Ο γερμανική εφημερίδα FAZ σχολιάζει σήμερα σε δημοσίευμά της, την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στα Σκόπια.
«Παλαιότερα η διαμάχη για το ονοματολογικό εμπόδιζε επί σειρά ετών τις επισκέψεις ρουτίνας που συνηθίζονται ανάμεσα σε ηγέτες γειτονικών χωρών. Μολονότι, Έλληνες πρωθυπουργοί ταξίδευαν ακόμη και στην Τουρκία, με την οποία η Αθήνα έχει μία κάθε άλλο παρά εύκολη σχέση, ο μικρότερος γείτονας της Ελλάδας παρέμενε μια λευκή κουκκίδα στον διπλωματικό χάρτη. Χάρη στην πολιτική συμφιλίωσης που εγκαινίασαν ο Αλέξης Τσίπρας με τον Ζόραν Ζάεφ, καθώς και οι υπουργοί Εξωτερικών των δυο χωρών αυτά ανήκουν πλέον στο παρελθόν» γράφει η FAZ.
«Στο εγγύς μέλλον τα γραφεία διασύνδεσης των δύο χωρών στις εκατέρωθεν πρωτεύουσες θα αναβαθμιστούν σε κανονικές πρεσβείες. Την Τρίτη, οι Τσίπρας και Ζάεφ ήθελαν να απολαύσουν την επιτυχία, για την οποία οι ίδιοι εργάστηκαν σκληρά. Έβγαλαν μαζί σέλφι, έραιναν φιλοφρονήσεις ο ένας τον άλλον. Αλλά δεν ήταν απλώς μια ματιά στο παρελθόν, γιατί η Αθήνα και τα Σκόπια έχουν πολλά σχέδια για το μέλλον.
Έτσι, πρόκειται να ιδρυθεί ένα Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτά που η Ελλάδα διατηρεί μέχρι σήμερα με την Τουρκία και το Ισραήλ. Πριν από μερικά χρόνια αυτό θα ήταν αδιανόητο, είπε ο Τσίπρας. Αλλά τώρα γίνεται πραγματικότητα, καθώς οι δύο χώρες επιθυμούν να συνάψουν μια σειρά από σημαντικές συμφωνίες και μνημόνια, όπως επίσης και ένα σχέδιο δράσης για περαιτέρω συνεργασία», σημειώνει η FAZ.
Στo άρθρο αναφέρεται, επίσης, ότι στο επίκεντρο των επαφών Τσίπρα και Ζάεφ βρίσκεται η οικονομική συνεργασία, καθώς «σύμφωνα με τον Ζάεφ, ελληνικές εταιρείες σχεδιάζουν επενδύσεις ύψους μισού δισ. ευρώ στη Βόρεια Μακεδονία. Αυτό, εάν όντως ισχύει, δεν είναι και λίγο για το βαλκανικό κράτος των μόλις δυο εκατομμυρίων κατοίκων».
Σύμφωνα με τη FAZ αναμένονται επίσης προγράμματα συνεργασίας και στον τομέα της ενέργειας και των υποδομών.
«Για τον λόγο αυτό, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συνοδεύθηκε μόνο από δέκα υπουργούς του στα Σκόπια, αλλά και από δεκάδες Έλληνες επιχειρηματίες, που θέλουν να επενδύσουν στη Βόρεια Μακεδονία ή να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες εκεί».
Όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, ελπίδες για την οικονομική προσέγγιση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας τρέφει και η κινεζική Cosco Pacific, που ήδη δραστηριοποιείται στον Πειραιά. Ο αρθρογράφος παρατηρεί στη συνέχεια ότι ήδη εδώ και καιρό οι οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών «γνωρίζουν εμφανή ανάκαμψη».
Σε άλλο σημείο επισημαίνεται ότι οι περιπέτειες στο πολιτικό πεδίο σε ό,τι αφορά τις σχέσεις των δύο χωρών δεν έχουν ακόμη παρέλθει.
«Ένας λόγος γι' αυτό είναι ότι ο πρόεδρος της χώρας Γκιόργκι Ιβάνοφ αρνείται να υπογράψει τον εφαρμοστικό νόμο της Συμφωνίας των Πρεσπών, με την οποία ξεπεράστηκε η φιλονικία μεταξύ Αθήνας και Σκοπίων το καλοκαίρι του 2018. Κάθε νόμο που εμπεριέχει το νέο όνομα της χώρας, τον στέλνει πίσω στη Βουλή. Ο Ιβάνοφ είχε προσπαθήσει να αποτρέψει τη συμφιλίωση των δύο χωρών με όλα τα μέσα και τώρα αιτιολογεί τα εμπόδια που προκαλεί, λέγοντας ότι ορκίστηκε κατά την ανάληψη των καθηκόντων να υπηρετεί το Σύνταγμα και τα συμφέροντα ενός κράτους που ονομάζεται Μακεδονία και όχι Βόρεια Μακεδονία».
Ωστόσο, όπως παρατηρεί κλείνοντας ο αρθρογράφος, ο πρόεδρος Ιβάνοφ δεν θα μπορεί για πολύ καιρό ακόμη να ενεργεί όπως τώρα, καθώς στη Βόρεια Μακεδονία διεξάγονται προεδρικές εκλογές στις 21 Απριλίου (πρώτος γύρος) και στις 5 Μαΐου (πιθανός επαναληπτικός γύρος). Φαβορί θεωρείται ο υποψήφιος του συνασπισμού υπό τον Ζόραν Ζάεφ, σημειώνει η FAZ.