«Δυσοίωνο σημάδι» χαρακτηρίζει άρθρο γνώμης του Bloomberg την προσφυγή του κόμματος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά των αποτελεσμάτων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη, καλώντας τη Δύση να μην επιτρέψει να κλαπεί η νίκη των αντιπάλων του.
«Αν και δεν υπήρχε το όνομά του στο ψηφοδέλτιο, οι εκλογές της Κυριακής ήταν μια επίπληξη σ’ έναν αυταρχικό ηγέτη που εδραίωσε την εξουσία του μέσω ενός αμφίβολου δημοψηφίσματος για τη συνταγματική μεταρρύθμιση. Δεν προκαλεί έκπληξη, λοιπόν, ότι το AKP του Ερντογάν προσέφυγε κατά των αποτελεσμάτων στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη ζητώντας ανακαταμέτρηση. Σε μια λειτουργούσα δημοκρατία η κίνηση αυτή ίσως κρινόταν φυσιολογική. Στην Τουρκία είναι ένδειξη κάτι πιο δυσοίωνου. Κι αυτό λόγω του ότι ο Ερντογάν τρεκλίζει προς τον αυταρχισμό», τονίζει ο αρθρογράφος.
Σημειώνει δε τις ενστάσεις των παρατηρητών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι οι τελευταίες εκλογές στην Τουρκία δεν ανταποκρίνονταν στις «ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» και την ανησυχία των νικητών στην τουρκική πρωτεύουσα και την εμπορική καρδιά της γείτονος ότι η ανακαταμέτρηση των ψήφων θα χρησιμοποιηθεί για να κλαπεί η νίκη τους, ανησυχία που συμμερίζονται και Αμερικανοί παρατηρητές.
«Αν ακυρωθούν αυτά τα αποτελέσματα, λέει ο πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Τουρκία, Έρικ Έντελμαν, “θα είναι το τέλος των εκλογών στην Τουρκία”. Την πιθανότητα αυτή διαβλέπει και ο Αϊκάν Ερντεμίρ, πρώην βουλευτής στην Τουρκία και συνεργάτης του Ιδρύματος για την Προάσπιση των Δημοκρατιών (Foundation for Defense of Democracies). Ο έλεγχος της Κωνσταντινούπολης, λέει, είναι σημαντικός για τον Ερντογάν και τον συνασπισμό του όχι μόνον πολιτικά, αλλά και οικονομικά: είναι η βάση ενός συστήματος ευνοιοκρατίας προς τους αφοσιωμένους στο κόμμα. Οι οπαδοί του Ερντογάν πλήττονται σκληρά από την οικονομική κρίση και χρειάζονται τα έσοδα που μπορεί να παράσχει η Κωνσταντινούπολη», επισημαίνεται.
Το άρθρο εξηγεί ότι ακόμη και αν δεν αλλάξει ο Ερντογάν το αποτέλεσμα μέσω ανακαταμέτρησης των ψηφοδελτίων, έχει άλλα μέσα στη διάθεσή του, όπως με την αντικατάσταση δημάρχων της αντιπολίτευσης με φιλοκυβερνητικούς «διαχειριστές», όπως έχει κάνει σε αρκετούς δήμους. Και υπογραμμίζει ότι όλα αυτά αποτελούν πρόκληση για την κυβέρνηση Τραμπ, που προσπαθεί να αποσπάσει εγγυήσεις από την Άγκυρα ότι δεν θα κινηθεί κατά των Κούρδων συμμάχων των ΗΠΑ στη Συρία μετά την αποχώρηση των Αμερικανών στρατιωτών και να πείσει τον Ερντογάν να μην ολοκληρώσει την αγορά των S-400 από τη Ρωσία.
Έκκληση για παρέμβαση της Δύσης
«Είναι σημαντικοί οι στόχοι αυτοί, αλλά υπάρχει μια πιο επείγουσα προτεραιότητα τώρα: η προστασία της δημοκρατίας στην Τουρκία. Ο Ερντογάν πρέπει να καταλάβει ότι θα δυσκολευτεί να λάβει βοήθεια από το ΔΝΤ αν ακυρώσει τα εκλογικά αποτελέσματα στην Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη. Θα πρέπει επίσης να καταστεί σαφές στον Ερντογάν ότι ο τρόπος που θα αντιδράσει σ’ αυτές τις εκλογικές ήττες θα επηρεάσει τις αποφάσεις για μελλοντικές κυρώσεις εις βάρος της κυβέρνησης επί σειρά θεμάτων, από την προμήθεια ιρανικού πετρελαίου μέχρι τις καταγγελίες ότι βοήθησε στην απόκρυψη χρυσού από τη Βενεζουέλα», σημειώνει ο αρθρογράφος. Και καταλήγει: «είναι απίθανο η κυβέρνηση Τραμπ να κλιμακώσει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία κάνοντας θέμα τις τοπικές εκλογές. Την ίδια ώρα θα ήταν σοβαρό λάθος να αγνοηθεί η ανάμειξη του Ερντογάν. Έχει ήδη δείξει στον κόσμο ότι είναι πρόθυμος να πιάσει δυτικούς ομήρους, να ταχθεί στο πλευρό ανταγωνιστών της Δύσης και να αποκτήσει στρατιωτικά συστήματα από αντιπάλους της. Ο Ερντογάν έχει επίσης δείξει ότι η εξουσία είναι σημαντικότερη γι’ αυτόν από τη δημοκρατική νομιμότητα. Οι πολίτες της Τουρκίας, ωστόσο, εξακολουθούν να παίρνουν στα σοβαρά τη δημοκρατία. Κι αυτή την κρίσιμη στιγμή η Δύση θα πρέπει να σταθεί στο πλευρό τους».