.
«Μικρή ανάκαμψη το 2017»
Σε δήλωσή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου εταιρειών ICAP, Νικήτας Κωνσταντέλλος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Μετά από μια μακροχρόνια περίοδο ύφεσης, η ελληνική οικονομία εμφάνισε μικρή ανάκαμψη το 2017, καθώς το ΑΕΠ της χώρας κινήθηκε με χαμηλούς αλλά θετικούς ρυθμούς μεταβολής (+1,5% έναντι του 2016). Ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι η ανοδική αυτή τάση συνεχίστηκε και το 2018 και μάλιστα με ελαφρώς αυξανόμενο ρυθμό».
«Σίγουρα η επάνοδος της εγχώριας οικονομίας έστω και σε ελαφρά ανοδική τροχιά επιδρά θετικά στην ελληνική επιχειρηματικότητα. Επιτακτική ανάγκη πλέον είναι η ανάπτυξη της οικονομίας με επιταχυνόμενο ρυθμό και η επικράτηση ενός σταθερού οικονομικού κλίματος, παράγοντας ο οποίος θα βελτιώσει τις συνθήκες λειτουργίας της αγοράς, θα ενισχύσει την επενδυτική δραστηριότητα και θα επιτρέψει στον ελληνικό εταιρικό τομέα να αυξήσει περαιτέρω την παραγωγικότητά του, αποκτώντας μεγαλύτερη αναπτυξιακή δυναμική» πρόσθεσε.