Με το Varoulko Seaside του Λευτέρη Λαζάρου να ανακηρύσσεται καλύτερο εστιατόριο ελληνικής κουζίνας για το 2019 κορυφώθηκε η γαστρονομική κούρσα των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας του περιοδικού Αθηνόραμα.
Ενας θεσμος που καθιερώθηκε από πέρυσι και έχει ως σκοπό την ανάδειξη της εθνικής μας κουζίνας σε όλες τις μορφές της, από την κλασική και τοπική μέχρι τις σύγχρονες, δημιουργικές της τάσεις.
Το πειραιώτικο εστιατόριο του σεφ Λευτέρη Λαζάρου διατήρησε την πρωτιά για δευτερη χρονιά.
Η τελετή απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας για το 2019 έγινε το βράδυ της Τρίτης στη Θεσσαλονίκη σε μια βραδιά όπου αποθεώθηκαν οι ελληνικές γευστικές δημιουργίες.
Φετος απονεμήθηκαν συνολικά 65 βραβεία σε εστιατόρια όλης της Ελλάδας τα οποία συγκέντρωσαν, από την γευσιγνωστική ομάδα του Αθηνοράματος και του Alpha Guide, βαθμολογία από 14/20 έως και 16/20 ενώ τα βραβευμένα εστιατόρια είναι δέκα περισσότερα σε σχέση με την περσινή χρονιά.
Οπως αναφέρει το Αθηνόραμα φέτος, είναι η δεύτερη χρονιά της «ανεξαρτητοποίησης» του θεσμού, μιας και μέχρι το 2017 η απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας γίνονταν στο πλαίσιο των Χρυσών Σκούφων.
Από πέρυσι η ελληνική κουζίνα δεν έχει μόνο τη δική της τελετή απονομής για να τιμηθούν οι καλύτεροι εκφραστές της εθνικής μας γαστρονομίας, αλλά απέκτησε και μόνιμη έδρα, στην πιο ιδιαίτερη γαστρονομικά πόλη της Ελλάδας, τη Θεσσαλονίκη.
Τις πρωτιές στην Αθήνα σημείωσαν τα παρακάτω εστιατόρια:
- Πρώτο το Varoulko Seaside με 16/20 και ακολουθούν με
- 15,5/20 Tudor Hall στο Σύνταγμα και με
- 15/20 Aleria στο Μεταξουργείο.
Ακόμη, στην Αθήνα, τρία εστιατόρια βραβεύτηκαν με 14,5/20:
- Milos στο Hilton
- Παπαϊωάννου στον Πειραιά,
- Τηλέμαχος Athens στην Πανεπιστημίου
και ακολουθούν με 14/20:
- Αθήρι στον Κεραμεικό,
- Ark στην Γλυφάδα,
- Artisanal Lounge & Gardens στην Κηφισιά,
- Βασίλαινας στα Ιλίσια,
- The Zillers στην Μητροπόλεως,
- Κρητικός στην Παλλήνη.
Για να απονεμηθούν τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας, η γευσιγνωστική επιτροπή του Αθηνοράματος χρειάστηκε να διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα και ναυτικά μίλια σε όλη την επικράτεια, δοκιμάζοντας και βαθμολογώντας χιλιάδες πιάτα σε εστιατόρια και ταβέρνες από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και από το Ιόνιο μέχρι το Καστελόριζο.